Misforstået hensyn: Forkert lys skaber farlig trafik på motorveje

Det er et misforstået hensyn, der får mange bilister til at undlade at bruge det lange lys på motorvejen. Lad være med at blænde ned, lyder opfordringen fra FDM.

25. januar 2017 af Esben Skrumsager

Dyttende og blinkende medtrafikanter. Det er ikke altid lige populært at bruge det lange lys på motorvejen. Heller ikke selvom loven faktisk siger, du skal bruge det. 

Med lyset blændet ned falder sigtbarheden så markant, at det ikke hænger sammen med hastigheden, og det går ud over trafiksikkerheden. Det kan i værste fald være skyld i ulykker, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

- Det er afgørende for trafiksikkerheden, at man som bilist kan se tilstrækkeligt langt. Det gælder ikke mindst på motorvejene, så man kan nå at reagere, når farten er høj og bremselængden større. Når mange alligevel undlader at bruge det lange lys, skyldes det enten uvidenhed eller et misforstået hensyn til andre modkørende bilister, som man ikke ønsker at blænde. Men det er forkert. Som udgangspunkt skal man køre med fjernlys på motorvej og kun blænde ned, hvis der er få hundrede meter op til en forankørende, siger jurist i FDM, Dennis Lange.

Færdselsloven siger ganske rigtigt, at man ikke må blænde andre trafikanter, og på landeveje kan det betyde, at man skal blænde ned, når man møder modkørende biler. Det problem har man imidlertid ikke på motorvejen. Holder man her øjnene på vejen, som loven siger, risikerer man ikke selv at blive blændet af bilerne i den modkørende retning.

Her er det særligt kritisk

Hvor farlig det forkerte lys på bilen er, fremgår blandt andet af en rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, der har analyseret 27 trafikulykker på landeveje sket om natten. I halvdelen af de ulykker, hvor føreren kørte galt i et sving, var kun nærlyset tændt, mens brug af fjernlys, der normalt lyser op til dobbelt så langt, sandsynligvis kunne have afværget ulykken.

- Kører man med nærlys, kan man typisk kun se 50-70 meter frem. Det bliver særligt kritisk på motorveje, hvor man med en hastighed på over 100 km/t kun har ganske få sekunder at reagere i. Når mange bilister alligevel kører både 110 og 130 km/t i mørke med nærlys, er det givetvis fordi, trafikken er en dårlig læremester.

Du kan læse mere om korrekt brug af fjernlys i Motors februarnummer, der udkommer 27. januar.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...