2018 nissan leaf charging aarhus
NIssan Leaf i Aarhus © E.ON

Aarhusianske elbil-ejere skal kunne parkere, og køre videre med letbanen

Aarhus Kommune indfører Park & Ride-pladser med ladestandere ved den nye letbane, så elbilister kan køre videre uden at øge trængslen i indre by

5. december 2018 af Steen Bachmann


Ved at være med i det EU-støttede klimaprojekt READY, vil E.ON og Aarhus Kommune gøre livet som elbilist nemmere. Det skal ske ved at placere ladestandere ved letbanestationen Lisbjerg og kortlægge elbilisternes forbrugsmønstre.

Ladestandere til elbiler ved letbanen

"Formålet med samarbejdet om elbiler er at gøre det lettere for vores borgere og besøgende at tage et grønt transportvalg og samtidig nedsætte trængslen i Aarhus. I den forbindelse ser vi på, hvordan vi kan gøre det attraktivt at køre elbil på hele eller dele af rejsen,” fortæller klimachef i Aarhus Kommune, Henrik D.H. Müller.

Aarhus Kommune har et mål om at være CO₂-neutral i 2030 og ønsker derfor også flere elbiler i byen. Kommunen indfører derfor ”Park & Ride”-pladser med tre nye ladestandere og seks dedikerede ladepladser til elbiler ved den nye letbane i Lisbjerg, så elbilister kan hoppe på letbanen og køre videre uden at øge trængslen i indre by. 

2018 nissan leaf charging aarhus
© E.ON

Intelligente ladestandere taler med elnettet

I dag er der 120 offentlige ladepunkter i Aarhus by og alle er nu blevet opdateret med den seneste software, så de kan tale sammen på en helt ny måde.

”Ladestanderne har automatisk kommunikere med vores IT-system, hvilket gør det muligt at opdage mulige fejl ligeså snart de skulle opstå og reagere hurtigt,” forklarer Mette Marie Knudsen, Senior Business Development Manager i E.ON.

Virksomheden kigger også på at forbedre parkerings- og ladevilkårene for elbilisterne i Aarhus. Senest har E.ON bl.a. indgået et samarbejde med EasyPark, så alle elbilister kan få opladt deres bil på parkeringspladserne uden at det kræver et abonnement.

Den intelligente opladning betyder også, at elbilerne kan gå hen og blive en ressource og løse kapacitetsudfordringer på elnettet. Ligesom elnetværker kan elbilerne stå standby i tilfælde af udfald på elnettet og levere grøn energi som backup. 

Det er en del af den tænkning, der ligger bag smart-city projektet READY, som danner rammen for samarbejdet om intelligent opladning med Aarhus Kommune og en række andre grønne og energibesparende udviklingsprojekter.

Projekt READY

Smart-city projektet READY blev søsat i 2014. Med et EU-tilskud på cirka 143 millioner kroner og energieffektivisering for øje skal projektet gøre byerne til aktive medspillere i den grønne omstilling.

READY står for Resource Efficient cities implementing Advanced smart citY solutions og bygger videre på en række energiprojekter i Aarhus og tester en bred vifte af nye, vedvarende og energireducerende teknologier, der tænkes sammen på tværs af byen ved hjælp af smart styring og lagring af energi.

Projektet er koordineret af COWI A/S og samler mere end 20 partnere fra fem forskellige lande, herunder Danmark, Sverige, Østrig, Frankrig og Litauen. Sammen med Växjö i Sverige er Aarhus demonstrationsby for de løsninger, som udvikles i forbindelse med projektet.

10 partnere i Danmark er gået sammen for at for at dele viden og udvikle løsninger.

Giv Bil Magasinet i julegave

Giv Bil Magasinet i julegave til en du holder af. Vi har gjort det nemt og hurtigt at give gode julegaver. På Magasinetgaver.dk kan du nemlig nemt og hurtigt få julegaven i hus. Du bestemmer selv, om det skak være 5, 8 eller 12 måneders abonnement på Bil Magasinet. Læs mere om julegaven her

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.