Erhvervslivet køber næsten halvdelen af alle nye biler i Danmark, så der er en konkret CO2-besparelse i at få flere grønne firmabiler på vejene.
På trods af det har kun 24 pct. af danske virksomheder investeret i elektrificerede biler (elbiler og hybridbiler med kombineret forbrændings- og elmotor).
Det placerer Danmark i bunden af en international liste over virksomheders parathed til at skifte benzin og diesel ud med el.
Undersøgt bilpolitik i 20 lande
Tallet stammer fra en omfattende international Gallup-undersøgelse foretaget på vegne af den internationale analysevirksomhed Arval Mobility Observatory, der har spurgt 5.600 repræsentanter fra små, mellemstore og store virksomheder i 20 lande om deres bilpolitik.
De tilsvarende tal for vore nabolande er 48 pct. for Norge, 42 pct. for Sverige og 30 pct. for Tyskland.
Dansk erhverv: Diesel vil fortsat være vigtigst
De adspurgte danske virksomheder anslår, at andelen af dieselbiler gennemsnitligt vil udgøre 56 pct. virksomhedernes bilparker i løbet af de kommende tre år. Det er væsentligt mere end det internationale gennemsnit på 49 pct.
Virksomheder vil gerne grønne biler, men tøver
Ifølge Andreas Knudsen, kommerciel direktør i leasingvirksomheden Arval Danmark, er resultaterne udtryk for uvished snarere end uvilje fra virksomhederne i Danmark.
”Hver eneste dag taler vi med virksomheder, som gerne vil skifte deres benzin- og dieselbiler ud med el- og hybridbiler, men for de flestes vedkommende er den økonomiske usikkerhed på området simpelthen for stor til, at de tør tage springet. Det er godt, at den politiske dialog på området går i gang nu, for vi befinder os i en situation, hvor der er stort behov for politisk aktion, hvis vi skal nærme os det internationale niveau på området,” siger Andreas Knudsen i en pressemeddelelse.

Han peger især på, at det kræver ændringer i det danske afgiftssystem, hvis den politiske ambition om et endegyldigt farvel til benzin- og dieselbiler i 2030 skal have en chance for at blive til virkelighed.
”På trods af at det i dag er relativt dyrt at køre grønt i Danmark, er der faktisk flere end nogensinde, der vælger el- og hybridbiler. Det viser, at viljen blandt danskerne i høj grad er til stede, men politikerne mangler endnu at igangsætte de tiltag, der gør det økonomisk attraktivt at vælge el og hybrid frem for benzin og diesel. Sker det ikke nu på baggrund af Elbilkommissionens anbefalinger, kommer vi ikke i nærheden af målet,” siger Andreas Knudsen.
Han henviser i den forbindelse til, at andelen af el- og hybridbiler nåede op på 11,7 procent af den samlede mængde solgte biler i Danmark i årets første seks måneder. Til sammenligning var tallet 4,5 procent i de første seks måneder af 2019.
Idiotiske afgifter forhindrer flere grønne firmabiler
S-regeringen forhandler i øjeblikket med Folketingets partier om en omlægning af bilafgifterne. Der er nok at tage fat på: For eksempel er der aktuelt direkte idiotiske skattemæssige forhold, der får folk til at fravælge en grøn firmabil.
Vælger du en bil som en ny Kia Ceed stationcar plugin-hybrid som firmabil, følger der en hjemmelader inklusive montering i din indkørsel med. Værdien af laderen lægges oven i bilens værdi, så du dermed også skal betale skat af værdien på laderen på ca. 10.000 kr. Det er skørt, men sådan er de nuværende regler.
Bil Magasinet følger sagen.
Elbilsalg i Norge
På verdensplan er salget af elbiler størst i Norge. Her er el- og hybridbiler helt fritaget for moms og registreringsafgift, ligesom eldrevne biler må køre i busbanerne, lade gratis i offentlige ladestandere, parkere gratis og i øvrigt slipper for de skrappe afgifter ved betalingsringene omkring Oslo og Bergen.
Ligeledes har flere rederier med statsstøtte gjort færgetransport gratis for el- og hybridbiler.
Klimarådet til S-regeringen: Få fingeren ud
Det uafhængige ekspertorgan Klimarådet skriver i et nyt notat, at det for mange aktiviteter i samfundet ikke vil være muligt at vente til hen mod slutningen af årtiet med at sætte tiltag i gang, hvis de skal bidrage til at nå 70-procentsmålet i 2030.
Infrastruktur, anlæg, maskiner og bygninger har lang levetid og kan derfor ikke udskiftes på kort tid. Desuden tager det tid at tilpasse love og rammer til nye teknologier som CO2-fangst og -lagring.
Det kan være dyrt at vente
Hvis ikke regeringen i højere grad udnytter de første år af 20'erne til omstilling, kan det betyde, at eksempelvis fossilbiler vil skulle udskiftes forceret i stedet for i et mere almindeligt tempo. Det kan føre til, at den samlede omkostning for samfundet bliver højere, lyder det.

Så mange har investeret i grønne biler
Så stor en del af det samlede antal adspurgte virksomheder har investeret i en eller flere el- eller hybridbiler:
Brasilien: 49 procent
Norge: 48 procent
Holland: 47 procent
Belgien: 45procent
Italien: 45 procent
Sverige: 42 procent
UK: 41 procent
Østrig: 34 procent
Finland: 33 procent
Schweiz: 31 procent
Frankrig: 30 procent
Tyskland: 30 procent
Polen: 30 procent
Tyrkiet: 30 procent
Luxemburg: 29 procent
Portugal: 27 procent
Spanien: 26 procent
Danmark: 24 procent
Rusland: 23 procent
Tjekkiet: 14 procent