Morten brugte sit dashcam til at vinde en sag over politiet

Morten blev anklaget for at køre over for rødt af en politibetjent. Heldigvis havde han en videooptagelse fra sit dashcam, men den var betjenten ikke interesseret i at se, så sagen endte i retten.

19. februar 2020 af Anders Richter

Morten D. kører over 30.000 km om året på de danske veje, og har installeret et dashcam, hvis der en dag skulle opstå en forsikringsskade eller andet. Han regnede dog ikke med, at han skulle bruge optagelserne til at vinde en sag over ordensmagten. Foto: Søren Juul

Stoppet for at køre over for rødt

Blå blink lyser kabinen op på Mortens sorte Skoda Fabia. Han ruller vinduet ned, og en betjent stikker hovedet indenfor i kabinen:

“Betjenten fortæller, at jeg bliver sigtet for at køre over for rødt. Jeg bliver forvirret, for det mener jeg altså ikke, at jeg gjorde. Han er meget kort og kontant, så jeg når ikke at få indført andet end, at jeg kørte over for gult, hvor efter han retter mig, og siger, at det var rødt. Han slår fast, at det ikke er noget, vi skal diskutere. Han går så tilbage til bilen for at skrive bøden, og imens tager jeg min telefon frem, som er koblet op til mit dashcam. Jeg vil gerne lige se, hvad det var, der skete helt præcist,” fortæller Morten D. til Bil Magasinet. Han er en af de danskere, som har installeret et dashcam i forruden, som optager kørslen – og det var alle pengene værd. Optagelsen gør nemlig, at han senere kan frifindes i retten for at køre over for rødt.

Morten's dashcam er koblet til bilens tænding. Det betyder, at kameraet går i gang med at optage, så snart bilen startes og begynder at køre. Optagelserne gemmes i et stykke tid, hvor du kan hente dem ud via wifi. Foto: Søren Juul

Prøver at følge trafikken

Sent på eftermiddagen d. 20/9-2018 kommer den 30-årige Morten D. kørende langs søerne I København i sin Skoda Fabia. Han taler med sin medpassager, og følger trafikken med den lovlige hastighed på 50 km/t. Morten bemærker godt de små blink på siden af den VW Transporter, der kører bag ham. Det er nok en civilbil fra politiet, men det ændrer ikke ved Mortens adfærd, da han overholder færdselsloven. Få sekunder efter ankommer Morten til et lyskryds, som skifter til gult, lige inden han kører ud i det.

Husk at du stadig kan få 2 numre af Bil Magasinet samt et dashcam til bilen for kun 99 kr. Bestil det i dag ved at bruge dette link!

“Det sker så sent, at jeg ikke vil kunne nå at bremse, så jeg fortsætter med at køre over krydset. I mens jeg er på vej over krydset, er der en cyklist, som tager et herresving, så ham har jeg øjnene på. Jeg skal lige være sikker på, at han ikke kommer ud på kørebanen,” fortæller Morten D. til Bil Magasinet.

Dashcam'et i Mortens Skoda Fabia er af mærket Blackvue og fås fra omkring 1.600 kr. Der findes både billigere og dyrere dashcams. Foto: Søren Juul

Lyskrydset skifter til gult

Da han igen kan slippe øjnene fra cyklisten, vender han blikket op igen, hvorefter han ser, at han nu er ved det næste lyskryds, da de ligger tæt omkring Dronning Louises Bro. Lyskryds nummer to skifter nu også til gult:

“Jeg træffer en hurtig beslutning om, at jeg godt kan nå over krydset for gult.

Måske jeg kunne nå at bremse op for det andet gule lyskryds, men jeg vælger altså at fortsætte for at holde trafikflowet. Jeg er dog helt sikker på, at jeg ikke kører ud i krydset, da der er rødt. Pludselig kan jeg se blå blink i mit bakspejl.”

Det var denne video, Morten gerne ville have vist til betjenten, som stoppede ham. Betjenten afslog, da han ikke mente, at der var tid til at se sekvensen. Det tog 10-15 minutter at udskrive bøden, som siden viste sig at være ugyldig. Foto: Søren Juul

Betjenten vil ikke se dashcam-videoen

Morten D. bliver bragt til standsning, og han er klar til at erkende at have kørt over for gult. Det var måske lige friskt nok. En forseelse, der koster 1.500 kr. men intet klip i kortet. I stedet sigter betjenten ham for at køre over for rødt. En forseelse der koster 2.500 kr. og giver et klip. Morten kan ikke umiddelbart erkende forholdet, og imens betjenten skriver bøden, finder han sin mobiltelefon frem. Den er nemlig koblet op til bilens dashcam, så han kan gense sekvensen, hvor han kører over krydset:

Husk at du stadig kan få 2 numre af Bil Magasinet samt et dashcam til bilen for kun 99 kr. Bestil det i dag ved at bruge dette link!

“Jeg finder videoklippet, og her kan jeg klart og tydeligt se hele sekvensen – endda i slowmotion. Det står klart, at jeg er langt ude I krydset, før den skifter til rødt. Jeg sidder så og glæder mig til at vise betjenten videoen, og jeg forklarer ham, at jeg har et dashcam i forruden af bilen, som har optaget episoden, og om han ikke vil se den? Den viser, at jeg er kørt over for gult og ikke for rødt. Betjenten afviser blankt og fastslår, at det har han ikke tid til,” fortæller Morten til Bil Magasinet.

Her ses et screenshot fra videoen, som sagen omhandler. Det ses tydeligt, at bilen er ude i krydset, mens lyset stadig er gult. Morten ville godt erkende at have kørt over for gult, men han blev sigtet for at køre over for rødt, og det mente Københavns Byret var forkert. Morten blev derfor frifundet i sagen. 

I retten bliver Morten frikendt

Sagen går I retten, hvor Morten den 30. august 2019 møder op for at afgive sin vidneforklaring og ikke mindst afspille den video, som han i næsten et år har haft gemt på sin telefon. Efter videoen er afspillet for dommeren og anklageren tager det ikke mange minutter at nå til en afgørelse. Morten D. frifindes for at køre over for rødt.

“Dommeren sagde klart og tydeligt, at uden det videomateriale jeg kom med, havde det været en tabt sag. I følge dem vægtes betjentens ord altid højest i sager, hvor det er påstand mod påstand.”

Betjenten var ikke selv mødt op i retten for at se videooptagelsen. Alle sagsomkostninger vil blive pålagt staten.

Husk at du stadig kan få 2 numre af Bil Magasinet samt et dashcam til bilen for kun 99 kr. Bestil det i dag ved at bruge dette link!

“Jeg købte mit dashcam til forsikringssager og fordi, jeg kører minimum 30.000 km om året. Så jeg ser mange ting på vejene. Det kunne jo være, jeg en dag blev vidne til et andet uheld i trafikken. Men jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle bruge det til at vinde en sag over politiet. Jeg synes, det var dybt uretfærdigt, selv om jeg godt er klar over, at den gule var lige frisk nok, men det forhold var jeg også klar til at erkende. Men at køre over for rødt, det havde jeg altså ikke,” slutter en glad Morten, som mener, at dashcam’et allerede har tjent sig selv ind.  

Artiklen blev oprindeligt bragt på bilmagasinet.dk september 2019

Morten (tv.) er i dag glad for, at han har installeret et dashcam i sin bil, da det giver ham en større tryghed, hvis der skulle opstå konflikter i trafikken frem over. Foto: Søren Juul

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...