Drone med plads til to personer
Det kinesiske tech-firma Xpeng viser femte generation af deres bemandede transportdrone i deres nyåbnede butik i Axel Towers i København.
Dronens kinesiske navn kan oversættes til Voyager X2 eller Traveler X2, og der er tale om en køre- og flyveklar prototype, der har foretaget mere end 15.000 flyvninger. XPeng X2-programmet er finansieret med en investering på 500 millioner dollars, og målet er at indlede kommerciel brug i løbet af tre til fem år.
X2 er et 2-sædes fartøj fremstillet af kulfiber. Egenvægten er 560 kg inklusive lithium-batterier og fartøjet er godkendt til at flyve med to passager og op til 200 kg bagage.
Dronen kan flyve op til 35 minutter på en opladning med en topfart på 130 km/t. Det giver en effektiv rækkevidde på minimum 75 km, lyder det fra udviklingsteamet.

Xpeng X2 har skinner i stedet for hjul, og kan dermed ikke kaldes en flyvende bil. I Danmark vil den blive betragtet som et lille fly.
© S. BachmannFartøjet har en maksimal flyvehøjde på 1.000 meter og stifteren af XPeng, He Xiaopeng, har fløjet det adskillige gange. Hans erfaring er, at den mest optimale og komfortable flyvehøjde er 400 meter.
Dronen har autopilot udviklet af Xpeng og en lang række sensorer inklusive et avanceret system for ground monitoring. Her er ingen blinde vinkler fra cockpittet og dronen er forberedt til automatisk landing.
Vil kræve pilotcertifikat i Danmark
Det er meningen at udvikle fuldautomatisk transport fra a til b for to personer, og som ekstra sikkerhed er her en automatisk faldskærm.
Opdriften sker ved hjælp af otte kulfiberpropeller - to i hvert hjørne.
Prisen forventes fra cirka 900.000 kr. og i Danmark vil fartøjet kræve pilotcertifikat med de nuværende regler.

Der er to sæder og et lille bagagerum i dronen.
© S. Bachmann
Xpengs drone har undergået omfattende test siden 2020 for at blive godkendt som luftfartøj.
© S. Bachmann
Dronen kan ses sammen med mærkets første to bilmodeller i Danmark i Xpeng Store i Axel Towers i København.
© S. Bachmann
Der er to propeller i hvert hjørne, der sørger for opdrift. Propellernes rotationshastigheder og vinkler styres af en pilot som i en helikopter, men det er meningen at skabe en løsning, hvor passagererne ikke griber ind i flyvningen.