De danske benzinselskaber står klar til at producere håndsprit

Danske brændstofimportører vil nu bruge ethanol til at lave håndsprit, da det er blevet en mangelvare, i stedet for at putte den i benzinen.

30. marts 2020 af Mikkel Thomsager

Kommer det til at knibe med håndspritten i Danmark, er de danske brændstofleverandørerne klar med en hjælpende hånd. 

Den bioethanol, som lovmæssigt skal tilsættes benzin i Danmark, kan nemlig ret let laves om til sprit af den slags, der bruges i håndsprit. Ifølge brændstofselskabernes organisation, Drivkraft Danmark, der har alle tankstationer og raffinaderier som medlemmer, er de danske brændstofleverandører klar til netop det.

Flere tusinde kubikmeter

Tankskibene med bioethanol lægger til kaj i Danmark ved Prøvestenen i København og i havnene i Kalundborg, Aalborg, Fredericia, Aarhus og Aalborg, og lige efter påske kommer der tankskibe med flere tusinde kubikmeter ethanol.

Den skulle være brugt til at producere E10 benzin, men i sin rene form kan bioethanolen bruges til at lave håndsprit.

Drivkraft Danmark klar til at hjælpe

"Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe med bioethanol til brug i håndsprit her i en krisetid, hvor det efterspørges i så høj grad, at de normale leverancer ikke er tilstrækkelige. 

Det kræver lidt planlægning af det praktiske forløb med at tappe bioethanolen fra tankskibet over i tankvogne på havnen og så videre til producenterne af håndsprit. Men det er til at løse," siger Michael Mücke Jensen, der er teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.

Drivkraft Danmark er i gang med at kontakte myndighederne med forslaget og afventer derfor blot svar på, om der er et behov.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...