Danskerne har en helt forkert opfattelse af, hvor det er farligst at køre bil. Det viser en undersøgelse af trafikkulturen i Danmark foretaget af Epinion på vegne af fagforeningen Business Danmark.
"Der er behov for langt mere oplysning på området. For når vi ikke ved, hvor risikoen for trafikulykker er størst, kan vi heller ikke tilpasse vores adfærd," siger Lars Bundgaard, der er formand for Business Danmarks trafikudvalg.
"Vores undersøgelse påpeger et tryghedsparadoks. Vi ved godt, motorvejene er blandt de allermest sikre. Alligevel gør vores instinktive frygt for fart os mere utrygge på motorvejene end på landevejene. Det kan i sidste ende få bilister til at søge ud på de langt farligere landeveje."

50 procent af danske bilister vurderer forkert, når de skal angive den vejtype, hvor der sker flest dødsfald i trafikken.
© Søren JuulFolk tror, landevejene er sikre
Selvom 50 procent korrekt angiver landevejene, som de farligste, så er det ifølge Business Danmark ikke godt nok, når den anden halvdel bilister peger på alt fra motorveje til den tætte bytrafik:
"Det skal der gøres noget konkret ved. En måde at genvinde respekten for hastighedsgrænserne er at indføre variable hastighedsgrænser på alle landeveje, så den tilladte hastighed direkte afspejler, hvor sikker eller usikker den enkelte strækning er," siger Lars Bundgaard.
Han hilser Regeringens planer i det kommende finanslovsudspil om at hæve fartgrænsen på udvalgte landeveje og motorveje velkommen, så længe der er fokus på sikkerheden.

Den forrige generation af Civic Type R skriger højt, når den får tæsk. En snoet landevej som her er lige sagen.
© Søren JuulFDM: Der mangler viden
I Business Danmarks undersøgelse af trafikkulturen svarer hele 17 procent, at de kun i meget eller lav grad føler sig sikre, når de færdes på motorveje, hvor man må køre 130 km/t. Mens kun 12 procent svarer, at de i meget eller lav grad føler sig sikre på landevejene. Især kvinderne er utrygge på motorvejene.
Hos FDM bakker man om Business Danmarks opfordring til mere fokus på sikkerhed på landevejene:
"Det er selvsagt problematisk, at en relativt stor andel af bilisterne ikke ved, hvilke veje, der er farligst at køre på. Det har betydning for vores adfærd som bilister. Motorvejene er de sikreste veje vi har, i modsætning til landevejene, der klart er de farligste. Denne risiko bør afspejles i både kontrol- og oplysningsindsatsen i forhold til trafiksikkerheden," siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDM.
FAKTA
Dødsfald i trafikken:
Veje i byer: 20 procent
Landeveje: 50 procent
Motortrafikveje: 4 procent
Motorveje: 12 procent
Ved ikke: 15 procent50 procent af danske bilister vurderer forkert, når de skal angive den vejtype, hvor der sker flest dødsfald i trafikken.
- 17
procent af bilisterne føler sig i meget lav grad eller i lav grad
sikker på motorvejene med en fartgrænse på 130 km/t, 14 procent på
motorveje med 110 km/t, 12 procent på landevejene og 9 procent i
almindelig bytrafik.
- 72 procent af alle dødsulykker i trafikken har ifølge Vejdirektoratets seneste opgørelse fra 2015 fundet sted på almindelige landeveje til forskel for 8,9 procent på motorveje.
Data er indsamlet på Epinions Danmarkspanel. Der er i alt gennemført 1.004 svar med danskere i alderen 18-75 år, i perioden 14. marts og 21. marts 2017. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.