Bil Magasinet Mazda CX-3 SUV crossover hvid foran front
Mazda CX-3

var typen af bil, som blev konfiskeret. Bilen eller førerne på billedet har intet direkte at gøre med den episode, som bliver beskrevet i artiklen.

© Bil Magasinet

Første gang: Lånt bil bliver konfiskeret efter vanvidskørsel

For første gang, siden den nye lovgivning om vanvidsbilisme trådte i kraft, har en dommer dømt en bil, som ikke blev kørt af ejeren, konfiskeret.

11. juni 2021 af Frederik Hauschildt

Kæresten kørte vanvidskørsel

Er du på udkig efter en sort Mazda CX-3, skal du holde øje med auktionerne i de kommende dage. En kvinde har nemlig netop fået en sådan bil konfiskeret, efter hendes kæreste blev dømt for at køre vanvidskørsel i den. Det er første gang, at en bil, som ikke tilhører vanvidsbilisten, bliver konfiskeret.

Konfiskationen er muliggjort af den lovændring, der trådte i kraft den 1. marts 2021 - bare tre dage inden, at den 34-årige kvindes kæreste begik vanvidskørsel. Den sorte CX-3 blev 108 km/t igennem et tæt bebygget område af Rødovre, hvor fartgrænsen var 50 km/t. Det udløste straffen, som er tilfaldet den 36-årige kæreste, der udover bilen også skal bøde med 20 dages ubetinget fængsel og en ubetinget fratagelse af førerretten.

Getty Images vanvidskørsel auktion
En konfiskeret bil

videresælges på auktioner, hvor pengene, som bilen indbringer, går til statskassen.

© Getty Images

Hvorfor blev bilen taget?

Først og fremmest kan politiet beslaglægge bilen, så snart forseelsen er begået - uanset hvem der ejer bilen. Efter episoden har været en tur gennem retssystemet, er der så mulighed for, at bilen kan blive udleveret til den, der har udlånt bilen (eksempelvis leasingselskaber, i dette tilfælde kvinden). Bilen bliver dog kun tilbageleveret, hvis udlåneren kan forsvare, at de ikke havde mulighed for at vide, at brugeren ville køre vanvidskørsel. Der skal altså typisk en tidligere dom til, hvis bilen skal konfiskeres med henblik på videresalg.

TV2 har talt med anklageren, som siger følgende:

"Sådan som jeg ser det, er det i overensstemmelse med de regler, som Folketinget har vedtaget, og det er jo det, som retten skal tage stilling til, og som vi arbejder efter."

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...