© A. Hansen

Det vælter frem med lynladere: Vil give billigere el og bedre service

Elbilister kan nu for alvor gøre benzin- og dieselbilerne selskab på de danske tankstationer. Sådan kommer det til at ændre den måde du lader på

15. december 2022 af Jakob Illerup

Essentielt for motorvejspendlerne

Alle de store tankstationer i Danmark er i gang med at udrulle hundredvis af lynladere over de kommende år. Det vil sige Q8, Shell, Cirkle K, OK og så videre. Så nu kan elbilisterne igen trille ind på tankstationer rundt om i landet. Og det til nogle ladere, der virkelig er saft og kraft i. Fra 100 kW helt op til 350 kW.

Chefkonsulent i FDM, Iliyas Dogru, som har lavet analyser af området, er ikke i tvivl om, at tankstationerne er essentielle for elbillisterne:

"Tankstationerne er jo det naturlige sted for bilister at holde en ladepause. Særligt langs motorvejene er lynladere et must, fordi det ikke er alle der kan nå hjem på en opladning, og der er de tankstationer der ligger der i forvejen jo oplagte. Men også for folk i byen, og som er på farten, er tankstationerne essentielt," siger Ilyas Dogru til Bil Magasinet.

På Fyn kæmper et motorsportscenter med at få lov til at åbne lige ved motorvejen, men naboerne klager over støj. Alligevel har en af naboerne lige sagt ja til, at der må køre 60 lastbiler forbi om dagen.

“Forbrugeren vinder”

Med lynladere på tankstationerne, får elbilisterne igen muligheden for bare at svinge Dankortet, i stedet for at oprette sig i en app. Dog så sparer du typisk penge, hvis man bruger tankstationernes egne apps. Og det giver dig flere forskellige muligheder.

"Der vil i fremtiden både være et marked for at dem, der vil have bekvemmeligheden ved bare at kunne betale med betalingskort, og for dem der gerne vil køre en halv kilometer for at spare penge gennem deres app," siger Ilyas Dogru.

Samtidig gør han opmærksom på, at der i fremtiden kommer endnu en bølge af nye udbydere af lynladere - fra blandt andet Frankrig, Holland, Norge og Sverige.

"Det er rigtig gode nyheder for forbrugerne, fordi det vil betyde billigere priser og øget konkurrence på f.eks. bedre service. Altså vinder forbrugerne på det," siger Ilyas Dogru.

Selvom det hedder lynladere, så er det væsentligt langsommere end at stikke benzin-pistolen i tanken. En lynopladning tager omkring 10-20 minutter. Derfor kommer tankstationerne til at udfylde en ny rolle. 

"De skal være et opholdsområde, hvor man skal have lyst til at bruge tid. Det betyder, at tankstationerne skal tilbyde faciliteter såsom en kaffe eller give en cafe oplevelse. Udover, at de skal skifte navn," afslutter Ilyas Dogru.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...