elbil lader batteri garanti plugin hybrid
© FDM

Garanti på elbilsbatterier møder kritik

Garantierne er ikke gode nok. FDM efterlyser bedre, længere og enklere garantier på batterier til elbiler og plug-in hybrider fremadrettet.

20. marts 2021 af Emma Steensen

Garantierne kan ikke følge med

Det lader til, at det er gået for hurtigt med udviklingen af biler med batteriteknologi og for langsomt med udarbejdelsen af garantier, som både er brugbare og forståelige. I hvert fald hvis man spørger FDM, som kritiserer de nuværende garantier på el- og hybridbiler for at være forvirrende og mangelfulde. 

Blandt andet udtaler jurist i FDM Michael Ern Nielsen: 

”Vores gennemgang viser, at både garantierne og de betingelser, der er stillet op for at få reparation på garantien, stikker i alle retninger. De bærer præg af, at elbilerne først nu er ved at blive udbredt, og der er ikke fokuseret tilstrækkeligt på, hvordan bilkøberne er stillet, hvis batteriet går i stykker, eller kapaciteten forringes i garantiperioden."

elbil lader batteri garanti plugin hybrid
© Patrick Boje Jensen

Flere og bedre garantier

Det er et problem, at garantierne ikke følger med udviklingen, da det stiller køberne i en usikker position og det kan ende med at koste ejerne dyrt. Der skal styr på garantierne, da batterier til elbiler og plug-in hybrider er en stor udgift, hvis det viser sig, at de har for lav kapacitet eller andre fejl. 

FDM foreslår to yderligere garantier udover selve bilens garanti. De skal bestå af en batterigaranti og en kapacitetsgaranti, hvor batterigarantien skal dække over holdbarhed og eventuelle fejl på batteriet og kapacitetsgarantien skal dække, hvis batteriet taber for meget spænding over tid. 

Gå efter den bedste garanti

Gennemgangen foretaget af FDM viser generelt mangelfulde garantier, som både kan være misvisende og stikke i mange forskellige, forvirrende retninger. Ifølge FDM bør bilens højvoltbatteri være dækker i mindst otte år og 160.000 km og derudover skal batteriet kunne opretholde en spænding på mindst 70% i hele garantiperioden. 

Måden hvorpå kapaciteten måles skal ligeledes præciseres, da der lige nu hurtigt kan opstå tvivl om hvilken metode, der skal bruges. 

FDM råder til, at man som forbruger vælger de elbiler og plug-in hybrider med bedst garanti og de mener samtidig, at de manglende garantier kan være årsag til, at mange bilkøbere kan finde på at vælge elbilen fra. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...