Skoda Enyaq elbil blå profil side
Skoda Enyaq

er én af de grønne biler, der snart kommer til at fylde gadebilledet. Læs vores første test af bilen her.

Bilsalget i april: Nu er 25 pct. af nye biler med kabel

Opladningshybrider og elbiler udgør tilsammen 25 pct. af nybilsalget i Danmark. Kan det blive et problem?

4. maj 2021 af Frederik Hauschildt

1.000 elbiler

Bilsalget i april måned bestod i Danmark af i alt 15.526 biler, hvoraf knap 25 pct. var opladelige. Her menes altså biler, der kan tilkobles en ladestander, og som kan køre udelukkende på el i flere kilometer. Disse biler medregnes også af regeringen som lav- eller nuludledningsbiler, og tallet er således en del af den plan, der skal have op mod 1 mio. af disse biltyper på danske veje inden 2030.

De 25 pct. er ca. 3.800 biler, og procenttallet består af 18,3 pct. plug-in hybridbiler og 6,5 pct. elbiler. Det giver altså cirka 1.000 elbiler og 2.800 plug-in hybridbiler. 

Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører tolker udviklingen som hastig:

"Udbredelsen af opladelige biler går hurtigere end forventet. Hvis stigningstakterne fortsætter i samme tempo, stiller det for alvor krav til, at vi hurtigt får udbygget lade netværket i hele Danmark," lyder det i en pressemeddelelse.

Vi er dog endnu langt fra de værdier, der ses i Norge. Her blev i 2020 solgt flere elbiler end nogen anden biltype.

Audi Q3 PHEV plug-in hybrid opladningshybrid bagfra bagende hvid
© Bil Magasinet

Potentielt et problem

Selv om stigningen i salget af opladelige biler umiddelbart virker som en positiv udvikling rent miljømæssigt, så er tendensen ikke nødvendigvis særlig positiv fremadrettet. Seneste nyheder fra EU dikterer nemlig, at plug-in hybrider ikke længere defineres som grønne biler fra 2026 og frem.

Det betyder altså, at den tendens vi ser i dansk bilindustri skal forstærkes i de kommende år for at opnå de førnævnte målsætninger. Én måde at gøre det på, er at tilføje og ændre på de afgifter, der blev fastslået i slutningen af 2020, hvor plug-in hybrider står som røverkøb i forhold til regulære fossilbiler, og som praktiske i forhold til de rækkeviddebegrænsede rene elbiler.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...