Lejebilstjenesten DriveNow har allerede implementeret en ny teknologi, der registrerer brugernes kørsel, for at bekæmpe vanvidskørsel.

FDM: Nyt forslag om vanvidskørsel kan gå ud over de forkerte

Et nyt lovforslag betyder, at myndighederne får beføjelse til at konfiskere og sælge biler brugt til vanvidskørsel. I følge FDM kan det gå ud over sagesløse bilejere.

4. februar 2021 af Frederik Hauschildt

FDM: Nyt lovforslag kan skabe problemer

Et nyt lovforslag vil give myndighederne beføjelser til at konfiskere og sælge den bil, en vanvidsbilist kørte vanvidskørsel i. I første omgang en retfærdig straf, der allerede benyttes inden for lovovertrædelser ved fx knallertførere. Men en uheldig krølle på lovforslaget er, at bilen kan konfiskeres, uanset om det var ejeren, der kørte, eller ej. FDM uddyber:

"Det er langtfra givet, at vanvidsbilisten ejer bilen, og når bilen er ejet af en anden end vanvidsbilisten, straffer man ved konfiskation en uskyldig tredjepart, som ikke har begået eller været vidende om den forbrydelse, som vanvidsbilisme er," skriver chefkonsulent i FDM, Dennis Lange i en pressemeddelelse.

Lovens konsekvens

Sætter man sig i uskyldige bilejers sted, bliver problemet pludselig vidtragende: Lejer du bilen ud, kan dette også resultere i, at den forsvinder. Her mener FDM, at straffen går til den forkerte aktør i sammenhængen. Det er en del af høringssvar, FDM har indgivet. De nævner også, at indgrebet i værste fald kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, idet den indskrænker den private ejendomsret af uskyldige personer.

"Konsekvensen er, at FDM fremover må fraråde, at man låner eller lejer sin bil ud – heller ikke til nære venner, søskende, børn eller kolleger. I værste fald risikerer man nemlig at miste sin bil. Det, mener vi, er stærkt problematisk," skriver Dennis Lange i førnævnte pressemeddelelse. 

Vanvidsbilister og bilejere kan få konfiskeret bilen
© Politi.dk

Hvad er løsningen?

FDM, der bemærker, at de stadigvæk anbefaler en nultolerance for vanvidskørsel, foreslår en løsning, der tilgodeser bilejeren. FDM mener, at loven bør være baseret på, hvorvidt udlåneren havde bekendtskab til formålet eller ikke:

"FDM foreslår, at man i stedet for at konfiskere bilen på stedet beslaglægger den, når vanvidsbilisten stoppes af politiet, og denne ikke selv ejer bilen. Hvis bilejeren ikke vidste, at bilen ville blive brugt til vanvidskørsel, får bilejeren sin bil tilbage," skriver FDM afslutningsvist i en pressemeddelelse.

Forslaget førstebehandles torsdag den 4. februar.


Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...