Gumper Nathalie methanol fuel celle


Kinesisk elbil kører på sprit fra Aalborg

Aiways har investeret i et dansk firma, der udvikler brændselsceller, som kører på træsprit

5. november 2019 af Mikkel Thomsager
Gumper Nathalie methanol fuel celle

Gumpert Nathalie med Methanol-brændselscelle blev vist på biludstillingen i Genève i marts. 

Kinesisk elbil var på besøg i København

I august lagde det nye kinesisk bilmærke Aiways vejen forbi København, for at vise sin nye el-SUV, Aiways U5. Det skete i forbindelse med en verdensomspændende præsentationstur, som angiveligt var verdens længste test af en prototype, og så endda en eldrevet en.

Turen var på 14.000 km fra Xian i Kina over Kazakstan, Rusland, Finland, Norge, Sverige og altså Danmark, inden turen fortsatte via Holland, Frankrig og Schweiz til Frankfurt i Tyskland, hvor Aiways U5-karavanen ankom på pressedagen for biludstillingen i Frankfurt.

Aiways u5 københavn august 2019

Aiways-karavanen af model U5 gjorde holdt i København i august, hvor den blev vist på Merriott hotel.

Kinesisk elbilsproducent bliver medejer af dansk firma

Turen forbi Danmark var næppe tilfældig. Flere danske firmaer er nemlig involveret i udviklingen af teknologien bag.

Det gælder firmaet Lithium Balance fra Smørum uden for København, der er valgt som en af to leverandører af batteristyresystemer i bilen. Samarbejdet er kommet i stand via Lithium Balance's kinesiske medejer, Zenlead, som har været med til at udvikle batteripakken, og er ansvarlige for at sætte batteripakken i produktion.

Men et andet dansk firma er dybt involveret i udviklingen af en helt ny teknologi, som Aiways vil benytter sig af. Blue World Technologies hedder firmaet, der udvikler og producere brændselceller, som fungerer med methanol - på dansk kaldet træsprit - i stedet for brint.

Blue World Technologies blev etableret i Aalborg i foråret 2018 og fik efterfølgende  kinesisk medejer. Allerede i oktober 2019 havde firmaet 41 medarbejdere.

Mens Gumpert Nathalie er en udviklingsbil, så skal denne bund danne grundlagt for en ny almindelig bil, der køre på el fra en methanol-brændselscelle, udviklet og produceret delvis med dansk assistance.

Elbil kører på træsprit

Nu præsenterer Aiways så bunden til en almindelig bil, der fungerer med methanol-brændselscelle. Det sker på eksport-udstillingen "China International Import Expo", der finder sted i denne uger i Shanghai.

Ud over det danske firma, har Aiways siden 2017 været ejer af den tyske nichebilsproducent Gumpert, som også er med i udviklingen af methanol-cellen. 

Gumpert, der har hjemme i Ingolstadt, hvor også Audi bor, har tidligere bygget hypersportvogne på Audi-teknik, men efter firmaet blev overtaget af Aiways, præsenterede Gumpert i april 2018 den el-drevne sportsvogn Gumper Nathalie med mathanol-brændselscelle.

Se Gumpert Nathalie på sin første tur på Nürburgring herunder.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...