Landsretten: Politiet handlede forkert under sommer-razzia

Politiets fremfærd mod det danske tuning/styling-miljø denne sommer blev tirsdag delvist underkendt af Vestre Landsret

8. september 2022 af Mikkel Thomsager

6. september afgjorde Vestre Landsret, at politiet ikke må bestemme, at tilbageholdte biler skal lovliggøres på autoriserede værksteder. Sagen underminerer en del af politiets fremfærd mod det danske tuning/styling miljø.

Politiet har i år tilbageholdt et stort antal biler under henvisning til, at tuning af bilerne gør dem ulovlige i forhold til bilernes miljøgodkendelse. 

Men i stedet for at sende bilerne til syn, som politiet normalt gør, når der er mistanke om ulovligheder på en bil, har politiet sendt bilerne til autoriserede værksteder, som har fået reparationsret i forhold til en lovliggørelse af bilerne.

Merpris: 95.000 kr.

Det frie værkstedsvalg, som ellers gælder ved al service og vedligehold af biler, blev således sat ud af kraft af politiets fremfærd. Byretten gav politiet medhold i, at det var i orden, men nu har Vestre Landsret bestemt, at det ikke er ok.

Den konkrete sag gælder en Audi A3 diesel, som blev stoppet af politiet på grund af kraftig røgudvikling fra bilens udstødning. Ejeren indrømmede blankt, at bilen var tunet uden efterfølgende godkendelse, og politiet sendte derfor bilen til et autoriseret Audi-værksted, sådan som det har været praksis i år.

Det autoriserede Audi-værksted ville have 115.000 kr. for at lovliggøre bilen. En medlemsvirksomhed under Dansk Bilbrancheråd mente, at arbejdet med lovliggørelse af bilen kunne gøres for 20.000 kr., men politiet holdt fast i, at det dyre, autoriserede værksted skulle forestå lovliggørelsen.

Fuldstændig forkert praksis

Men den går ikke, fastslår Vestre Landret, og det burde faktisk være indlysende, mener advokaten, der har ført sagen, ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Bilbrancheråd:

”Politiets praksis har været fuldstændig forkert og direkte konkurrenceforvridende, og det har vi nu rettens ord for”, udtaler Managing Partner i Din Biladvokat advokat Johanne Berner, i pressemeddelelsen fra brancheorganisationen Dansk Bilbrancheråd om den principielle sag, som hun har ført i fællesskab med Dansk Bilbrancheråd, og organisationen er ikke overraskende også godt tilfreds med afgørelsen:

”Det er helt vildt, det her. Dette er sagen, som ikke kunne vindes. Der forelå en utvetydig praksis fra landsretten, hvor lovliggørelse skulle ske på et ”autoriseret værksted”, og den retspraksis er skabt af – undskyld mig – forsvarere, der ikke har haft den fornødne kendskab til branchen og de særregler, der gælder.” udtaler direktør i Dansk Bilbrancheråd Erik S. Rasmussen.

Bil Magasinet har skriftlige bedt politiet om en kommentar. Vi havde ikke fået svar på publiceringstidspunktet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...