Højsæson for mørkekørsel: Sådan undgår du alvorlige uheld i trafikken

Op mod hver fjerde dansker har problemer med synet, når de kører i mørke, og det får hvert år alvorlige konsekvenser for sikkerheden i trafikken. Der findes dog simple løsninger på problemet, der kan udnyttes af alle i trafikken

18. oktober 2018 af Bil Magasinet


Du kender det sikkert – eftermiddag bliver til aften, lyset falder og de modkørendes forlygter blænder. Dit syn forringes væsentligt i mørke, og risikoen for ulykker stiger.

I rapporten Trafikulykker om natten, som Havarikommissionen står bag, fremgår det, at flere af de trafikanter, der var involveret i ulykker, oplevede, at deres syn var dårligere om natten, hvilket kan have forringet deres orientering.

"Rigtig mange oplever, at det er svært eller ubehageligt at køre bil i mørke, hvor synet er markant dårligere end ved dagslys. Det skyldes dels, at vi bliver langt dårligere til at opfatte kontraster, når det bliver mørkt, og dels at evnen til at se farver og ting i bevægelse forringes," siger Lotte Sølvtofte, der er Retail Manager og optiker hos brillekæden CrossEyes.

Mere nærsynet i mørke

Selvom man ikke har problemer med synet til dagligt, kan man sagtens opleve dårligt syn om natten. 

Ifølge en undersøgelse fra 2007 lider op mod hver fjerde dansker af nattenærsynethed, eller nattemyopi, som det kaldes i optikersprog. Særligt bilister skal passe på øjnene i mørket; bliver man blændet, mens man kører 90 km/t, tager det 112 meter, før synet er tilbage til normalen igen. 

"Når vi kører bil i mørke, er vores pupiller store. Bliver vi så blændet af en modkørende bilist, kommer der en større mængde utilpasset lys ind i pupillen. Det gør, at blændingen påvirker synsnerven i længere tid, hvilket øger risikoen for ulykker," siger Lotte Sølvtofte:

Simpel løsning for at undgå at blive blændet

Ifølge optikeren er der hjælp at hente, hvis man gerne vil forbedre nattesynet og øge sikkerheden på de mørke veje.

"Er det kun i mørket, man oplever synsforringelser, kan det eksempelvis løses ved at have en kørebrille liggende i bilen. Den vil kunne korrigere for nedsættelsen af synet. Er man vant til at bruge briller, kan man få en særlig behandling til brilleglassene, som reducerer modkørende bilers lygter og øger kontrasterne, så man ser skarpt," fortæller Lotte Sølvtofte.

"Man siger, at 90 procent af de informationer, vi modtager i trafikken, kommer fra synet. Så i mørket er reaktionstiden bare langsommere, og det skal man selvfølgelig tænke over, når man kører."

CrossEyes er et dansk brillekoncept med egne speciallavede design samt fokus på gennemskuelige priser på briller og kontaktlinser. Virksomheden har 10 butikker fordelt over hele Danmark.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.