SEAT 10 ting liste elbil hybridbil
© SEAT

Grundkursus: 9 ting, du bør vide om elbiler

Elbiler er anderledes fra normale biler på mange punkter. Her er en liste over 9 ting, du skal vide om elbiler

11. december 2020 af Frederik Hauschildt
  • Elbiler har automatgear
Elbiler har altid automatgear. Faktisk, så har de typisk ingen gearkasse, fordi elmotoren fungerer effektivt, lige meget hvor hurtigt den drejer. Du skal helt over i en mild-hybridbil, før du finder elmotorer i kombination med en manuel gearkasse.

  • De kan oplade relativt hurtigt
Mange anser problemet med opladning af elbiler som stort. Men i realiteten er der i dag mange systemer, der kan lade over 100 kilometer på 30 minutter. Kig efter opladningshastigheden, og sammenlign med bilens batteri. Er batteriet på 100 kWh, og opladningshastigheden på 100 kW, så kan du regne med lidt over en times opladningstid.

  • De har ingen udstødning
Det siger måske sig selv, men elbiler har ikke brug for et udstødningssystem, fordi bilen ikke udleder noget under kørslen. Hybridbiler er dog udstyret med forbrændingsmotor, og har således også en udstødning. Den er ikke altid i brug.
Mazda 10 ting liste elbil hybridbil
MAZDA MX-30

Er en billig elbil, dog med kort rækkevidde

© Steen Bachmann
  • Hold nallerne fra motorrummet
Motorrummet i en elbil er fyldt med en del mere højspænding end i en konventionel bil. Derfor er det også langt mere farligt at skrue på bilen hjemme. Typisk er områder med speciel fare eller høj spænding markeret med en skrigende farve som orange eller gul.


  • Bilens systemer bruger af batteriet

Elbiler har typisk kun ét batteri, og det bruges både til kørsel og til at drive de øvrige elektriske funktioner i bilen. Hvis du tænder for radio, varme, etc. så vil du også kunne bemærke en nedsat rækkevidde. I hybridbiler er der typisk et seperat 12-voltsbatteri, som oplades af forbrændingsmotoren.

  • Kan have nedsat interiørplads

Distributionen af plads i en elbil er grundlæggende forskellig fra en forbrændingsmotoriseret bil. Batterierne ligger typisk i bunden, og det betyder, at du i nogle biltyper kan have et hævet gulv. I modeller, hvor bilen er omdannet fra forbrænding til el, er dette problem nogle gange tydeligt. Til gengæld slipper du for kardantunnel, gearkasse, etc., fordi motoren kan placeres steder, hvor den ikke fylder.

SEAT 10 ting liste elbil hybridbil

De orange kabler markerer i SEAT's biler fare

© SEAT
  • Elbiler kan godt tåle regn

Husk: Her er ingen dumme spørgsmål. Ja, elbiler kan sagtens tåle regn. Fra fabrikken er de udstyret med vandafvisende materialer de steder, hvor problemer ellers kunne opstå. Skulle der alligevel snige sig vand ind i elsystemet, som ved voldsomme oversvømmelser, så er elbiler også i stand til selv at slukke for systemet, så der ikke opstår farlige situationer.

  • Det er nemt at oplade

Ladekablet i en elbil er typisk af typen, der hedder Type 2. Denne type tillader både 1- og 3-faset opladning. Nogle elbiler er udstyret med en funktion i bilen eller på en app, der kan skemalægge og planlægge dine opladningstidspunkter. Her kan du med fordel oplade om natten, når strømmen er billigst.

  • Elbiler er ikke dyrere at vedligeholde

En elbil er faktisk i teorien billigere at vedligeholde end den gennemsnitlige benzinbil. Det er fordi, der er langt færre bevægelige dele. 

Forbrændingsmotoren i en hybridbil kræver en normal mængde vedligeholdelse. I værste fald kræver den oftere service end en almindelig bil som hos Kia, der forlanger service på hybridbiler for hver 15.000 km/12 måneder.

VW 10 ting liste elbil hybridbil
VW

er i gang med en stor indsats på elbiler

© VW

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...