tesla model 3 elbil brugt

Danske autoforhandlere har hamstret Tesla Model 3 de seneste mange måneder, og de vælter nu ind på brugtmarkedet samtidig med at efterspørgslen og priserne er begyndt at falde. 

© Bil Magasinet

Tesla Model 3 rammes af VILDT brugtvognsfænomen i Danmark

Der er nu flere brugte Tesla Model 3 til salg i Danmark end i Tyskland, selv om det tyske brugtbilmarked er næsten 40 gange større

11. oktober 2022 af Steen Bachmann

Nu falder priserne på Tesla

Siden Tesla Model 3 blev kåret til Årets Brugtbil 2022 sidst i september af blandt andet jurymedlemmer fra Bil Magasinet er udbuddet af modellen eksploderet, så der dags dato er 1.358 stk. til salg på Bilbasen.

Læs også: Årets Brugtbil 2022 er kåret: Det blev Tesla Model 3

På den største tyske og europæiske brugtbilsportal mobile.de er der p.t. 1.119 Model 3 til salg, og det er helt skørt i betragtning af, at det tyske brugtmarked reelt dækker et område på en befolkning på op mod 100 mio. indbyggere, mens vi er 5,8 mio. indbyggere i Danmark.

Tesla'en er dermed et billede på, hvordan markedet for brugte biler er på vej til at ændre sig markant. Hvor det har været svært at skaffe biler nok, og priserne er nærmest eksploderet, begynder udbuddet nu at vokse, mens priserne falder. 

Hvor de billigste Tesla Model 3 af typen Long Range fra 2021 for blot to måneder siden kostede 380.000 kr., er de nu faldet til 340.000 kr. i pris.

“Prisboblen er bristet,” konstaterer Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.

tesla model 3 elbil brugt

Model 3 blev valgt til Årets Bil i Danmark 2020 og er netop også blevet kåret til Årets Brugtbil 2022.

© Bil Magasinet

Ifølge en markedsrapport fra Bilbasen udgivet 11. oktober 2022 steg antallet af brugte biler i sidste uge med 1.800 stk, så der nu er over 57.000 til salg på Bilbasen. 

Dermed er udbuddet på niveau med april måned 2021. Det er alle drivlinier og biltyper, der er steget i antal. Det medfører, at liggedagene for de 50 mest solgte modeller nu er oppe på 41 dage i snit. Det er stadig lavt sammenlignet med markedsgennemsnittet i de tidligere år, men sammenholdt med et højt antal prisrettelser, så tyder det på, at efterspørgslen fortsat er vigende sammenlignet med de tidligere måneder i 2022. 

Vilde tilstande på brugtmarkedet

Som noget helt ekstremt er priserne steget 17 måneder i streg, men i september måned faldt priserne for første gang siden februar sidste år.

Coronapandemi, forsyningskrise og krig i Ukraine har vendt op og ned på forsyningskæder, så bilindustrien i 2021 og 2022 har haft svært ved at samle biler nok og få dem fragtet ud til kunderne.

Koblet med en stor efterspørgsel hos forbrugerne har den cocktail skabt lange leveringstider på nye biler. Derfor har bilkøberne vendt sig mod markedet for brugte biler for at få stillet deres appetit. Det har skabt vilde tilstande og priser.

Mange bilforhandlere har bestilt brugte biler hjem fra udlandet for flere måneder siden, som nu kommer til Danmark. Dermed står mange forhandlere med store lagre af biler. På samme tid kølner efterspørgslen af som følge af makroøkonomisk usikkerhed. Det skaber et nedadgående pres på priserne, forklarer Jan Lang.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...