© bilmagasinet.dk

Køb af ny bil: Danskerne ser kun på prisen

8 ud af 10 ser på anskaffelsesprisen, når de handler - og ikke andet, viser ny undersøgelse fra Trafikstyrelsen

19. oktober 2011 af Bil Magasinet

Hvorvidt en bil er dyr eller billig afhænger af langt mere end bare anskaffelsesprisen. Alligevel er det den, størstedelen af danskerne fokuserer på, når de træffer en beslutning hos forhandleren. Det betyder, at driftsomkostninger og hensyn til miljøet træder i baggrunden.

”Det at købe bil er jo nok den største investering almindelige private mennesker foretager sig næst efter at købe hus. Derfor kommer man hurtigt til at fokusere på det store engangsbeløb. Men netop når det kommer til biler, som løbende koster penge til brændstof, afgifter og vedligehold, er det både ufornuftigt og uøkonomisk, at man ikke tager det med i betragtning”, siger Lisbeth Nebelong, der er forfatter og ekspert i privatøkonomi.

Energimærket afslører bilens driftsomkostninger
Ifølge nye tal fra Trafikstyrelsen er det 80 procent af bilkøberne, der koncentrerer sig om anskaffelsesprisen, mens kun halvdelen lægger vægt på energimærkningen - og dermed på, hvor langt bilen kører på literen, og hvor økonomisk og miljørigtig bilen er i drift.

”Generelt er der jo en tendens til, at vi fokuserer meget på at leve i nuet og derfor træffer kortsigtede beslutninger for at løse den situation, vi befinder os i her og nu. Jeg tror, det handler om manglende viden. De fleste mangler konkret viden om, hvordan man håndterer sin privatøkonomi, lægger et budget og ser omkostninger i et større perspektiv. Især i forhold til miljøhensyn, som er temmelig uhåndgribeligt”, siger Lisbeth Nebelong.

Ifølge tallene fra Trafikstyrelsen er det under halvdelen af de adspurgte, der mener, at miljøhensyn er afgørende, når de vælger transportform. Faktisk er det under 5 procent, der vurderer det som meget afgørende.

 

Resultater af Trafikstyrelsens nye undersøgelse

 

Hvilke omkostninger vurderede du inden køb af bilen?
Pris 80,6 %
Ejerafgift 26,9 %
Energimærke 52,3 %
Forsikringsudgifter 22,4 %
Registreringsafgift 15,7 %
Forventede udgifter til reparation 36,2 %

Hvor afgørende er miljøet, når du vælger transportform?
Slet ikke afgørende 7,4 %
Ikke afgørende 23,7 %
Middel 48,8 %
Afgørende 15,7 %
Meget afgørende 4,4 %

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...