årets bil elbil jyllandsringen

Ud af 19 kandidater til Årets Bil i Danmark-titlen har juryen stemt syv biler i finalen - heraf seks elbiler og en benzinbil.

© Lars Krogsgaard

Seks elbiler og EN benzinbil i finalen til Årets Bil i Danmark 2023

Juryen bag kåringen af Årets Bil har efter to dages test på og omkring Jyllandsringen stemt på hvilke biler, der skal i finalen. Få overblikket fra vores reporter i juryen

12. oktober 2022 af Steen Bachmann

Der stiller 19 nye bilmodeller op til Årets Bil i Danmark 2023. Tirsdag og onsdag har vi i juryen haft lejlighed til at teste dem på offentlig vej og på Jyllandsringen, og som det også var tilfældet for et år siden er feltet domineret af elbiler.

Det skyldes ikke et ønske fra Danske Motorjournalister om at fremme elbiler - det er simpelthen fordi det er den vej, industrien og markedet går. 

Ud af 19 kandidater er der 10 elbiler, fire plugin-hybrider, to konventionelle hybrider og tre benzinbiler.

19 kandidater til Årets Bil-titlen

Nomineringen sker samme dag som De Danske Bilimportører skriver, at vi runder 100.000 elbiler på de danske veje. Elbilbestanden er dermed øget med 49.000 elbiler og dermed næsten fordoblet på et år.

Til sammenligning er den samlede bestand af personbiler kun øget med 26.000, hvilket betyder, at de konventionelle biler løbende udskiftes med opladelige alternativer.

Lige nu sælges der ifølge FDM 55 forskellige nye elbil-modeller på det danske marked, hvilket er markant højere end i 2012, hvor der kun var fem elbiler på markedet.

7 finalister i Årets Bil 2023

Efter to dages test har hvert af de 20 uafhængige jurymedlemmer stemt på syv finalister. Resultatet er:

Jurymedlemmerne skal nu finde Årets Bil blandt de syv finalister. Vinderen kåres 30. november hos Haaning Collection i Bagsværd ved København.

BMW i4
BMW i4

Den eldrevne i4 er formentlig den bedste kørende elbil på markedet. Basta! i4 er baseret på 4-serie Gran Coupé, og designmæssigt genkendes elbilen lettest på blå detaljer foran, langs siden og bagpå. Batteripakken er blandt andet gemt i en kardantunnel.

© Lars Krogsgaard
MG 4 Electric
MG 4 Electric

MG vil i en sportslig retning med hatchback'en MG 4. Den har en lav vægt (for en elbil), baghjulstræk og 170 eller 204 hk. Den er baseret på en ny platform og skal konkurrere mod biler som Cupra Born og Renault Megane.

© Lars Krogsgaard
Nissan Ariya
Nissan Ariya

Nissan's første elbil siden Leaf er overraskende helstøbt og rykker det japanske mærke i en ny retning. Designet taler for sig selv med den store, blanke grill med integrerede lygter og sammenbundne baglygter. Ariya fås med 65 eller 90 kWh batteri, som kan lades med 22 kW hjemme og 130 kW i hurtiglader. Varmpepumpe og adaptiv fartpilot er standard.

© Lars Krogsgaard
Renault Megane E-Tech
Renault Megane E-Tech

Den nye Megane kommer kun som elbil og er bygget på en ny platform udviklet sammen med Nissan. Den 5-dørs hatchback er 420 cm lang, 151 cm høj og 177 cm bred, og har en køreklar vægt på 1.743 kg, hvilket er ret lavt for biltypen. 

© Lars Krogsgaard
Toyota Aygo X
Toyota Aygo X

Aygo X har kun navnet til fælles med sin forgænger. Den nye mikro-crossover er baseret på platformen fra Yaris med hævet siddeposition. Motoren er dog den gamle 3-cylindrede, 1,0-liters benzinmotor med 72 hk. Aygo X (udtales "Cross") har funky design med store plastikskærmkanter og såkaldte krydderifarver i de dyrere udstyrsversioner.

© Lars Krogsgaard
Toyota Bz4X
Toyota Bz4X

Toyota's første elbil træder ganske sikkert ind på markedet som familiær elbil og terrænduelig firehjulstrækker fra under 400.000 kr. Den billigste variant med forhjulstræk og 204 hk har en rækkevidde på 513 km, mens den firehjulstrukne variant med 218 hk kan køre op mod 461 km.

© Lars Krogsgaard
Volkswagen ID.Buzz
Volkswagen ID.Buzz

Den helt nye ID. Buzz er seneste tilføjelse til det voksende antal ID-modeller. Bussen er baseret på samme MEB-platform som de øvrige elbiler, og designmæssigt er ID. Buzz en tydelig hyldest til den legendariske T1, som også bliver kaldt for et Folkevognsrugbrød.

© Lars Krogsgaard

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...