Filmanmeldelse: Le Mans-film med fart i følelserne

Uanset om du senest har været i biografen i går eller for fem år siden, så skal du afsted nu. Racerfilmen ”Le Mans '66” er seværdig i sig selv, men giver en ekstra oplevelse for bilentusiaster

14. november 2019 af Mikkel Thomsager

Ford's fuldendte hævn på Le Mans

Normalt vil det være en spoiler at afsløre handlingen i en film. 

Denne gang er det helt ok, for som navnet antyder, så er det ingen hemmelighed, at ”Le Mans '66” handler om det legendariske Le Mans-løb i 1966, hvor Ford slog Ferrari i hvad der bedst beskrives som en fuldendt hævn.

Filmen fokuserer på Fords forberedelser op til løbet som de udspillede sig omkring den amerikanske racerlegende og bilbygger Carroll Shelby, i filmen spillet af Matt Damon, og den ustyrlige, britiske racerkører Ken Miles spillet af Christian Bale.

Filmen ”Le Mans '66” er en biografisk dramatisering af forholdet mellem de to og Ford. Resultatet er en følelsesladet film tilsat racerbiler og motorløb. 

Fords daværende øverste chef, Henry Ford II (Tracy Letts), Enzo Ferrari (Remo Girone) og ikke mindst Fords marketingchef, Lee Iacocca (Jon Bernthal), spiller også væsentlige roller i filmen, hvis eneste kvindelige islæt udgøres af Caitriona Balfe, der spiller Ken Miles hustru, Mollie.

Matt Damon som Carroll Shelby (tv.) og Christian Bale som Ken Miles ved kulissen til Le Mans 1966.

© Nordisk Film

Ikke helt som Ferrari

Enzo Ferrari-figuren falder en smule igennem som den mindst troværdige skuespilpræstation i filmen, der ellers kun rummer involverende optræden af især de to hovedrolleindehavere. 

Konflikterne og udfordringerne står i kø, og fortælingen kører sikkert igennem med Formel 1 fart i alle scener underbygget af utallige flotte racerbilleder - og biler.

I filmen følges flere racerløb i detaljer, ikke ulig den oprindelige ”Le Mans” film fra 1971 med Steve McQueen i hovedrollen. Som denne er den nye en lang film på hele 2 timer og 32 minutter. 

Der er få gearskift i filmen, som følger den virkelige handling kronologisk og minutiøst. Til gengæld er der utallige billeder af rigtige gearskift i bilerne under løb for at understrege det dramatiske i begivenhederne.

Entusiaster vil gennemskue, at gearskift og lyd ofte ikke passer med kørebillederne før og efter, og den manglende præcision og dybde er måske en lille svaghed ved filmen. 

Men tag bare i biografen alligevel. Det er en Hollywood-film med Le Mans-fart på underholdningen, som man ikke kan undsige, når man sidder i mørket. 

Selv den mest hårdkogte DTC-kører kan fælde en tåre her.

Bil Magasinets dom: 5 ud af 6 stjerner

© Nordisk Film

Le Mans 66

Premieredato: 14. november 2019 i 81 biografer over hele landet

Længde: 192 min

Censur: 11 år

Holdet bag:

Christian Bale – Ken Miles

Matt Damon – Carroll Shelby

Caitriona Balfe – Mollie Miles

Jon Bernthal – Lee Iacocca

Josh Lucas – Leo Beebe

Ray McKinnon – Phil Remington

Tracy Letts – Henry Ford II

Remo Girone – Enzo Ferrari

James Mangold – Instruktør

Jez Butterworth – Manuskript

John-Henry Butterworth – Manuskript

Jason Keller – Manuskript

Phedon Papamichael – Fotograf

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...