© iStock

Hvad betyder en selvkørende bil egentligt? Her er de forskellige stadier

Hvor mange stadier findes der, og hvor er vi lige nu? Få svarene her:

12. december 2017 af Anders W. Vorup

Når du hører ordene selvkørende bil, er det ikke sikkert, at du har samme opfattelse som andre. Både privatpersoner, forsikringsselskaber og teknologi-firmaer betragter det alle sammen forskelligt. Derfor blev der i 2013 defineret fem forskellige stadier, af National Highway Traffic Safety Administration i USA (NHTSA).

Ifølge dokumentet, vil NHTSA gøre det nemt for både private og producenter, at skabe overblik over de forskellige køretøjer. Vi har kigget nærmere på de fem stadier, og listet dem herunder: 

Level 0: Den er er rimelig simpel. Du styrer det hele; rat, bremser, gas osv. Det er præcis som du altid har gjort.

Level 1: Her er bilen semi-automatisk, hvilket betyder, at de fleste funktioner stadig styres af dig, men nogle (f.eks. bremsen) kan styres af bilen.

Level 2: Her er der 2 funktioner som er automatiske. Nemt ikke? Det kan f.eks. være fartpilot og bane-assist. Føreren af bilen er ikke fysisk nødsaget til at styre bilen. Føreren skal dog være opmærksom, og efter noget tid vende tilbage til styringen.

Level 3: Bilen er i stand til, at overtage den fulde kontrol over kørslen, hvis forudsætningerne er i orden. Føreren er stadig påkrævet i kabinen, men behøver ikke overvåge sikkerheden hele tiden. I øjeblikket befinder vi os i ”level 3”.

Level 4: Her taler vi fuldt selvkørende biler. En bil som er designet til, at kunne fungere under alle sikkerhedsforanstaltninger, og sagtens kunne køre en hel tur, uden hjælp fra dig. Tesla mener, at de har sådan en bil klar i 2018.

Level 5: Bilen har ikke nogen mulighed for, at kunne kontrolleres af dig. Den er ikke udstyret med med rat, pedaler eller andet, som skal kunne gøre en eventuelt overtagelse mulig.

Hvornår får vi så ”level 4” biler på vejene? Ja, det ved vi desværre ikke. Står det til Tesla, bliver det i 2018, men mon ikke de skal få styr på deres autopilot først? 

Måske er du interesseret i...