Søgningerne på Bilbasen efter brugte dieselbiler er i frit fald, fordi mange forbrugere tror, at diesel er en beskidt, forurenende og uddøende motortype.
I april 2019 faldt antallet af søgninger på dieselbiler på Bilbasen med 38 pct. i forhold til samme måned året forinden:

Tidligere generationer af dieselbiler osede og udsendte betydelige mængder skadelige partikler, Nox-gasser og kulilte, men stigende EU-krav har ført til udvikling af mindre forurenende motorer.
Moderne dieselmotorer godkendt til Euro 6d-temp-normen har indsprøjtningssystemer og partikelfiltre, der sænker udslippet af partikler, så det typisk ligger på et lavere niveau end i luften omkring bilen. Ved at bruge tilsætningsstoffer er det muligt at forbrænde de fleste skadelige partikler, inden de sendes ud i omgivelserne.
Det uafhængige laboratorie hos TÜV i Hessen i Tyskland har målt den seneste generation af Mercedes-Benz' firecylindrede dieselmotor til et partikeludslip på under ti milligram pr. kilometer i virkelig test inklusive koldstart, hvor EU's grænse fra september 2019 er 168 mg/km.
Test af diesel- og benzin-Peugeot
Nu bakkes resultatet op af en dansk test foretaget hos Teknologisk Institut.Målingen blev udført på en Peugeot 308 BlueHDi (diesel) og en Peugeot 308 PureTech (benzin), der begge gennemførte en 76 km teststrækning under virkelige forhold på en rute rundt omkring Aarhus.
Målet var at foretage en sammenlignende måling af partikler i henholdsvis udstødningsgas og omgivelsesluft på de to biler. Der blev ikke målt på andre skadelige stoffer, der kommer ud af fossildrevne motorer.
Der blev monteret partikelmåle-udstyr på bilerne, og resultatet for den kørte rute var et gennemsnitligt antal partikler i dieselbilens udstødningsgas på 8287 partikler pr. kubikcentimeter, hvilket svarer til kun 2,1 pct. af benzinbilens partikeludledning i udstødningsgassen, som blev målt til 389.554 p/cm3. Begge bilers udledning af partikler lå inden for Euro 6d-normen.
Dieselmotoren har bedre energiudnyttelse
Dieselmotoren udnytter generelt brændstoffet bedre end benzinmotoren og er den mest effektivt miljøvenlige, konventionelle personbilsmotor på markedet, når man har kvælstoffiltrene under kontrol. Det konkluderer Karlsruher Institut für Technologie (KIT).

I en større tysk undersøgelse fra 2019 viser ADAC, den tyske pendant til FDM, at moderne dieselmotorer er renere end benzinbiler, når det kommer til udledning af skadelige partikler.
Færre partikler end fra benzinmotor
"Det er ikke kun den nye rapport fra Teknologisk Institut, der understreger, at nye dieselbiler forurener mindre end nye benzinbiler. Samme resultater ses i andre internationale undersøgelser," siger Kenneth Hansen, adm. direktør hos Interdan Bil A/S, der importerer blandt andet Peugeot, Citroën, DS, Mitsubishi og Opel til Danmark."Dieselbiler har gennemgået en omfattende teknologisk udvikling, og ifølge rapporten er partikeludledningen fra den testede dieselbil hele 46 gange mindre end den testede benzindrevne bil og 35 procent lavere end omgivelsesluften. Derfor er det også nødvendigt med en debat, hvor beslutninger baseres på fakta og ikke på myter, der undlader at skelne mellem gamle og nye dieselbiler," siger Kenneth Hansen.
Hvad skal du gøre, hvis du har en ældre dieselbil?
På bilmagasinet.dk følger vi tirsdag op med en guide til at kende forskel på, om du har en Euro 5 eller Euro 6-dieselbil, og hvad det betyder både for miljøet og dit bilbudget.
Vi prøver også at finde ud af, hvad mulighederne er for at skifte en ældre dieselbil ud med en nyere.
Fakta om testen
Teknologisk Institut har på vegne af Peugeot-importøren K.W. Bruun Import A/S udarbejdet en sammenlignende måling af partikler i udstødningsgas samt omgivelsesluft fra en Peugeot 308 1,5 BlueHDi og 308 1,2 PureTech. Testen er foretaget i marts 2019.
Instituttet gennemførte en testkørsel på 76 km omkring Aarhus med partikelmåleudstyr.
Med den kørte rute og hastighed svarede Euro 6d grænseværdien til en gennemsnitlig partikelkoncentration på ca. 940.000 p/ccm for benzinbilen og 480.000 p/ccm for dieselbilen.
Rapporten fra Teknologisk Institut kan læses her (åbner som pdf i nyt vindue)
