Politiet landet over gennemfører fra mandag den 12. august til søndag den 18. august 2019 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.
Kontrollen indgår i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL, og er delvist finansieret af EU-kommissionen.
”Vi registrerer hver eneste dag for mange bilister, der kører alt for hurtigt, og der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne. Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden,” siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Der køres især for stærkt på landevejene, og ifølge Vejdirektoratets hastighedsbarometer kører flere end halvdelen af trafikanterne over den tilladte grænse på disse veje. Det er også der, de fleste alvorlige ulykker sker.
Fakta om for høj fart
Ved 80 km/t kører du ca. 22 meter, inden du begynder at reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille.Kører du 95 km/t bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t vil ulykken være fatal i 60 pct. af tilfældene. Risikoen stiger til 80 pct. ved 90 km/t.
De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje og motortrafikveje, hvor modkørende og krydsende trafik samt bløde trafikanter skaber de meget risikable forhold. 62 pct. af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t.Nedsættelse af gennemsnitshastigheden på de danske veje er en del af Rigspolitiets operative strategi frem mod 2020.