Carlos Ghosn, more like Carlos Gone hah

Carlos Ghosn fremviser Nissan GT-R i 2007.

© Nissan

Kan du huske dengang, Nissan's boss flygtede i en flykasse?

Nissans tidligere topchef, Carlos Ghosn, er i øjeblikket fanget i Libanon, efter han flygtede fra Japan. Læs hvordan det gik til her!

27. marts 2021 af Frederik Hauschildt

Hvem er Carlos Ghosn?

Carlos Ghosn er navnet på den forretningsmand, der i 2001 blev udnævnt som administrende direktør for Nissan, efter mærket blev forenet med det franske mærke, Renault. Han er anerkendt for at have reddet Nissan som mærke, efter mærkets profitmarginen steg fra underskud til 11,1% i plus i 2003. I 2005 blev Ghosn også udnævnt som CEO for Renault, og selvom der også fulgte succes her, var det ikke uden omkostning.

En vidtrækkende omstrukturering blev gennemført, og det kostede dyrt på de traditionelle værdier, som Nissan hidtil havde praktiseret. Ting såsom det erfaringsbaserede rangsystem og det traditionelle japanske 'keiretsu'-net af underleverandører blev smidt på porten til fordel for profit og udvikling. At Carlos Ghosn var en enestående forretningsmand, er der ingen tvivl om, men den japanske befolkning tog ikke så godt imod det: Den fransk-brazilianske forretningsmand fik tilnavnet 'Keiretsu Killer'.

Internationalt blev Ghosn dog anset som en relativ succes: Renault og Nissan blev til store, succesfulde mærker, der endda kunne rykke teknologiske grænser. Én af de første elbiler, der gjorde større succes internationalt, var Nissan LEAF, der var en del af Ghosn's skub mod grønnere udvikling.

Carlos Ghosn japan politi eksort tokyo arresteret

Carlos Ghosn, der bliver eskorteret bort af politiet i Japan.

© Takashi Aoyama / Stringer / Getty

November 2018 - Ghosn arresteres

Efter mange år med positiv udvikling, hvori Ghosn blandt andet sørgede for opkøbet af Mitsubishi, sagde Ghosn sin position hos Nissan op. Han var ikke længere chef, men blev endnu siddende som formand for mærket. Det varede dog ikke evigt, for den 19. november 2018 blev Ghosn anholdt i en lufthavn i Tokyo, efter han med privatfly var fløjet fra Libanon til Japan.

Han var i første omgang sigtet for ikke at indberette halvdelen af de 500 mio. kr., han havde tjent mellem 2011 og 2015, til skattemyndigherne. Det havde en intern undersøgelse hos Nissan gravet op. Undersøgelsen fandt også frem til, at Ghosn havde brugt Nissans hårdttjente penge på personlige artikler, såsom flere af Ghosn's huse og ferier. Den 22. november blev Ghosn's jobtitel hos Nissan streget, og det samme skete den 24. hos Mitsubishi.

Efter et allerede langt retsforløb, med flere og flere forseelser tilføjet til listen, rørte Renault og de franske myndigheder også på sig, og den 24. januar 2019, forlod Ghosn også posten som chefdirektør hos Renault. Det ændrer dog ikke på Ghosn's varetægtsfængsling, der stadigvæk fortsætter.

Nissan Carlos Ghosn bliver smidt ud af nissan
Nissan afholder

et møde, hvori Ghosn fratages al status hos mærket.

© Nissan

Forår 2019 - Ghosn sættes fri

I marts 2019 sættes Ghosn på fri fod. Hans ønske om en løsladelse mod kaution imødekommes - i tredje omgang. Godkendelsen er ikke uden betingelser, og Ghosn bliver instrueret på ikke at rejse udenfor Japan. Faktisk indeholder instrukserne en streng ordre om ikke at forlade en specifik bopæl.

Ghosn bliver igen midlertidigt fængslet i april, efter den japanske domstol har dømt imod en appel, som Ghosn's advokater fremlagde. Ghosn er dog i slutningen af april tilbage i husarrest. I mellemtiden er han også blevet sigtet i USA. Det munder ud i en bøde på lidt over 6 millioner. kr., og et ti-års forbud mod at være direktør i nogen virksomhed.

Nissan Carlos Ghosn timeline historie hjernestyring biler Nissan LEAF

Carlos Ghosn var bag det miljørigtige skub, der gjorde at Nissan i 2013 kunne præsentere deres elbil, LEAF i Norge.

© Nissan

Vinter 2020 - Flygter fra Japan

Den 30. december 2019 er Carlos Ghosn intet sted at finde i Japan. Flere medier rapporterer, at Ghosn er flygtet med privatfly fra Japan og er på vej til Beirut i Libanon, hvor han kan være i fred fra det japanske retssystem, som han kaldte uretfærdigt og svindelbefængt: Der eksisterer nemlig ingen udleveringsaftale mellem Libanon og Japan.

På daværende tidspunkt kendte man ikke til den førende teori om Ghosn's flugt: At Carlos Ghosn var fløjet ud af Japan i en æske, forklædt som tungt lydudstyr. Kassen var for stor til røntgen og blev således aldrig scannet, inden flyet fløj mod Tyrkiet. Her stod der folk klar med falske pas, og æresgæsten kunne i ægte Mission Impossible-stil gå om bord på flyveren til Beirut.

Carlos Ghosn med oversætter til møde


© Nissan

Syv arresteret i Tyrkiet

Den 8. maj 2020 kunne BBC rapportere, at syv mænd, der alle har været involveret i flugten, blev dømt i Tyrkiet. Der er varierende versioner af, hvilken rolle de hver især havde, men ifølge BBC bestod mandskabet af fire piloter, to stewardesser og en overordnet hos et luftfartsselskab. To af piloterne og den overordnede er idømt fire år og to måneders betinget fængsel, mens de øvrige sigtede er frifundet.

Mændende blev oprindeligt anholdt den 2. januar, men på daværende tidspunkt kendte de tyrkiske myndigheder intet til flugtforsøget. Det tyrkiske luftfartsselskab MNG Jet hævdede også, at to af deres flyvere var blevet brugt ulovligt i perioden. De havde selv reageret med at indrapportere den kriminelle opførsel.

To amerikanere indblandet?

Sagen er stadig uløst: Ghosn er, så vidt vides, stadigvæk bosat i Beirut, og omverdenen har stadigvæk ingen mulighed for at få ham udleveret. Seneste nyt i sagen er, at to amerikanere er udleveret til Japan, efter japanske myndigheder efterspurgte dette.

De amerikanske borgere, der er en far-søn duo med efternavnet Taylor, har været fængslet i Boston siden de blev arrestedet i maj 2020. Nu kan de altså vente en endegyldig dom hos de japanske myndigheder.

Michael Taylor, der er far til Peter Taylor, har tidligere arbejdet i det amerikanske militærs 'Special Forces', og har siden arbejdet for private, militær- og sikkerhedsfirmaer. Michael Taylor har før været involveret i over 20 lignende sager.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...