Bjarne Nielsen, Herning
Bjarne Nielsen, Herning © PR

Jysk bilkonge med 330 ansatte fejrer 30-års jubilæum

Bjarne Nielsen-koncernen fejrer, at det i år er 30 år siden, at den første bilforretning blev åbnet. Bjarne forklarer, hvordan han er gået fra Toyota-sælger i 1980'erne til bilkonge med 10 bilhuse

3. november 2018 af Bil Magasinet


Bjarne Nielsen er uddannet revisor og kommer fra en købmandsfamilie i Varde. I forbindelse med et planlagt generationsskifte hos den lokale Toyota-forhandler i Varde, endte det med, at Bjarne pludselig havde købt en tredjedel af bilhuset.

"Det var en utrolig spændende tid. Tænk på, at Toyota i 1980 havde en markedsandel i Danmark på under en procent. Den var i 1988 steget til 22 procent. Og i den samme periode steg bilsalget fra 70.000 til omkring 180.000 biler om året, så der blev virkelig solgt japanske biler dengang, fortæller Bjarne Nielsen, som stod for driften af forretningen.

Japanerne overhalede den vestlige bilindustri

Hvordan kunne det lade sig gøre at hæve Toyota's markedsandel fra 1 til 22 pct. på mindre end 10 år?

"Den helt primære årsag var, at den japanske bilindustri overhalede den vestlige bilindustri indenom. Japanerne var dengang kendt for at kopiere og så gøre det lidt bedre end konkurrenterne. Og det lykkedes de med. Samtidig ramte Toyota et design, som faldt i danskernes smag, med modeller som Corolla og Carina. Samtidig havde de nogle yderst attraktive priser. Den daværende danske Toyota-importør Otte Hee lavede desuden en ekstremt målrettet indsats på flere forskellige parametre. Det var i sandhed en ekstrem udvikling, som vi var vidne til i de år," siger Bjarne Nielsen.

Overtog falleret Ford-butik

Ved udgangen af 1987 lod Bjarne Nielsen sig købe ud af foretagendet, og han begyndte i stedet at se sig om efter en anden bilforretning. Og han skulle ikke vente længe, for i 1988 blev han kontaktet af den danske Ford-importør, som gerne ville have ham til Herning.

Hvad var dit første indtryk af den kriseramte Ford-forhandler i Herning i 1988?

"Det var jo en stor Ford-forhandler i det driftige midtjyske område med flere års erfaring og mange dygtige medarbejdere. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det ville være muligt at drive en fornuftig forretning på den adresse. Og så var Herning allerede dengang et fantastisk dynamisk område med masser af industri, et yderst aktivt messecenter og en vilje ud over det sædvanlige. Det var helt oplagt at etablere sig her, og det kan historien efterfølgende jo også kun bekræfte en i."

Siden er virksomheden vokset støt og Bjarne Nielsen har aldrig glemt sit købmandstalent.

1988 var året, hvor en af Danmarks største bilkoncerner, Bjarne Nielsen A/S, blev grundlagt. Bjarne Nielsen A/S råder i dag over ti store bilhuse, som er fordelt i Jylland og på Sjælland. Samtidig tæller koncernen den enorme bilforretning Bilernes Hus i Silkeborg samt virksomhederne Leasing.dk og Motorpoint.

Bjarne Nielsen Biler, Herning
Bjarne Nielsen Biler, Herning © PR

Hvordan solgte man nye biler i 1988?

"Dengang var det jo i langt højere grad traditionelt køb og salg suppleret med en beskeden del finansiering. Leasing var på det tidspunkt ikke et emne, så det var virkelig de klassiske dyder. Desuden var kunderne mere traditionsbundne i de år. Hvis man i forvejen kørte Ford, så skulle den næste bil også være en Ford. Det eksisterer slet ikke i samme omfang mere."

Hvordan undgår man forvirrede kunder?

Hvis jeg vil lease en ny eller brugt bil i dag kan jeg vælge mellem privat-, korttids-, flex-, sæson-, split- eller operationel leasing. Hvad gør I for at undgå forvirrede kunder?

"Vi har mange års erfaring med de forskellige typer af leasing, og vi yder en meget seriøs rådgivning på området. Det handler i bund og grund om at afdække hvad kundens behov er. Hvilket forventninger har han eller hun til sin kommende bil? Hvad skal den bruges til? Hvor stort er kørselsbehovet? Skal du have en stor bil med masser af plads, eller er du ude efter et mindre køretøj, som måske er mere brændstoføkonomisk. Eller er du til store og mere bekostelige biler, som du gerne vil skifte ofte, jamen så er det nok mere inden for flexleasing, at løsningen findes." 

"Det handler altid om at finde frem til, om man er mest til at have overblik over og sikkerhed for, hvor meget bilen koster de næste fem år, eller om man er mere til at tage det lidt hen ad vejen. Der er mange behov, som der skal tages hensyn til. Det vigtigste er egentlig, at rådgivningen er seriøs og ordentlig, for så er det ikke vanskeligt at finde den bedste løsning."

Hvis man tager et helikopterblik over dine forretninger i dag, hvor vil man så kunne se, at du kommer fra en købmandsfamilie?

"Helt basalt handler det jo om at gøre en god forretning - og om køb og salg. Det er essensen i det, vi laver. Bjarne Nielsen-koncernen er jo drevet som en købmandsbutik forstået på den måde, at det handler om varer, der skal købes og sælges. Men i stedet for sødmælk og sukker, så handler det her om biler og service. Hvis der byder sig en forretning eller en mulighed, som passer godt ind i vores koncept, jamen så er vi købmænd, og så slår vi til."

Fakta Bjarne Nielsen A/S

Bilkoncernen blev grundlagt i 1988 og fejrer 30-års jubilæum i år. 

Beskæftiger over 330 medarbejdere fordelt på koncernens 10 bilhuse i Ringkøbing, Herning, Holstebro, Skive, Esbjerg, Køge, Birkerød, Hørsholm og Hillerød.

Bjarne Nielsen A/S er autoriseret forhandler af bilmærkerne Ford, Renault, Dacia, Volvo, Kia og Mazda - og er endvidere autoriseret serviceværksted for Fiat.

Siden 2015 har Bilernes Hus A/S i Silkeborg været et selskab i Bjarne Nielsen-koncernen. Her er 80 lifte til personbiler og 160 ansatte, som samlet servicerer mere end 30.000 biler årligt.

Leasing.dk og Motorpoint er yderligere to selskaber under Bjarne Nielsen-paraplyen.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.