elbil årets varebil 2023 id buzz cargo volkswagen

Bil Magasinets jurymedlem Steen Bachmann (tv.) siger tillykke med titlen til Ib Jakobsen, direktør for VW Erhvervsbiler. Det skete på Transportmessen 2023 i Herning fredag.

© Danske Motorjournalister

Her er Årets Varebil 2023 - men er det også årets mest cool varebil?

VW ID. Cargo vinder den danske titel i sikker stil foran Ford, Toyota og Nissan. Der deltager for første gang kun elvarebiler i kåringen - det er den vej, det går med erhvervslivet biler

21. april 2023 af Steen Bachmann

Elektrificeringen af den danske bilpark går hurtigere end nogen havde fantasi til at forestille sig for bare fem år siden. Hastigheden gælder også inden for varebiler, der traditionelt har været bagud på ny teknologi i forhold til personbiler. 

Det har taget lang tid at få teknologi som avancerede nødbremser og adaptiv fartpilot over i varebilerne, men den findes nu, og det batteridrevne kandidatfelt til kåringen af Årets Varebil 2023 viser, at det kommer til at gå hurtigere med at indføre eldrift i erhvervslivets biler.

Her er finalisterne til Årets Varebil 2023:

Kia Niro EV Van til mindre opgaver

Kia Niro EV Van er en elvarebil til mindre opgaver. Den har en 204 hk elmotor på forakslen, et 65 kWh batteri i bunden og en lasteevne på 433 kg. 

Testbilen er lastet med 300 kg og står tungt på vejen, men har tilstrækkelig med acceleration til at overbevise på landevej. Den kører op til 460 km på en opladning i WLTP-normen og fås fra 234.000 kr. ekskl. moms.

elbil årets varebil 2023 kia niro ev van

Kia Niro EV Van var lastet med 300 kg under testen. Det klarer den ganske udmærket.

© S. Bachmann

Toyota ProAce City Verso Van med to akselafstande

Er der behov for mere rummelighed, er den eldrevne Toyota ProAce City Verso en mulighed. Den er teknisk identisk med søsterbiler fra Citroën, Peugeot og Opel, men har eget design, førerplads og instrumentering. Den fås med akselafstand på 279 eller 298 cm.

elbil årets varebil 2023 toyota proace
© S. Bachmann

Kompakt Nissan med udstyr

Nissan debuterer med den kompakte elvarebil Townstar. Som standard er her sidevinds- og trailerassistent, automatisk nødbremse med genkendelse af cyklister, fodgængere og tværgående trafik, aktiv parkeringsassistent og adaptiv fartpilot; det er muligt at tilkøbe 360-graders kamera. 

Townstar må trække op til 1.500 kg, kan køre op til 291 km på en opladning og fås fra 266.990 kr. ekskl. moms. Nissan forventer mest af udgaven med tre sæder foran og med lang akselafstand.

elbil årets varebil nissan townstar
Nissan Townstar

Kandidaterne til Årets Varebil i år kører på el, men ser man på, hvad der bliver solgt, ser det anderledes ud: Knap hver tredje nyregistreret personbil i år er en elbil, men kun hver tiende varebil er en elbil.

© S. Bachmann

Dobbelt op for en elbil

Hos Toyota koster en eldrevet varebil ca. det dobbelte af en diesel, og hos Nissan er elbilerne også dyrere.

“Det er et svært valg at tage en elbil. En stor Nissan Interstar med dieselmotor koster fra 246.000 kr., mens den betydeligt mindre Townstar koster fra 266.000 kr. Elbilen er dyrere, men den har nogle omkostninger på driften, som alligevel gør den interessant. Den skal ikke så ofte på værksted, el er billigere end diesel og de årlige afgifter er lavere. Plus at dit CO2-regnskab får et flueben, hvilket du også skal tage med,” forklarer Bent Lund, Corporate Sales Manager for Nissan Varebiler.

elbil årets varebil 2023 id buzz cargo volkswagen
© S. Bachmann
elbil årets varebil 2023 ford transit

Ford e-Transit fås fra 425.980 kr. ekskl. moms, men Ford lover driftsomkostninger på ca. 40 pct. af en tilsvarende dieselbil, mindre stress for chaufføren på grund af lavere støjniveau og en mere glidende kørsel.

© S. Bachmann
elbil årets varebil iveco daily

Den helt nye Iveco Daily i 3.500 kg-klassen deltog i kåringen med dieselmotor, da det ikke lykkedes at få den helt nye eldrevne variant til Danmark i tide.

© S. Bachmann

Årets Varebil 2023 er en Volkswagen

Varebilsudgaven af retrobilen VW ID.Buzz hedder ID.Cargo og er lige så charmerende som personbilen. 

Den kører op til 415 km på en opladning, må laste 627 kg og trække op til 1.000 kg. Priserne begynder ved 329.995 kr. ekskl. moms. 

VW ID. Cargo vandt titlen som Årets Varebil 2023 og bliver kåret på Transportmessen 2023 i Messecenter Herning.

Bil Magasinet vender snarest tilbage med en test af den sorte ID.Cargo øverst i denne artikel (den er fed, men du får også lov til at betale for fornøjelsen!).

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...