brint elbil hyundai


© Mathias Brandt

Alle danske brinttankstationer lukker!

Det danske netværk af tankstationer med brint har været klart i årevis, men bilerne udebliver. Derfor lukker netværket.

15. september 2023 af Steen Bachmann

Planen var, at danske ejere og brugere af brintbiler skulle kunne tanke deres biler på op mod 19 stationer på tværs af landet fra 2024. I stedet vil der ikke være en eneste brintstation i Danmark. Det skriver Energiwatch.

Energiselskabet Everfuel overtog de danske brinttankstationer i 2020, men lukker nu de eksisterende stationer i Brabrand ved Aarhus, Kolding og ved H.C. Ørstedværket i København. Nye stationer i København og Aarhus sættes på pause.

Brintbilerne kom aldrig 

”Den grønne brintproduktion i Danmark er ikke klar endnu. Hverken elektrolysen, tankbilerne eller stationerne har været så modne som forventet, da vi skød vores ambitioner i gang. Kombineret med, at der slet ikke har været nogen volumen fra køretøjsproducenterne, har det gjort det svært at finde forretningsmodellen i at drive brintstationer,” siger Everfuels adm. direktør, Jacob Krogsgaard, til Energiwatch.

Hyundai ix35 FCEV debuterede i 2015. Elbilen har en elmotor på forakslen, et lille lithium-batteri, to tanke med komprimeret brint og en brændselscelle, der omdanner brint og ilt til el.

Bil Magasinet har fulgt og testet brintbiler siden BMW lavede et forsøg med at ombygge en fossildrevet 7-serie for næsten 20 år siden

Bilen var i begrænset produktion 2005-2007 med en forbrændingsmotor, der kørte på brint, men projektet blev skrinlagt i 2009 til fordel for den mere effektive teknologi med en brændselscelle. 

Brint fungerer godt som drivmiddel

Cellen omdanner brint og ilt til el, som så driver en elmotor, der driver bilen. Rækkevidden på en tankfuld brint er typisk op til 500 km, den eneste emission er vand, og en tankning tager tre minutter. 

BMW forventer at lancere flere nye modeller på brint i 2025

Vi har testet biler fra Hyundai, Toyota, Honda og senest BMW, der benytter teknologien, som fungerer virkelig godt i praksis. 

Test: Brintbilen Hyundai Nexo er jo faktisk ret lækker

Med ét forbehold: Det er energitungt at fremstille brint uanset hvilken metode, man anvender. 

Der er ifølge de Danske Bilimportører aktuelt 136 brintdrevne køretøjer indregistreret i Danmark, hvoraf langt de fleste er delebiler og taxaer. Den seneste brintbil til privat brug blev indregistreret i januar 2022 og bragte det samlede antal op på 10.

Test: Toyota Mirai er vellykket (men er der nogen, der har set en tankstation til brint?)

Toyota lancerede brintbilen Mirai i 2019. Den kører i dag som taxa i Aarhus og København og som delebil for mobilitetstjenesten Drivr. 

Hvad siger Toyota Danmark til lukningen af de danske brintstationer?

"Det er et tilbageskridt for klimaet. Situationen er uden tvivl uheldig for alle – men naturligvis primært for kunder, der har valgt et brintkøretøj, fordi andre nulemissionsteknologier ikke kan opfylde deres mobilitetsbehov. Toyota er stadig stærkt engageret i den løbende udvikling af brintteknologi, og udviklingen af brint i flere andre lande i Europa fortsætter med høj hastighed og med stærk politisk og økonomisk støtte. Den seneste udvikling i Danmark og nabolandene viser blot, at det er afgørende at have økonomisk støtte til at starte den positive udvikling af en af fremtidens nødvendige nulemissionsteknologier, brint," siger pressechef Anders Tystrup.

Toyota vil hjælpe danske ejere af brintbiler

Hvad er Toyotas råd til nuværende ejere og brugere af Toyota Mirai?

"Vi vil være i dialog med Mirai-kunder i Danmark og gøre vores yderste for at hjælpe med at finde en løsning," lyder det.

I 2015 testede Bil Magasinet brintbilen Hyundai ix35 FCEV, og det fik den ellers så benzinglade Steen Bachmann til at skrive en klumme om, hvor godt brint fungererer i hverdagen:

"Jeg har kørt på brint den seneste uge, og bortset fra at brintbilerne stadig er alt for dyre og den hvide Hyundai testbil ikke ligefrem er nogen skønhed, så er det gået fint. Hyundai ix35 FCEV (der står for Fuel Cell Electrical Vehicle) kører omkring 500 km på en tankfuld brint, men næste generation vil kunne komme op på en rækkevidde på 1.000 km."

Læs Bachmanns klumme fra 2015 "Brint er fremtiden"

Senest testede Bil Magasinets Frederik T. Frey en BMW X5 prototype på brint i foråret 2023 med overskriften "Der er godt nyt til dig, der venter på brintbilerne".

brint elbil bmw

BMW har netop startet et pilotprojekt med iX5 Hydrogen-modellen. Mærket forventer at kunne lancere flere brintbiler til fri handel inden for få år.

© BMW AG

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...