1. Tjek dæktrykket
Selv hvis du ikke skal køre langt, så giver det mening at undersøge, om dæktrykket stemmer overens med fabrikantens anbefalinger. Det er nemt at gøre, og tankstationer har typisk alt det udstyr, du skal bruge – gratis!
Hvis du kører med for lidt dæktryk, så former dækkene sig i højere grad efter underlaget, og det koster benzin. Faktisk øger det forbruget med 5-10% ifølge Bridgestone. Du skal også være opmærksom på, at der typisk skal mere luft i dækkene, hvis bilen læsses yderligere.

Hvis du absolut skal bruge tagboks, så lær at pakke den ordentligt. Læs "Pas på lortet ikke vælter" her!
© ADAC2. Drop tagboksen
Medmindre ud absolut skal have vandski, telt eller badedyr med, så overvej at droppe tagboksen. Selv om den ser strømlinet ud, så udgør den stadigvæk en vis luftmodstand, og ifølge Bridgestone kan den koste op til 15% ekstra benzin.
Man kan med fordel bruge en boks på krogen, der ikke på samme måde forstyrrer luftstrømmen. Det bedste er dog at overveje, hvordan du bedst får plads til al din oppakning under taget.

Det er ikke kun fossilbiler, der kan tåle at spare på energien – også elbiler nyder godt af disse tips.
© Søren Juul3. Vælg sæson-dæk
Hvis du stadigvæk ikke har fået skiftet dine vinterdæk til sommerdæk, så sørg for at få det gjort inden bilferien. Ikke nok med, at vinterdæk slides hurtigere end sommerdæk, og således bør spares til vinteren, så har de også mere rullemodstand, og det koster på effektivteten og derved benzin, diesel eller el.
Der er også en væsentlig forskel på støj mellem sommer- og vinterdæk, og særligt det udtalte og tværgående mønster på vinterdæk giver en del mere vejstøj end tilsvarende sommer- eller helårsdæk.

Steen Bachmann tænker, inden han tanker – læs om brændstof-testen her, og find ud af, om oktantallet egentlig hjælper.
© Søren Juul4. Tank med omtanke
Hvis man krydser flere landegrænser, så er det værd at overveje i hvilke lande man tanker op. I nogle lande er brændstof nemlig billigere end i andre, og hvis din bils rækkevidde er lang nok, bør du overveje helt at springe visse lande over.
“Hvis man f.eks. tanker i Tyskland fremfor Danmark, vil der være omkring 1,74 kr. for diesel og 3,61 kr. for benzin at spare pr. liter som følge af lavere tyske afgifter, som netop er blevet yderligere sænket. I år bør man desuden tilstræbe at tanke i Tyskland frem for i f.eks. Frankrig og i Italien frem for Østrig eller Frankrig,” siger Jan Lang, der er markedsanalytiker på Bilbasen.

Særligt på ture med andre bilnørder, bliver man tilbøjelig til at køre lidt hurtigere end nødvendigt – men det er dyrt!
© Jürgen Tap5. Hold igen med gassen
I sidste ende er det nemmest at spare brændstof ved simpelthen at bruge mindre brændstof. Jo hurtigere du kører, des mere modstand fra vind og vejr møder du, og des mere brændstof bruger du. På de tyske stræk kan det være fristende at banke marchhastigheden op til 150 km/t, men det koster dyrt i længden, særligt ved elbiler.
Ifølge Bridgestone mister man 20% effektivitet i fossilbiler ved at gå fra 110 km/t til 130 km/t. Den klassiske "tid er penge" gør sig naturligvis gældende her, men hvis ikke du har travlt, så overvej at køre en smule langsommere.