Her er de sikreste og farligste nye biler

12 splinternye bilmodeller er blevet smadret af sadisterne fra Euro NCAP indtil videre i år. Her kan du se de sikreste og farligste nye biler på markedet

7. september 2016 af Daniel Bohnsen

Det fælleseuropæiske sikkerhedssamarbejde, Euro NCAP, er startet på efterårets crashtests, og generelt ser det rigtig fint ud med adskillige 5-stjernede ratings.

Som noget nyt i 2016 kan biler testes med såkaldt Dual Rating, hvilket vil sige, at der reelt testes to modeller af samme bil - én kun med standardudstyr og én med ekstra sikkerhedsudstyr.

På den måde kan forbrugeren både se, hvor sikker den mest “skrabede” version af en bilmodel er, og hvor sikker den kan blive, hvis man tilkøber alt i ekstraudstyr inden for sikkerhed.

Ekstraudstyr der betaler sig

Set ud fra resultaterne kan det virkelig betale sig at tilkøbe sikkerhedsudstyr, der ikke er monteret som standard. Eksempelvis scorer en Toyota Hilux i basisudgaven kun tre stjerner, mens den med ekstraudstyr når de maksimale fem stjerner.

Den nye Kia Niro forbedrer sig også med en hel stjerne med ekstra sikkerhedspakke monteret, der blandt andet omfatter automatisk nødbremse:

- Derfor er det også meget positivt, at Kia har valgt, at pakken i Danmark bliver standard og altså ikke noget, man kan fravælge. Heller ikke selvom det betyder, at bilen bliver en smule dyrere, siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.

Kigger man på de nyeste resultater, ser netop de automatiske nødbremsesystemer (AEB) ud til næsten at være en nødvendighed, hvis en bil skal opnå de maksimale fem stjerner.

Sikkerhedssystemet, der heldigvis er standard på mange modeller i Danmark, kan bremse bilen helt op automatisk, hvis føreren er uopmærksom i trafikken, eller der pludseligt går en person ud på kørebanen.

Hybridbil i front

Den sikreste bil, der indtil videre er testet i år, er den halvt elektriske halvt benzindrevne Toyota Prius. Den ligger meget tæt med Volkswagen Tiguan, der i standardudgaven tilbyder bedre sikkerhed for føreren.

Men på netop sikkerhedssystemsfronten trækker Prius fra, og elektroniske hjælpemidler som blandt andet fartbegrænser, vejskiltgenkendelse og en bedre automatisk nødbremse betyder, at Toyota’en lægger sig i front.

Den sikreste bil på markedet på markedet lige nu er dog stadig Volvo XC90, der sidste år scorede bedre end Prius’en på alle andre parametre end fodgængersikkerhed.

Den farligste bil, Euro NCAP endnu har testet i år, er standardudgaven af Suzuki Baleno, der kun scorede tre stjerner i den samlede vurdering.

Hos Euro NCAP kan du se flere informationer om de testede biler.

Måske er du interesseret i...