Hvorfor skal det være så gråt? Her er ni vilde farver, du kan få fra fabrikken

Har du lagt mærke til, at alle biler er i sort-hvid? Her er ni grunde til, at det ikke behøver at være tilfældet!

29. august 2022 af Patrick Boje Jensen og Frederik Hauschildt

De mest specielle farver

Tager man et blik på en vilkårlig trafikkeret vej, skal man være heldig, hvis det indeholder farver. Det er en kedelig tendens: I 2020 blev 80% af nye biler er solgt i enten grå, hvid eller sort. Men det er altså ikke fordi, bilmærkerne ikke tilbyder spændende farver.

I listen her har vi samlet ni af de mest anderledes og sjove farver, der findes på markedet i dag.

© Søren Juul

Olivine

Den nye Peugeot 308 ser generelt virkeligt godt ud. Men i den grønne Olivine-lak ser den bedre ud, end en helt almindelig hverdags-hatchback har lov til. Så ja, du kan få den i to nuancer af hvid, en grå og i sort. Men så skal du da være farveblind!

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Hardy Mutschler

Makena Turquoise

Den er bedst kendt fra VW ID.3, men først kendt fra VW T-Cross: Makena Turquoise er en turkisblå farve, der har gjort sit for at brænde begge biler fast på vores nethinde, og med god grund: Den blå-grønne nuance skriger i hverdagen, og gør gadebilledet tredimensionelt. Specielt, når det kobles med det hvide accent på ID.3 First Edition.

Farven kan tilvælges for en merpris på omkring 9.000 kr. på T-Cross, og omkring 6.000 kr. på ID.3. Desuden var farven en mulighed på ID.3 First Edition-varianten.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Velimatti Honkanen

Mamba Green

Porsche har mange ikoniske farver, heriblandt Miami Blue, Lizard Green, etc., men de har typisk været forbeholdt enkelte varianter eller modelår. Siden 2018 har du til gengæld kunnet udstyre Panamera'en med den såkaldte Mamba Green, en dyb, grøn metallak, der knækker nakker, når den triller igennem byen. Siden Panamera har Porsche udvidet, så du kan få 911, Macan og Taycan i Mamba Green – det er heldigt!

Til Porsche Taycan er metallakken udstyr til 13.864 kr., og det synes klart det bedste valg blandt de grå, sorte og blågrå farver.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Suzuki

Mamba Green

I den modsatte ende af spektrumme af grøn ligger Skoda's svar på Mamba Green: Mamba Green! Den her radioaktive grøn-gule farve tilfalder kun Skoda's sportsvarianter, Octavia iV RS og Enyaq iV RS. Skoda har i skrivende stund ingen priser på Enyaq, men Octavia koster med det såkaldte "speciallak" 12.300 kr. over basisprisen.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve


© Ford

Cyber Orange

Grabber Blue er en historisk vigtig farve til Mustang, men hvis du skal have den mest interessante, så hedder den Cyber Orange. Den skrigorange farve har en smule metal-effekt, men vinder mest af alt på sin nærmest legetøjsagtige udstråling af plastik.

Cyber Orange sælges kun til Mustang Mach E GT, men den såkaldte Mach1-edition af Mustang GT kommer med en lignende nuance af orange ved navn Twister Orange.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Søren Juul

Frozen Portimao Blue

BMW har et pænt udvalg af flotte farver, især til deres M-modeller. Men en af de mest specielle er klar Frozen Portimao Blue, der er en matversion af den også nydelige Portimao Blue. Og så slipper du for mange af problemerne, man ellers oplevere med en bil i matlak - du kan nemlig vaske den som en almindelig bil. Du skal bare ikke begynde at polere på den.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Bil Magasinet

Champion Yellow

Suzukis Champion Yellow får også point på tilgængeligheden: En helt normal bil i gadebilledet bliver i Sport-varianten forvandlet til noget, der kun kan sammenlignes med et lyn fra en grå, hvid og sort himmel. Dengang bilen var ny, kørte vi den knaldgule Swift Sport, og fandt ud af, at køreglæden også ligger i farven.

Sportvarianten af Suzuki Swift er den eneste, der som udgangspunkt kan erhverves i Champion Yellow. Det koster ikke ekstra at tilvælge Champion yellow, da metallakering er inkluderet i startprisen på 239.990 kr. Sport-varianten af den nyeste Swift er solgt i 242 eksemplarer, og vi synes om, at hele 42 stk. er Champion Yellow. Flest er stadig solgt i grå, men på 58 stk. er det et beskedent forspring.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© CAR Magazine

Charge Yellow

Hvis du skal sælge en bil, der differentiere sig fra alt andet på markedet, hvordan gøres det så bedst? Med en unik reklamevideo? En stærk pris? En iøjnefaldende farve? Honda valgte sidstnævnte mulighed, da de lancerede elbilen Honda e. Om man synes, at den er grøn, gul eller en nuance af opkast, så kender man til farven, der er nem at genkende.

Honda giver netop Charge Yellow-lakeringen med i prisen, og tager derimod en merpris for alle øvrige farver. Du kan med fordel undersøge de forskellige farvemuligheder i Honda e's tredimensionelle konfigurator. Siden bilens lancering er 9,6% af alle Honda e solgt i Charge Yellow. Endnu 9,6% er blå, og de resterende 80,8% består af Sort, hvid og grå.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Dodge

Performance Blue

Er man mere til nedtonede farver, men stadigvæk ikke uden humor, så er Performance Blue en perfekt middelvej. Den babyblå farve ændrer karakter med lyset, og kan gå fra at være en dyb, nærmest mørk blå, til en knækket, svag lyseblå, alt afhængigt af, hvor solen står.

En anden fordel ved Performance Blue er, at den er en af basisfarverne til de sjove N-biler, som Hyundai bryster sig af. Du kan få den både til Kona N, i20N og i30N i Danmark, såvel som Elantra N i udlandet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...