mercedes elbil tyveri gps forsikring

Mercedes EQS er en af de mest avancerede biler på markedet, men på trods af det er dens tyverialarm ikke forsikringsgodkendt.

© Mads Gregersen

Joakim købte splinterny luksusbil, men opdagede et kæmpe problem med forsikringen

Bil Magasinet-læser købte en ny Mercedes EQS efter at have læst om den i magasinet – nu undrer han sig over, at dens tyverialarm ikke er forsikringsgodkendt

11. september 2022 af Steen Bachmann

Tyverialarm i Mercedes EQS

Nye biler i luksusklassen finansieres næsten altid via en form for leasing, hvor en forsikringsgodkendt GPS-sporingsenhed er en betingelse for at indgå en leasingaftale. 

En lille del af dyrere biler sælges dog fortsat kontant, og her peger vores læser Joakim (fulde navn er redaktionen bekendt, red.) på, at ejeren risikerer at tro, at bilen er tyverisikret - men at tyverialarmen ikke er godkendt af forsikringsselskabet. Joakim forklarer:

"Dagen før vi skulle hente vores nye Mercedes EQS 450+ insisterede vores forsikringskontakt i GF Forsikring på at få at vide, om Mercedes GPS-sporingssystem i bilen er forsikringsgodkendt. Det var jeg sikker på, og det mente sælgeren også, for det er jo nærmest den mest avancerede bil på markedet ovenikøbet købt med udvidet tyveripakke. 

Sælgeren i Ejner Hessel ville dog for en sikkerheds skyld undersøge det og vendte nogle timer efter tilbage med oplysningen, at Mercedes GPS sporingssystem IKKE er forsikringsgodkendt! Det betyder helt enkelt, at bilen i så fald IKKE er forsikret ved tyveri. Heldigvis fik vi 14 dage indskrevet i policen til at få installeret et forsikringsgodkendt GPS-sporingssystem."

skagen mercedes eqs elbil

Det er ikke en selvfølge, heller ikke hos de tyske premium-mærker, at tyverialarmen er godkendt af forsikringen.

© Mads Gregersen

Tjek på sikringsguiden.dk

Flere timers research og samtaler med henholdsvis Alexander Lind fra GF forsikring, Allan Munk fra Ejner Hessel og flere jurister fra FDM gav følgende overblik.

Allan Munk fra Ejner Hessel kunne oplyse, at for biler i prisklassen omkring 1 mio. kr. forlanger de fleste forsikringsselskaber i Danmark et GPS sporingssystem med backup-batteri forbundet med 24/7-overvågning, som muliggør sporing af bilerne i det tilfælde at bilernes eget elektriske system afbrydes. 

Det forlanger forsikringsselskaberne ikke i andre lande og derfor installerer Mercedes ikke et backup-batteri i bilernes GPS-sporing. 

Ejner Hessel har heller ikke valgt at installere et backup-batteri i deres biler og oplyser heller ikke kunderne om problemstillingen, da de principielt mener, det er et forhold mellem kunden og forsikringsselskabet.

GF forsikring henviste til sikringsguiden.dk hvor søgning af ordet “sporingssystemer” og “Godkendte sporingssystemer” viser en lille liste med forsikringsgodkendte GPS sporingssystemer/firmaer. Heraf fremgår det, at det kun er Porsche og Lamborghini, der har godkendte systemer. 

Alle andre bilmærker er uden og i risiko for at køre rundt uden at være tyverisikret. FDM kendte ikke til problemet.

skagen eqs elbil mercedes

Bil Magasinet testede den store EQS 450+ ved at køre fra København til Gl. Skagen og parkere foran Ruths Hotel.

© Mads Gregersen

"Det er nærmest tilfældigt, om forsikringsselskabernes medarbejdere kender til problemstillingen, idet mange bare henviser til forsikringspolicens betingelser, hvor det fremgår at bilen skal have et forsikringsgodkendt GPS sporingssystem. 

Kunderne kan så få at vide af bilproducenternes salgskonsulenter, at bilerne så sandelig har markedets bedste GPS og tyverisikring. Det er vel ikke urimeligt at formode, at mange kunder tror, bilerne lever op til forsikringskravene," siger Joakim.

Hvis uheldet er ude og bilen bliver stjålet, vil bilforhandleren pege på, at det er et forhold mellem kunden og forsikringsselskabet (det kan diskuteres om bilforhandlerne har levet op til deres forbruger-oplysningspligt!), mens forsikringsselskaberne vil henvise til, at det er forsikringstagerens pligt at læse forsikringsbetingelserne og eget ansvar at sikre, at bilen lever op til disse. Køberne kan derfor nemt komme i klemme og sidde tilbage med sorteper.

Eftermonterede tyverialarm i EQS 

"Vi købte en ny bil til små halvanden mio. kr., og det første, vi gjorde, var at finde et firma, der kunne levere et forsikringsgodkendt GPS system. Det blev Fleet Complete der kom ud og på 15 minutter skruede lidt i instrumentbrættet og installerede et batteri. Det kostede 2.000 kr. og så kommer et årligt abonnement på 1.000 kr. Irriterende, men småpenge i forhold til at få bilen stjålet uden tyveriforsikring," siger Joakim.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...