Hver sjette cyklist bruger håndholdt telefon

Selvom det er ulovligt, bruger hver sjette cyklist stadig deres telefon, mens de kører.

20. marts 2016 af Christian Thestrup

Mobilen bør ikke bruges, hverken når cyklisten er i bevægelse eller holder stille. Det mener 9 ud af 10 danskere. Men i praksis tegner der sig et andet billede. Hver sjette cyklist taster, læser og taler nemlig, når de cykler. Det viser en undersøgelse fra TNS Gallup for Gjensidige Forsikring.

Når man færdes ude i trafikken, er det en dårlig ide at bruge håndholdt telefon, da den stjæler opmærksomheden fra trafikken. Og netop opmærksomhed, eller mangel på samme, er en afgørende faktor i hver tredje trafikulykke.

”Vi kan desværre se, at holdningen til brug af håndholdt telefon i trafikken ikke afspejler adfærden. Når så mange ulykker skyldes uopmærksomhed, har vi alle et ansvar for at gøre trafikken mere sikker. Med blikket rettet ned i telefonen, fjernes opmærksomheden fra det, der sker omkring os. Og det resulterer hvert år i ulykker og hospitalsbesøg, som kunne være undgået, hvis bare fokus havde været på trafikken, ”siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Ulovligt og potentielt dyrt
I Danmark er det ulovligt at bruge håndholdt mobil både på cykel og i bil.

”Loven skal selvfølgelig respekteres. Den er der for at gøre trafikken mere sikker og gavner dermed os alle. Hvis det er nødvendigt at tage opkaldet eller tjekke beskeden, så må man stoppe op,” siger Kim Rud-Petersen.

I følge Sikkertrafik.dk taler 5 % ofte håndholdt mobil, når de kører bil, så det tal er altså noget højere for cyklister. Ser politiet, at du bruger håndholdt mobiltelefon eller sender en sms, mens du kører bil, får du en bøde på 1.500 kr. Kører du på cykel, er bøden 1.000 kr., hvis du bruger din håndholdte mobil.

Se, hvad danskerne svarer omkring mobiler på cyklen herunder:

Kan du finde på at gøre en eller flere af følgende ting, når du cykler?

 

I alt

Ved, at det er ulovligt

Sende eller læse beskeder på telefonen

13 %

78 %

Tale i håndholdt telefon

17 %

78 %Kan du finde på at gøre en eller flere af følgende ting, når du cykler?

 

Total

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtjylland

Nordjylland

Sende eller læse beskeder på

telefonen

13 %

16 %

9 %

17 %

9 %

11 %

Tale i håndholdt telefon

17 %

18 %

20 %

20 %

13 %

11 %

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...