Hvorfor skal det være så gråt? Her er ni vilde farver, du kan få fra fabrikken

Har du lagt mærke til, at alle biler er i sort-hvid? Her er ni grunde til, at det ikke behøver at være tilfældet!

22. april 2022 af Patrick Boje Jensen og Frederik Hauschildt

De mest specielle farver

Tager man et blik på en vilkårlig trafikkeret vej, skal man være heldig, hvis det indeholder farver. Det er en kedelig tendens: I 2020 blev 80% af nye biler er solgt i enten grå, hvid eller sort. Men det er altså ikke fordi, bilmærkerne ikke tilbyder spændende farver.

I listen her har vi samlet ni af de mest anderledes og sjove farver, der findes på markedet i dag.

© Søren Juul

Olivine

Den nye Peugeot 308 ser generelt virkeligt godt ud. Men i den grønne Olivine-lak ser den bedre ud, end en helt almindelig hverdags-hatchback har lov til. Så ja, du kan få den i to nuancer af hvid, en grå og i sort. Men så skal du da være farveblind!

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Hardy Mutschler

Makena Turquoise

Den er bedst kendt fra VW ID.3, men først kendt fra VW T-Cross: Makena Turquoise er en turkisblå farve, der har gjort sit for at brænde begge biler fast på vores nethinde, og med god grund: Den blå-grønne nuance skriger i hverdagen, og gør gadebilledet tredimensionelt. Specielt, når det kobles med det hvide accent på ID.3 First Edition.

Farven kan tilvælges for en merpris på omkring 9.000 kr. på T-Cross, og omkring 6.000 kr. på ID.3. Desuden var farven en mulighed på ID.3 First Edition-varianten.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Suzuki

Solar Yellow

Suzuki Vitara har været udstyret med et hav af forskellige farvemuligheder, men én står særligt ud i hverdagen: Folkefirehjulstrækkeren kommer i en gylden Solar Yellow, der kan kombineres med enten sort eller hvidt tag. Gul er sjælden i hverdagen, men et hvidt tag tilføjer en ekstra dimension af sjældenhed.

Tofarvede metallakke koster en fast 10.000 kr. hos Suzuki, og Vitara med Solar Yellow er ingen undtagelse. Der er ingen forskel på, om du vælger det sorte eller det hvide tag.

© Søren Juul

Frozen Portimao Blue

BMW har et pænt udvalg af flotte farver, især til deres M-modeller. Men en af de mest specielle er klar Frozen Portimao Blue, der er en matversion af den også nydelige Portimao Blue. Og så slipper du for mange af problemerne, man ellers oplevere med en bil i matlak - du kan nemlig vaske den som en almindelig bil. Du skal bare ikke begynde at polere på den.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Bil Magasinet

Champion Yellow

Suzukis Champion Yellow får også point på tilgængeligheden: En helt normal bil i gadebilledet bliver i Sport-varianten forvandlet til noget, der kun kan sammenlignes med et lyn fra en grå, hvid og sort himmel. Dengang bilen var ny, kørte vi den knaldgule Swift Sport, og fandt ud af, at køreglæden også ligger i farven.

Sportvarianten af Suzuki Swift er den eneste, der som udgangspunkt kan erhverves i Champion Yellow. Det koster ikke ekstra at tilvælge Champion yellow, da metallakering er inkluderet i startprisen på 239.990 kr. Sport-varianten af den nyeste Swift er solgt i 242 eksemplarer, og vi synes om, at hele 42 stk. er Champion Yellow. Flest er stadig solgt i grå, men på 58 stk. er det et beskedent forspring.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Porsche

Racing Yellow

Porsche har mange ikoniske farver, heriblandt Miami Blue, Lizard Green, etc., men de har typisk været forbeholdt enkelte varianter eller modelår. Én ikonisk farve, der har været tilgængelig i flere generationer, er Racing Yellow. Den skriggule farve tilfalder nederste udstyrsniveau af Porsche 911 og 718, og har trukket opmærksomhed siden 991-generationen af 911.

Som tidligere nævnt er farven en del af standardfarverne på både 718 og 911, og den kan prøves i Porsches konfiguratorværktøj her.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© CAR Magazine

Charge Yellow

Hvis du skal sælge en bil, der differentiere sig fra alt andet på markedet, hvordan gøres det så bedst? Med en unik reklamevideo? En stærk pris? En iøjnefaldende farve? Honda valgte sidstnævnte mulighed, da de lancerede elbilen Honda e. Om man synes, at den er grøn, gul eller en nuance af opkast, så kender man til farven, der er nem at genkende.

Honda giver netop Charge Yellow-lakeringen med i prisen, og tager derimod en merpris for alle øvrige farver. Du kan med fordel undersøge de forskellige farvemuligheder i Honda e's tredimensionelle konfigurator. Siden bilens lancering er 9,6% af alle Honda e solgt i Charge Yellow. Endnu 9,6% er blå, og de resterende 80,8% består af Sort, hvid og grå.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve
© Dodge

Plum Crazy

De to sidste entréer er ikke nogle, der falder i alles smag. Alligevel er farverne uortodokse, og derfor vindende. Dodge Challenger har siden 1970 haft en mulighed på udstyrslisten, der hedder Plum Crazy. Farven er en metallisk lilla farve, der er bredt kendt inden for amerikanerbilskulturen.

Du kan ikke på nuværende tidspunkt bestille en bil i Plum Crazy, men i ny og næ laver Dodge begrænsede produktioner af farven.

top 5 farver der ikke er grå bedste farver bilfarver bilfarve

En Lamborghini Aventador i farven Viola Parsifae.

© duPont

Viola Parsifae

På førstepladsen er en farve, der spiller på alle de tangenter, der får den til at skille sig ud. Den lilla Viola Parsifae til Lamborghini Huracan STO kan kombineres med en række skrigende kontrastfarver og skaber et farvelærred, der er svært at undgå. Farven skal naturligvis konkurrere med larm fra både design og motor, og med det i baghovedet er det intet under, at Lamborghini flittigt gør brug af lilla.

Vil du selv udforske den forunderlige verden af Lamborghini farvekombinationer, kan du tilgå konfiguratoren her. Der er hundredevis af kombinationer, og de fleste er mindst ligeså iøjnefaldende som Viola Parsifae.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...