Volkswagen Sharan årgang 2001
Volkswagen Sharan årgang 2001

Bilen på billederne er ikke den konkrete bil fra retssagen - men årgangen er den samme (og prisniveauet er realistisk).

© Bil Magasinet

Landsret: En 17 år gammel brugt bil til 16.300 kr. må ikke være slidt op

FDM har fået medhold i en sag om en billig brugt bil, der brød sammen efter 12 dage. Tjek detaljerne, der har stor betydning for købere af billige brugte biler

18. november 2018 af Bil Magasinet


Selvom en bil har rundet de 17 år, har over 260.000 km på tælleren og et prisskilt på bare 16.300 kroner, er man som køber stadig beskyttet af købeloven, når bilen er købt hos en forhandler. Det viser en ny dom fra Østre Landsret.

Sagen handler om en forbruger, som havde købt en bil, der blev annonceret som både nysynet og serviceret, men efter bare 12 dage brød bilen sammen. Efterfølgende afviste sælger at afhjælpe fejlen med henvisning til, at der var tale om en billig brugt bil, og at køber derfor ikke kunne forvente andet. Men den går ikke, viser dommen fra Østre Landsret.

Købeloven gælder for alle biler

”Dommen har stor og principiel betydning for forbrugerne, fordi den meget klart slår fast, at en bilforhandler ikke kan tilsidesætte købelovens grundlæggende forbrugerbeskyttelse bare fordi, der er tale om en ældre bil til en lav pris. Hvis man som forhandler ønsker at sælge en bil, må man også acceptere forbrugerlovgivningen på området. Det synes vi kun er rimeligt, og derfor er vi også glade for, at dommen er så klar,” siger afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning Lennart Fogh.

Volkswagen Sharan årgang 2001
Volkswagen Sharan årgang 2001© Bil Magasinet


Efter at sælger havde afvist at afhjælpe fejlen, gik den uheldige bilkøber til FDM, som endte med at tage sagen helt til Østre Landsret.

”Når man køber en bil i en lavere prisklasse, må man selvfølgelig forvente, at den er slidt men ikke slidt op. Særligt når en sælger, som i sagen her, slår på, at bilen både er nysynet og serviceret,” siger Lennart Fogh. 

Østre Landsret: Køber skal have pengene tilbage

Det afgørende for sagens udfald har været den såkaldte formodningsregel, der findes i købeloven. Den siger, at det de første seks måneder efter et køb er sælgers ansvars at påvise, at en fejl ikke har været til stede ved købstidspunktet. I den pågældende sag har forhandleren imidlertid ikke villet undersøge bilen, da den brød ned og heller ikke sikret, at bilen blev undersøgt under retssagen. Derfor kunne forhandleren heller ikke bevise, at fejlen ikke havde været på bilen på købstidspunktet.

Afgørelsen fra Østre Landsret konkluderer derfor, at der var tale om en væsentlig mangel, når bilen så kort efter købet brød ned. Derfor mener retten også, at forbrugeren kunne forvente en længere holdbarhed. Dommen betyder, at bilisten nu får sine pengene tilbage for bilen inklusive renter.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...