Ingen elbiler i finalen til årets fornuftskøb i Europa

Den europæiske AutoBest jury, der kårer årets bedste nybilkøb blandt fornuftige biler, har ingen elbiler med i finalen

10. november 2022 af Mikkel Thomsager

Forskellen i hastigheden på elbiludviklingen i Nord- og Sydeuropa er til at få øje på, når man sammenligner finalefelterne til kåreingen af Året Bil i Danmark og den europæiske AutoBest jury.

De syv biler i finalfeltet til Året Bil i Danmark 2023 rummer seks elbiler og én benzin-bil, mens de seks biler i finalefeltet til AutoBest 2023 ikke omfatter en eneste elbil. To af modellerne kommer dog i elversioner. 

Kun én bil er med i begge kåringer. Det gælder Toyota Aygo X, som er den eneste bil i den danske kåring, der ikke er en elbil.

De seks biler i finalen til AutoBest 2023 er

Læs også: Test af Aygo X - Opblæst bykonge

Jurymedlemmer fra hele Europa

Udgangspunkt for AutoBest-kåringen er Europa bedste bilkøb. I den ligger en beløbsgrænse på 25.000 euro eller ca. 185.000 kr. Grænsen gælder uden moms og afgifter, men den sætter ikke desto mindre grænsen for mange af den nye elbiler, som ser billige ud i Danmark, fordi der er ingen eller meget lidt dansk afgift på dem.

Men elbiler har heller ikke den samme bevågenhed i Sydeuropa, som den har i Skandinavien. Tværtimod ser man her infrastrukturen som en begrænser for udviklingen og salget af elbiler, og da AutoBest har jurymedlemer fra 32 lande i Europa, er Sydeuropa rigt repræsenteret.

Det betyder dog ikke, at elteknologi ikke har en betydning for kåringen. Det kan således godt spiller ind, at både Opel Astra og Peugeot 308 kommer i elversioner, hvorfor disse to må betragtes som favoritter.

Læs også: Overvejer du at købe elbil? Læs vores guide og find ud, om du er klar til elbilen

Dacia Jogger: Rummelighed for mange

Vil du transporterer mange mennesker i en personbil til få penge er Dacia Jogger uovertruffen. Til en startpris på 200.000 kr. for en version med plads til syv personer, giver den virkelig megen plads for pengene. 

Men det er også dens væsentligste aktiv. 

Teknisk set mangler den meget af det, man ellers finder som standardudstyr i selv billigere, mindre biler. Det gælder især det der hedder aktivt sikkerhedsudstyr, altså udstyr der kan medvirke til at forhindre uheld, og Jogger er ikke en stor køreoplevelse. 

Honda Civic: Køreglæde til mange

Den nye Civic er nyudviklet fra bunden af. Den er vokset i forhold til forgængeren og designet er blevet mere afdæmpet.

I Danmark kommer den kune med Honda specielle hybridmotor, der kendes allerede fra Honda-modellerne HR-V og Jazz. Det er ikke en opladningshybrid, men en såkaldt elbil med el-motor. Det vil sige at det altid er elmotorer, der driver forhjulene, men strømmen produceres af en benzinmotor i realtid.

Civic-programmet er i Danmark med et forholdsvis høj udstyrsniveau. Til gengæld starter prisen ved 355.900 kr.

Opel Astra: Alsidig med mange muligheder

Den nye Opel Astra, er den første Astra, der produceres på teknik fra Peugeot/Citroën-koncernen, som nu ejer Opel. Astra deler således grundlæggende teknik med den nye Peugeot 308, som også er med i AutoBest top 6 til 2023.

De to biler ser dog helt forskellige ud, og Astra har også bevaret en del af de kendetegn, der tidligere skilte Opel ud. 

Det gælder særlige forsæder, avanceret forlys, og Astra adskiller sig også fra Peugeot 308 ved at have flere dedikerede knapper på frontpanalet, til forskel fra 308, hvor det meste af den sekundære betjening klares på centerskærmen.  

Peugeot 308: Elegance og stil til hverdag

I lighed med Opel Astra, som Peugeot 308 deler grundlæggende teknik med, er det en mellemklassebil i Golf-klassen. Den adskiller sig fra den tyske bil ved at være mere elegant i både design og kabinens indretning.

Begge modeller fås både som hatchback og stationcar, og de fås begge med forskellige benzin-motorer, som opladningshybrid og på et tidspunkt som elbiler.

Begge biler starter ved 309.990 kr.

Renault Austral: Crossover på fin teknik

Trods det nye navn er Renault Astral reelt en afløser for Renault Kadjar, og som forgængeren bygger Austral på samme teknik som den aktuelle Nissan Qashqai. Det gælder dog ikke den nye hybrid-motor, som er Renault's egen, og den er helt forskellige for Nissan's nye hybrid-motor, som i øvrigt ikke kommer til Danmark i Qashqai.

Austral er dog lidt større end Kadjar, og Renault har også forsøgt at hæve prestige-niveuet på den nye bil. Det mærkes i kabinen som føles mere eksklusiv end i den udgåede model.

Austral er først i Danmark omkring sommerferien 2023, og den er endnu ikke prissat, men i frankrig starter priserne en anelse over startprisen på en Nissan Qashqai, hvor vi gætter på prisstart på 325.000 kr.

Læs også: Ny Nissan kører på el – men skal ALDRIG lades op

Toyota Aygo X: SUV i det små

Mikrobilerne er på vej ud, fordi de ikke passer ind i den opregning af energiklasser, som det europæiske system benytter. Toyota har således taget livet af den almindelige Aygo og i stedet skabt den lidt større mikro-SUV, Aygo X.

I forhold til den oprindelige Aygo er Aygo X også en lidt mere voksen bil, med mere standardudstyr og flere sikkerhedssystemer, og det er stadig en af Danmarks billigste biler til en startpris på 134.990 kr.

Hvad er AutoBest?

AutoBest er oprindeligt et østeuropæisk sidestykke til den mere kendte Car of The Year, men de senere år er juryen udvidet med motorjournalister fra hele Europa, så der er i dag er 32 europæiske nationer repræsenteret. Danmark repræsenteres af Bil Magasinets chefredaktør Mikkel Thomsager.

AutoBest adskiller sig grundlæggende ikke fra Car Of The Year-kåringen bortset fra, at den fokuserer på hverdagsbiler. Prisgrænsen for nominerede biler er således 25.000 Euro (185.000 kr.) for en basisbil uden moms og afgifter, og som skal være tilgængelig til denne pris i minimum fem europæiske lande.

I Danmark er "Årets Bil i Danmark" mere kendt og også mere vedkommende for os.

AutoBest kårer sin "Best Buy Car of Europe" hvert år i december, efter et finale-arrangement med fem til syv udvalgte finalister, der finder sted i november. Derudover fejrer AutoBest branchens landvindinger og personligheder med priserne ManBest, CompanyBest, ECOBest, DesignBest, TechnoBest, SaftyBest, SmartBest og SportBest, der afsløres i flere omgange. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...