Bentley Corniche 1939

Bentley's sønderbombede fremtidsbil genopstår

Bentley genskaber en bil, som blev bombet i stykker i 1939, fordi den udgør et "missing link" i mærkets modelhistorie. Se her hvorfor

9. august 2019 af Mikkel Thomsager

Skabt til græsk racerkører

Bentley Corniche er navnet på en genopbygget Bentley-model. Det er i sig selv er interessant, da Corniche-navnet normalt kun har været brugt til Rolls-Royce modeller. 

Det var navnet på en Bentley, hvis design skulle være et vendepunkt i Bentley's produktion, men bilen døde, endnu inden den fik sin plads Bentley's verdenshistorie. Nu har de genskabt bilen helt fra bunden med udgangspunkt i originale tegninger og fotos. 

Oprindeligt var det en græsk racerkører, der bestilte en special-designet sports saloon hos en fransk karrosseri-producent, som valgte at tage udgangspunkt i en Bentley. Bentley-fabrikken synes at resultatet var så vellykket, at de selv tog fat på at udvikle en lignende model.

Bentley Corniche 1939
Bentley Corniche 1939

Bombet til døde

Det skete i samarbejde med den oprindelige franske designer, Georges Paulin, og i maj 1939 var en kørende bil klar til test.

Det skete først i Storbritanien og efterfølgende i Frankrig, hvor bilen imidlertid var impliceret i hele to trafikuheld på kort tid. Det første var et mindre uheld, som hurtigt blev udbedret, men kort efter skete et større uheld, hvor bilen torpederede et træ, da chaufføren forsøgte at undvige for en bus.

Denne gang var skaderne omfattende, og da bilen var tiltænkt en hovedrolle på Bentley's stand på biludstillingerne i London og Paris i efteråret 1939, besluttede Bentley at speede reparationen op ved at  sende chassiset til Storbritanien for renovering der, og karrosseriet til den fransk karrosseri-fabrik, der havde bygget karrosseriet, for renovering der.

Da karrosseriet var klar, blev det sendt til Storbritanien, men det strandende i Dieppe, hvor det kort efter blev offer for et bombardement, som destruerede karrosseriet fuldstændig.

Bentley Corniche 1939 kabine

Kommer aldrig til salg

Dermed døde projektet, hvilket Bentley-folk har ærgret sig over side, fordi karrosseriet repræsenterede det første skridt i en drejning af Bentley's bildesign fra gammeldags kantede biler til mere strømlinede designs.

Der har været flere tiltag til at skabe en rekreation af modellen, men nu er den her. Det har været en omfattende process, hvor mange forskellige afdelinger hos Bentley har arbejdet sammen om at genskabe modellen i detaljer, som den tog sig ud i 1939, ved bruge af datidens mest eksklusive materialer.

Bilen bliver ikke sat til salg, men kommer til at indgå i Bentley's samling til brug for udstillinger og opvisninger.

Bilen får premiere ved den eksklusive klassiker-udstilling "Salon Prive" ved Blenheim Palace nord for London fra den 5.- til den 9. september.

Bentley Corniche 1939 stolpefri døre

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...