2014 BMW 118d
2014 BMW 118d© A. Hansen

3 gode brugtkøb til 150.000 kr.

Hvad skal du købe, hvis du har brug for en brugt pendlerbil til 150.000 kr. og er nervøs for at købe diesel? Få svaret her (ro på, du kan roligt købe diesel)

27. maj 2019 af Steen Bachmann


Bil Magasinet's læsere ved mere om biler end de fleste, og derfor var mange glade for de to nyheder, vi bragte i sidste uges tema om dieselbiler. De beskriver resultaterne af en række aktuelle test, der viser, at moderne dieselbiler har væsentligt lavere partikeludslip end benzinbiler.

Dansk test: Dieselbiler forurener klart mindre end benzinbiler

ADAC-rapport: Dieselbiler er ikke så slemme, som rygtet siger

Men hvordan finder man ud af, om ens dieselbil har en ældre eller en nyere motor, og om den lever op til Euro 6-normen?

Sådan tjekker du din dieselbil

Det nemmeste er at slå bilen op på tjekbil.dk, hvor du kan se Euronorm på nyere biler. Se under teknisk info (Bilbasen integrerer denne funktion senere på året).

Har du en ældre dieselbil, ser det lidt sort ud med at komme af med den på brugtmarkedet. Det mest fristende er at køre lortet i sænk, altså at holde den kørende, til omkostningerne til vedligehold og ejerafgift overstiger udgiften til en nyere bil. 

Hvornår grænsen er nået, er svært at sige, men når udgifterne alene til at gøre bilen klar til syn overstiger 10.000 kr., begynder det at blive kritisk.

Der er lige nu en forhøjet skrotpræmie på dieselbiler, der er ældre end 2006. Den er på 5.000 kr. og du får typisk selv de 4.500 kr. 

Hvis du kører meget i tyske byer, er du bedst sikret i en bil godkendt til Euro 6. Men hvis din bil passer til dit behov, så behold den, og skift når det passer dig.

3 gode brugtkøb til 150.000 kr.

Vi beder motorjournalist Ebbe Sommerlund fra motorjournalisten.dk om at komme med tre bud på gode brugtkøb lige nu for dig, der er en lille smule nervøs over dieselbilens fremtid:

Den underholdende

2014 BMW 118d
2014 BMW 118d

BMW 1-serie

Bil Magasinet bliver naturligvis nødt til at pege på bladets egen favorit: BMW 1-serie (F20/F21) fra 2001 og frem. Den kører bare sjovere end andre biler i klassen. Og baghjulstræk er et stort plus i vores bog.

Fra 150.000 kr. får du en 118d med 143 hk, og det rækker lige for de fleste. Den 2-liters motor er solid og kører langt på literen, men er ikke Euro 6-godkendt 

Hvad er nu det, Ebbe, en ældre dieselbil?  

Jo, jo, men det er en brugt bil i god kvalitet og med fremragende, sportslige talenter, til en rigtig fin pris.

Hvis du vil have en Euro 6-bil, skal du hen til faceliftet i 2015, hvor 118d får 150 hk – og bliver noget dyrere. Du kan også nøjes med en 116d, der er billigere.

Pladsen i BMW 1-serie fra 2011 og frem er bedre end i den originale model fra 2004, og hvis du ikke har meget lange ben, er bagsædepladsen også acceptabel.

Bonusinfo:

Den kommende tredje generation af BMW 1-serie får forhjulstræk eller firehjulstræk, så F20/F21 er måske sidste chance for at få en lille standardbil med baghjulstræk.

Se BMW 1-serie fra 2011 og frem på Bilbasen lige nu


Den eldrevne pendlerbil

2014 Nissan Leaf
2014 Nissan Leaf

Nissan Leaf

Firstmoveren Nissan Leaf er gennemprøvet teknik til få penge. Batteriet har vist sig pålideligt, og der er i det hele taget meget få problemer med Nissan Leaf. Du kan ikke tanke billigere end med en el-bil, der typisk sparer dig 20-30 øre pr. km i forhold til en gennemsnitlig benzinbil. 

Elbilerne udvikles i rivende hast de kommende år, og derfor kan en ældre el-bil være sværere at sælge igen. En ældre Leaf lader desuden kun hurtigt på CHADEMO-hurtigladere, mens den skal bruge noget længere tid derhjemme. 

Du skal gå efter en med varmepumpe, og kun overveje en første generation Leaf, hvis du kører under 100 km pr. gang. Om sommeren kører du nemt længere, men om vinteren suger den nogle flere elektroner.

For mellem 100.000 kr. og 150.000 kr. får du en Nissan Leaf med under 75.000 km på klokken.

Bonusinfo:

En tændt Leaf viser selv en vurdering af batteriets tilstand – jo flere af de 12 lamper til højre i instrumenthuset, der er tændt, jo bedre har batteriet det. Det er de små indikatorer ved siden af de lange, som viser, hvor meget energi, der pt. er på batteriet.

Se brugte Nissan Leaf på Bilbasen lige nu

2014 Nissan Leaf
2014 Nissan Leaf


 Det mest fornuftige valg

2014 Toyota Auris Hybrid
2014 Toyota Auris Hybrid

Toyota Auris Hybrid

Den er ophidsende som et stykke rugbrød med leverpostej uden agurk og smør. Men Toyota Auris Hybrid er bare økonomisk og pålidelig – det har også en værdi. 

Hvis man undersøger det reelle forbrug, så kørte 2.500 tyske brugere i snit 18,8 km/l, mens det tilsvarende tal for en VW Golf med benzinmotor er 13,4 km/l i snit.

Auris Hybrid er altid udstyret med automatgear, og den er behagelig i byen og ved køkørsel. Ved høj hastighed og ved kraftige accelerationer lyder drivlinjen dog lidt anstrengt. Skal fornuften sejre, så er Toyota Auris Hybrid stadig et sikkert valg.

Den faceliftede Auris Hybrid fås pt. fra 150.000 med kilometertal under 100.000 km.

Bonusinfo: 

Auris Hybrid kører med indirekte indsprøjtning og udleder derfor færre partikler end de fleste af konkurrenterne.  

Se brugte Auris Hybrid på Bilbasen lige nu

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...