Da den første Amazon kom til Danmark i 1957 overrakte Volvos øverste chef, Gunnar Engellau (tv.), personligt nøglerne til Ole Sommer. Billedet er fra bogen "Samtaler med Ole Sommer" af Claus Frausing, udgivet i 2003

Danmarks visionære bilbygger er død

Ole Sommer er død, 87 år. Gennem hele sit liv en initiativrig og visionær bilimportør og bilbygger, som udviklede og producerede bil i Danmark, mens det endnu var umuligt. Vi har modtaget et mindeord fra den danske Jaguar klubs formand Carsten Rojh.

30. juli 2018 af Af Mikkel Thomsager

Jaguarklubbens æresformand, Ole Sommer, er stille sovet ind den 24. juli i sit hjem.

Med ham mister Jaguarklubben en af de største personligheder i Jaguar-verdenen og i klubben.

Han var kendt vidt og bredt i både indland og udland for sit store engagement i Jaguar, sin omfattende museumssamling, der bl. a tæller en ægte C-Type og D-type, samt sit enorme netværk i Jaguarkredse især internationalt.

Det var kontakter, som blev skabt, da han som ung var i lære som værktøjsmager på Jaguarfabrikken - dengang selveste William Lyons, Jaguars skaber, var chef.

I 1956 blev Ole Sommer civilingeniør med eksamensprojekt i forbrændingsmotorer.

På grund af faderens pludselige død blev Ole Sommer allerede i 1952i en alder af 21, chef for familievirksomheden E. Sommer, der importerede biler, bl.a. Jaguar, og i 1957 startede han Volvo-forhandlingen, O. Sommer, der med årene blev Danmarks største.

Volvo Sommer Joker

Joker fra 1972, var bygget på Volvo teknik. Det var angiveligt verdens første personbil med udvendigt og synligt chassis. I 1984 præsenterede han sportsvognen OScar

Volvo Joker og OScar

Samtidigt prøvede han også kræfter med at konstruere egne biler, som fx Jokeren og OScar.

I 25 år havde Ole Sommer Jaguar-importen indtil Leyland overtog Jaguar. I sin tid leverede han over 1.250 Jaguarer, mere end noget andet land udenfor England set i forhold til indbyggertal.

Blandt kunderne var Kongehuset, hvor især Dronning Ingrid gjorde sig bemærket bag rattet af Jaguarer.

Gennem årene opbyggede han en omfattende samling af klassiske biler, alle med en interessant historie bag. Fra starten har han flittigt kørt, brugt og lånt sine klenodier ud til ud- og indlandske begivenheder, ofte uden at spørge om noget til gengæld.

Lige til det sidste var han dybt engageret i klubben, og til udstillingen af XJ6, der foregår på hans museum i Nærum, nord for København, senere på året, har han også været inde over.

Hans engagement gennem tiden i klubben har været enorm og uvurderligt, og det var næsten altid sikkert, at han og hustruen var blandt de første på deltagerlisten til årsmøder og andre store arrangementer. 

Ole Sommer vil blive savnet i klubkredse. Æret være hans minde.

Carsten Rojh, formand Jaguar Club of Denmark.

Bogen om Ole Sommer

"Samtaler med Ole Sommer" er interessant læsning. Bogen rummer meget af dansk bilbygnings tidlige historie. Vil du læse mere om Ole Sommers mange projekter, finder du en interessant artikel med udgangspunkt i bogen på Viaretro.dk

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, så snart du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.