2017 Nissan Qashqai 1,2 THP
2017 Nissan Qashqai 1,2 THP© Bil Magasinet

Bilbasen: Din brugte bil falder ikke ret meget i pris

Det er en myte, at lavere registreringsafgift på nye biler giver bilejerne store værditab, lyder det fra Bilbasen

22. september 2017 af Steen Bachmann

De nye bilafgifter betyder, at nye mellemklassebiler bliver billigere. Men hvad sker der med værdien af brugte biler? Ikke ret meget for den enkelte bilejer, lyder det fra markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen.

Bilbasen har her til morgen regnet ud, at en ét år gammel Nissan Qashqai med 1,2 turbobenzinmotor har tabt 8.000-10.000 kr. i værdi siden i går.

En Peugeot 308 1,6 HDi fra 2016 med dieselmotor og lavt forbrug har lidt et værditab på mellem 10.000 og 15.000 kr.

"Men danskerne beholder typisk deres bil i fem år, og det er de færreste, der sælger en et år gammel bil. Det sker faktisk kun i forbindelse med skilsmisse, og der har man så mange andre ting at tænke på, at det næsten kan være ligegyldigt. Værditabet på brugte biler er så lavt med de nye afgifter, at det ikke har nogen reel betydning," siger Jan Lang til Bil Magasinet.

Bilmarkedet er ikke frit

I et frit marked tilpasser udbud og efterspørgsel sig selv, men sådan er det ikke med biler. På grund af de meget høje afgifter køber danskerne groft sagt små nye biler og store brugte. 

En familie med tre børn og en almindelig lønmodtagerindkomst har ikke råd til at købe en ny VW Touran, men må nøjes med en brugt.

Da efterspørgslen på større brugte biler lige nu er større end udbuddet, er brugtpriserne høje - både før og efter de nye afgifter.

Efter fire år er værdien af en bil typisk halveret, og så betyder en lavere registreringsafgift på nye biler intet.

"Det er jo ikke de samme købere, der ser på en fire år gammel og en ny Peugeot 308," forklarer Jan Lang.

Forhandlere med biler på vej hjem og mange demobiler vil lide et økonomisk tab, fordi de er nødt til at sætte priserne ned. Men den almindelige forbruger vil kun lide et marginalt eller slet intet værditab, lyder konklusionen fra Bilbasen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...