Peugeot e-2008
Peugeot e-2008© Lars Krogsgaard

Analyse: Danskere betaler dyrt for deres elbiler

Danmark er det tredjedyreste land i Europa at eje og køre elbil. Det viser en ny analyse af totalprisen i 18 EU-lande

23. oktober 2020 af Steen Bachmann

En gennemsnitlig lille eller mellemstor elbil i Danmark koster 5.930 kr. om måneden, hvis man regner alle udgifter med. Det placerer Danmark på tredjepladsen på listen over de dyreste europæiske lande at eje og køre elbil. I 2019 var Danmark nummer fem på listen.

Tallet fremgår af leasingvirksomheden LeasePlans Car Cost Index 2020, som ser nærmere på udgifterne til benzin-, diesel- og elbiler i 18 europæiske lande, heriblandt Danmark.

Totalomkostninger for 30.000 km om året

Analysen sammenligner de totale omkostninger til en lille eller mellemstor bil, som kører 30.000 km om året i de første fire år af sin levetid. Analysen omfatter omkostninger til reparationer, vedligeholdelse, dæk, afskrivning, renter, forsikringer, vejafgifter, moms samt brændstof eller opladning.

Peugeot e-2008
Peugeot e-2008© Lars Krogsgaard

Danmark overgås kun af Finland og Schweiz i undersøgelsen, mens Grækenland er det billigste land i Europa at eje og køre elbil. Her kan man spare ca. 1.500 kr. om måneden sammenlignet med Danmark, mens en gennemsnitlig elbil i Norge og Sverige koster hhv. 349 og 1.123 kr. mindre end i Danmark.

"Vores analyse viser, at elbiler næsten er kommet ned på samme prisniveau som benzin- og dieselbiler, når vi kigger på hele Europa. Det gælder desværre ikke i Danmark, hvor priserne falder langsommere end i andre lande. Med tanke på Eldrup-kommissionens anbefalinger og regeringens målsætning om at nå 500.000 elbiler er der akut behov for initiativer, der kan gøre det attraktivt at vælge elbil, så vi når i mål med vores fælles grønne ambitioner," siger Michael Olsen, adm. direktør i LeasePlan Danmark.

Dyre benzin- og dieselbiler i Danmark

Analysen viser også, at en gennemsnitlig diesel- og benzinbil koster hhv. 5.328 og 5.693 kr. om måneden, hvilket gør Danmark til hhv. det tredje- og fjerdedyreste europæiske land at eje og køre disse biltyper.

Værditabet er største post

Ifølge LeasePlans analyse udgør afskrivninger hele 59 pct. af elbilernes samlede omkostninger over de første fire år af elbilens levetid. Det er markant højere end for diesel- og benzinbiler, hvor tallene er hhv. 46 og 41 pct.

Ifølge Michael Olsen fra LeasePlan Danmark hænger den høje afskrivning på elbiler sammen med batteriteknologien og det begrænsede udvalg af elbiler, men han pointerer, at markedet for elbiler vil ændre sig markant de kommende to-tre år.

Landene i Car Cost Index 2020

De 18 lande i LeasePlans Car Cost Index 2020 er Grækenland, Ungarn, Sverige, Frankrig, Portugal, Irland, Østrig, Holland, Spanien, Tyskland, Italien, Storbritannien, Norge, Belgien, Danmark, Tjekkiet, Finland og Schweiz.

Udgifter (i euro) til forskellige biltyper i 18 europæiske lande jf. Car Cost Index 2020

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...