© bilmagasinet.dk

Landsdækkende spritrazzia

I denne uge holder politiet ekstra udkig efter påvirkede trafikanter

22. september 2009 af Jan Lang - BilBasen

Alkoholindtagelse i større mængder er uforeneligt med at føre bil eller motorcykel. I denne uge fra mandag den 21. til og med søndag den 27. september gennemfører politiet i hele landet en målrettet færdselskontrol mod spritbilister.

Under kontrollen vil betjente også lægge mærke til, om trafikanter virker påvirkede af narkotika eller ulovlig medicin, hvilket også udløser en sigtelse.

Sidste gang politiet gennemførte en ugelang spritkontrol var i juni. Da blev 135 sigtet for spirituskørsel, og seks blev sigtet for narkotikakørsel under den målrettede kontrol. Derudover blev adskillige også opdaget under den daglige patruljering, så i alt blev 342 sigtet for at køre med en promille højere end 0,50.

I 2005 blev straffen for spritkørsel skærpet markant, se straframmen nedenfor.

Straf for spritkørsel  
  
Den 1. september 2005 blev straffen for spritkørsel væsentligt strengere end tidligere. Begrebet "promillekørsel" udgik af loven. Nu kaldes al kørsel med sprit i blodet lovmæssigt for spirituskørsel.

1. gang, du kører spirituskørsel får du:

Frakendt kørekortet
0,51-1,2 promille: betinget frakendelse/ny bilist: kørselsforbud
over 1,2 promille: ubetinget frakendelse i min. 3 år
En bøde
0,51 - 2,0 promille: Bøde = din netto månedsløn x din promille
Over 2,0 promille: 20 dages betinget fængsel og bøde på en måneds nettoløn
Alkohol- og Trafikkursus
Du skal gennemføre et obligatorisk kursus i Alkohol og Trafik (A/T-kursus) for egen regning. Kurset varer 4 x 2 1/2 time og koster pt. 2000 kr.
Betinget fængsel betyder, at du ikke kommer i fængsel - på betingelse af, at du gennemfører samfundstjeneste eller går i alkoholistbehandling.

2. gang, du kører spirituskørsel, får du:
Fængselsstraf
0,5-2,0 promille: betinget fængsel i min. 10 dage*
over 2,0 promille: betinget fængsel i 30 dage*
Frakendt kørekortet ubetinget
0,51-1,2 promille: ubetinget frakendelse i 3 år
over 1,2 promille: ubetinget frakendelse i 5 år
En bøde
Bøde = en måneds nettoløn
Alkohol- og Trafikkursus
Du skal gennemføre et obligatorisk kursus i Alkohol og Trafik (A/T-kursus) for egen regning. Kurset varer 4 x 2 1/2 time og koster pt. 2000 kr.
*) Fik du første gang betinget fængsel, får du 2. gang ubetinget fængsel i min. 20 dage

3. gang, du kører spirituskørsel får du:
Fængselsstraf
0,51.2,0 promille: ubetinget fængsel i min. 20 dage
0ver 2,0 promille: Ubetinget fængsel i min. 40 dage
En bøde
Bøde= En netto månedsløn
Frakendt kørekortet ubetinget
0,51-1,2 promille: ubetinget frakendelse i 5 år
0ver 1,2 promille: ubetinget frakendelse i 10 år
Alkohol- og Trafikkursus
Du skal gennemføre et obligatorisk kursus i Alkohol og Trafik (A/T-kursus) for egen regning. Kurset varer 4 x 2 1/2 time og koster pt. 2000 kr.
Bliver du taget 3 gange inden for 3 år med en promille på mere end 1,21, bliver din bil konfiskeret og overgår til statens ejendom.

Kører du spritkørsel mere end tre gange, er straffen endnu strengere. Kører du f.eks. spritkørsel for 4. gang får du 30 dages ubetinget fængsel, hvis din promille er mellem  0,51 og 2,0, og 50 dages ubetinget fængsel hvis din promille er over 2,0. Herudover får du en bøde, ubetinget frakendt dit kørekort i 10 år og skal gennemføre et Alkohol og Trafikkursus.

Der er ikke længere mulighed for at få sit kørekort tilbage før frakendelsestiden udløber, hvis man f.eks. vælger at gå i alkoholistbehandling. Det betyder, at der ikke længere er nogen, der kan få kørekortet tilbage før andre, når det er blevet frakendt.

Det vil fremover være muligt at underrette arbejdsgiveren, hvis en person gentagne gange kører spritkørsel i frakendelsestiden. Den mulighed vil gøre sig gældende i forbindelse med erhverv, hvor det at køre bil er en væsentlig del af arbejdet, f.eks. erhvervschauffører og sælgere. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...