Drømmen går i opfyldelse: Kør altid frem til grønt

Tænk hvis du kunne styre lyskrydsene, så der altid er grønt, når du kommer frem. Audi kan nu forudse, hvor hurtigt du skal køre, for at komme frem til grønt lys

1. november 2019 af Mikkel Thomsager

Når man kører gennem byen, og igen og igen holder for rødt lys, drømmer man om at kunne styre lyskrydsene. 

Det er faktisk allerede muligt i USA, hvor et system, som kaldet "Time to green" har kørt i to år. Nu introduceres systemet også i Europa, hvor Audi bakker op om det.

"Time to green" er nu tilgængelig ved mere end 5.000 lyskryds i USA, for eksempel i byer som Denver, Houston, Las Vegas, Los Angeles, Portland og Washington D.C. 

Lyskrydsinformationen dukker op bilensdisplay, hvor man ved en afstand af 250 meter får besked om, hvilken hastighed, man skal holde, for at fange det næste grønne lys.

Audi tilbyder systemet i sin biler, som også giver besked om, hvilken hastighed bilen skal holde, for at ramme en grøn bølge.

Nu kommer det til Europa

Det amerikanske system er ensartet over hele USA. I Europa har der været forsøg med forskellige systemer.

Nu er man enige om det unificerede system kaldet "Car-to-X", som skal forestå al kommunikation mellem biler på mange niveauer, og nu også lyskryds.

Audi har medvirket til, at "Car-to-x" nu kan bruges i lyskryds i stil med "Time to Green" i USA. Det første europæiske lyskridssystem under "Car-to-X" blev således åbnet i juni i Audi's hjemby Ingolstat, og Audi tilbyder mulighed for at bruge systemet i modeller A4 og Q3 og op efter.

En større udbredelse af systemet afhænger af, at Europas storbyer får digitaliseret sin lyskrydsteknologi efter den nye europæiske standard.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...