© Euro NCAP

Her er verdens MEST sikre biler!

Euro NCAP har netop kåret de mest sikre biler i verden. Blandt vinderne er nogle af danskernes favoritter - men også to biler, der slet ikke fås i Danmark.

13. januar 2023 af Emil Winter

Årets mest sikre biler kåres

Euro NCAP har netop offentliggjort de bedste resultater fra deres sikkerhedstests fra 2022. Bilerne, der testes, inddeles i forskellige kategorier baseret på biltype og størrelse. Vinderne er de biler, der har scoret den højeste gennemsnitlige sikkerhedsvurdering i en række tests udført af Euro NCAP.

Kåringen inddeles i fem kategorier:

  1. Stor familiebil
  2. Lille familiebil
  3. Firmabil 
  4. Lille off-road bil
  5. Stor off-road bil

Hvert år tester Euro NCAP sikkerheden af alle de nyeste biler - et effektivt virke, der kan guide købere til at finde den rette bil. Desværre er det ikke alt, der testes for i undersøgelserne. Eksempelvis kan den ikke sige noget om de softwarefejl, der tilsyneladende opstår i Audi e-tron efter blot tre år - det kan du læse mere om her.

Årets mest sikre store familiebil - Hyundai Ioniq 6

Årets mest sikre bil i kategorien “stor familiebil” blev Hyundai’s nyeste, elektriske sedan, Hyundai Ioniq 6, der løb afsted med en samlet score på fem stjerner i 2022’s udgave af Euro NCAP.

En af de bærende resultater i den vurdering var scoren i “beskyttelse af voksne passagerer”. Her opnåede Ioniq 6 hele 97%, hvilket er blandt de højeste resultater nogensinde. Det var også nok til at begejstre folkene bag undersøgelsen, der kalder resultatet for “exceptionelt”. Ved undersøgelser af bilens sikkerhedsfunktioner i siden og fronten scorede Ioniq 6 også maksimumpoint.

Hyundai Ioniq 6 er endnu ikke blevet lanceret i Danmark, men dette forventes gjort i løbet af 2023. 

Hyundai Ioniq 6
Hyundai Ioniq 6:

Den sydkoreanske sedan blev årets mest sikre store familiebil.

Årets mest sikre lille familiebil - ORA Funky Cat

Hvis du blev nødt til at pudse brillerne og tjekke navnet igen, så er du sandsynligvis ikke den eneste. Den “funky kat” er nemlig ikke et kendt navn herhjemme, da den ikke fås i Danmark.

Endnu mere opsigtsvækkende er det måske, at ORA Funky Cat produceres af den - i Danmark - næsten ukendte koncern GWM (Great Wall Motors), der faktisk også står bag en anden vinder fra årets Euro NCAP-kåring, nemlig WEY Coffee 01.

Ikke desto mindre slap den lille, kinesiske familiebil afsted med fem stjerne fra sidste års Euro NCAP-vurdering, hvilket var nok til, at Funky Cat definitivt blev verdens mest sikre bil i kategorien “lille familiebil” anno 2022. 

ORA Funky Cat
ORA Funky Cat:

Blev årets mest sikre lille familiebil.

Årets mest sikre store off-roader - WEY Coffee 01

Den helt store overraskelse blandt årets Euro NCAP-vindere må være, at den kinesiske koncern GWM som sagt vandt i hele to kategorier.

Årets mest sikre store off-roader blev nemlig WEY Coffee 01, der ligesom ORA Funky Cat ikke er tilgængelig i Danmark.

Den store, kinesiske plugin-hybrid overgik konkurrenter som Ford Ranger, Land Rover Range Rover og Mercedes GLC. Men selvom den hybriddrevne SUV scorede bedst i Euro NCAP’s sikkerhedstest og snart er at finde på det tyske og britiske marked, er der endnu ikke meldt noget ud om en ankomst til Danmark.

Det bliver interessant at følge med i, om GWM biler får gjort deres indtog i Danmark, når nu de er blandt de sikreste biler i verden.  

WEY Coffee 01
WEY Coffee 01:

Den store, kinesiske SUV slog flere europæiske konkurrenter.

Årets mest sikre “firmabil” - Tesla Model S

Den mest sikre bil i kategorien “executive car” - som vi har valgt at kalde firmabilsklassen - blev intet ringere end Tesla Model S, der har en startpris på over én million kroner.

Tesla nød stor success verden over i 2022. Deres leveringstal steg med 40% på verdensplan, og særligt i Europa var de blandt de mest eftertragtede biler.

Én af hemmelighederne bag amerikanernes succes er, at de konsekvent scorer højt på diverse sikkerhedstests. Foruden Tesla Model S har flere af Tesla’s øvrige modeller også scoret fem stjerne hos Euro NCAP - herunder Model 3 og Model Y. 

Tesla Model S
Tesla Model S:

Den halvdyre elbil er den mest sikre i klassen "executive car".

Årets mest sikre lille off-roader - Tesla Model Y

Én af de helt store sensationer ved Euro NCAP i 2022 var, at Tesla for første gang havde to vindende biler på listen over verdens mest sikre biler.

Tesla Model Y opnåede - ligesom de øvrige biler på listen - fem stjerner, men mere interessant er det, at Model Y matchede Ioniq 6’s superscore i beskyttelse af voksne passagerer på 97%.

I forlængelse heraf opnåede Tesla Model Y også en score på svimlende 98% i kategorien “safety assist”. I denne kategori sikkerhedstestes de forskellige software og programmer, der er designet til at hjælpe føreren af bilen. Det indebærer bl.a. Fartkontrol, vejbaneassistent og kontrol af førerens opmærksomhed.

Tesla Model Y har netop været genstand for massive prisfald hos Tesla, hvilket skaber udsigter til, at vi får langt flere at se på gaderne i løbet af næste år. 

Tesla Model Y
Tesla Model Y:

Den populære, elektriske SUV scorede fem stjerner, hvilket Tesla efterhånden har vane for.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...