© Mathias Brandt

Brugte elbil-batterier får nyt liv

Flere bilproducenter udvikler systemer, hvor brugte elbil-batterier kan leve videre, efter bilen er blevet skrottet. Batterierne er nemlig alt for værdifulde til at smide ud.

20. august 2022 af Mathias Brandt

Batterier bliver genbrugt

En ny fabrik i det sydlige Tyskland skal gøre det muligt at genanvende mere end 96 procent af de værdifulde materialer, som findes i kasserede batterier fra elbiler og plugin-hybrider.

Den nye fabrik i Kuppenheim skal forarbejde brugte lithium-ion-batterier ved hjælp af en såkaldt hydrometallurgisk proces, som gør det muligt at genanvende størstedelen af de værdifulde metaller. Fabrikken forventes at stå klar i 2023. Anlægget er det første af sin slags og vil kunne forarbejde omkring 2.500 ton materiale årligt. De genanvendte materialer vil indgå i produktionen af mere end 50.000 batteri­moduler til nye Mercedes-EQ modeller.

Brugte batterier, som ikke længere kan benyttes i biler, kan allerede få nyt liv i enorme stationære energilagre som det, der er tilknyttet Mercedes-Benz’ fabrik Factory 56 i Sindelfingen, Tyskland. Her sørger et energilager bestående af kasserede bilbatterier for at lagre overskydende el og fungerer på den måde som energibuffer med en effekt på op til 1.400 kWh.

© Audi

Gamle elbiler oplader nye

Audi forsker også i genanvendelse i af brugte lithium-batterier. Brugte og istandsatte batterier danner basis for et mobilt ellager, der blev åbnet i Nürnberg i december 2021. Det sparer omkostninger og ressourcer, så man undgår højspændingskabler og dyre transformere, og det er meningen, at de mobile ­ladestationer hurtigt skal kunne flyttes til steder, hvor elnettet ikke er tilstrækkeligt.

I 2019 åbnede Audi sit første batterilager i Berlin. Det har en kapacitet på 1,9 MWh og består af brugte litium-ion-batterier fra testbiler, der er placeret i kraftige stålreoler og blandt andet bruges til at afprøve interaktion mellem elbiler og energinettet. I 2025 forventes Audi alene at producere en million elektrificerede ­biler, hvilket givet mobile energilagre et stort potentiale. Der er både mening og en økonomisk gevinst i genanvendelse, fordi batterierne efter anvendelsen i bilen stadig besidder en stor del af deres kapacitet.

Overvejer du at skifte til elbil?

Så kan du søge hjælp i vores nye årbog, Elbil Revyen, der klæder læseren grundigt på i elbilernes fascinerende univers. Fordelt på 210 sider får du en oversigt over alle de elbiler, som findes på det danske marked – samt hvilke nye elbilsmærker vi kan se frem til. Derudover dykker Elbils Revyen ned i teknikken bag elbilerne og kigger på alt fra ladehastigheder, batteriteknologi og ikke mindst hvor langt vi er fra, at elbiler kan lades lige så hurtigt, som en benzinbil tankes.

I årbogen får du blandt andet:

  • Guide: God ruteplanlægning i elbil
  • Guide: Tuning af elbiler
  • Hvordan håndterer batterierne temperaturer ned til -20 grader
  • Guide: Vælg de rigtige dæk til elbilen
  • På tur med campingvogn og elbil
  • Guide: Hvilken ladeløsning er den bedste for dig
  • Oversigt: Nye elbiler på det danske marked
  • Komplet dataoversigt over samtlige elbiler i Danmark
  • Nyttigt leksikon med og tekniske begrebsforklaringer

Bestil Elbil Revyen 2022 her!

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...