storebaelt gebyr billet afgift

Siden 1988 har brugerne af Storebæltsbroen betalt cirka 43.000.000.000 kr. for at køre over den. Her er vi ved betalingsanlægget i Halsskov på den østlige side af broen.

© Søren Juul

Borgerforslag vil gøre det gratis at køre over Storebælt: Sådan skriver du under

Bent Thodsted fra Hanstholm forsøger at få et forslag om at fjerne skatten på mobilitet på tværs af Danmark i behandling i Folketinget

16. februar 2022 af Steen Bachmann

Statens indtægter for at køre over Storebæltsbroen har forlængst passeret udgifterne til at bygge den, og nu er broforbindelsen reelt en malkeko for statskassen og en skat på mobilitet mellem landsdelene.

Det er baggrunden for et borgerforslag om at gøre det gratis at passe broen, som på kort tid har opnået mere end 40.000 støtter.

Forslaget er stillet af Bent Thodsen fra Hanstholm, der langt fra er stamkunde hos Storebæltsbroen. Det er faktisk fire-fem år, siden han krydsede bæltet i bil, fortæller han til TV Midtvest.

"Der er en urimelighed i, man laver sådan en betalingshindring. At man sætter en bom op og kræver betaling. Det begrænser mobiliteten," siger Bent Thodsen.

Sådan støtter du forslaget

Begrænsningen gælder ikke kun varer og tjenester, men gør det også unødigt og urimeligt dyrt at passere Storebælt for at besøge familie og venner.

Bent Thodsen og forslagsstillerne skriver, at anlægsudgiften for Storebæltsbroen var 26 mia. kroner, og at bilister nu har betalt mere end 43 mia. kr. i broafgift. Hertil kommer et meget stort miilliardbeløb betalt af Banedanmark for at kunne køre tog over broen - det er en pris, der automatisk lægges oven i DSB's billetpris.

Alle borgere med stemmeret til folketingsvalg kan støtte forslaget hos Borgerforslag

Sådan foregår det

Alle borgere med stemmeret til folketingsvalg kan stille et forslag på borgerforslag.dk, hvis mindst 3 personer vil være medstillere på forslaget og det overholder reglerne for ordningen. 

Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.

Når vil du vil støtte forslaget, bliver du bedt om at identificere dig via NemID eller MitID. Det er også muligt at sige ja til at følge forslaget fremover - dette kan du gøre ved at oplyse en email-adresse.

Der har tidligere været fremsat borgerforslag om at nedsætte eller fjerne afgiften for at køre over Storebælt, men uden at de har opnået 50.000 støtter.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...