Så høje afgifter betaler du for at få en sikker bil

Den nye Audi A4 1,4 TSI koster 238.000 kr. i Sverige. I Danmark skal du lige lægge 252.000 kr. i afgifter oveni

6. november 2015 af Steen Bachmann

Audi A4 er en af de mest sikre biler på vejene. Det slår Euro NCAP fast efter at have testet sikkerheden for den nye model til fem ud af fem stjerner. Alle varianter af A4 i Danmark har et omfattende sikkerhedsudstyr som standard.

På trods af høj sikkerhed, lavt brændstofforbrug og en lav køreklar vægt beskattes A4 meget hårdt i Danmark lige som alle andre personbiler.

I Sverige er basisudgaven med 1,4-liters turbomotor og op til 19,6 km/l en almindelig familebil med en pris på gaden på 238.000 kr. (299.000 svenske kr.).

Med registreringsafgift er den danske pris 490.000 kr., hvilket betyder, at en dansk familie skal betale 252.000 kr. i afgifter. Dermed er Audi'en forbeholdt velhavere og brugere af firmabiler.

Men hvad er det, vi går glip af ved at gøre de mest teknologisk avancerede biler uopnåelige for almindelige indkomster? Vi tager et overblik over standardudstyret i A4:

Standardudstyr i Audi A4

* Audi A4 modtog Euro NCAP Advanced Price for sin multikollision bremseassistent. Den bremser automatisk bilen ned i tilfælde af en ulykke og reducerer dermed risikoen for udskridning og yderligere sammenstød

* Assistentsystemet Audi pre sense city er et advarsels- og nødbremsesystem. Ved hastigheder på op til 85 km/t kontrollerer systemet, om der er andre køretøjer eller fodgængere i vejen for bilen. Hvis der er risiko for kollision, advarer systemet føreren etapevis: først visuelt og akustisk, derefter ved et ryk i bremserne. Endelig udløses en automatisk nødbremsning hvis nødvendigt.

* Undvigeassistenten hjælper føreren med at køre udenom en forhindring

* Drejeassistenten overvåger modkørende trafik ved venstresving i lav hastighed. I en farlig situation bremser drejeassistenten A4 helt ned for at forhindre, at man drejer, mens der er modkørende trafik.

* Udstigningsadvarslen minimerer risikoen for ulykker, når man åbner dørene. Lysdioder, der lyser rødt, advarer om ikke at åbne dørene, hvis andre trafikanter nærmer bagfra.

* Lys- og regnsensor

* xenonforlygter, der giver bedre oplysning af vejen

Ekstraudstyr 

Når vi ser på priserne på ekstraudstyr, virker det danske afgiftssystem direkte hæmmende for udbredelse af ny sikkerhedsteknologi og mere sikre biler. Vi fremhæver her udstyr, der udelukkende har med sikkerhed at gøre:

* Audi pre sense basic - strammer sikkerhedsselerne og lukker vinduer og soltag i farlige situationer op mod en kollision. Pris: 6.070 kr. (pris i Sverige: 2.389 kr.)

* Automatisk skiltegenkendelse - aflæser fart- og advarselsskilte, og viser dem i instrumentbordet. Pris: 7.274 kr. (pris i Sverige: 2.867 kr.)

* Assistentpakke city med automatisk parkering - parkeringshjælp plus, bakkamera, Audi side assist, Audi pre sense rear, assistent til registrering af tværgående trafik bagved og udstigningsadvarsel. Pris: 48.022 kr. (pris i Sverige: 22.697 kr.)

* Assistentpakke tour med aktiv vognbaneassistent, køassistent (0-60 km/t), aktiv fartpilot, kamerabaseret vejskilteassistent. Pris: 30.590 kr. (pris i Sverige: 14.414 kr.)

* Sideairbags bag - pris: 8.741 kr. (pris i Sverige: 3.504 kr.)

Regeringen: Vi sætter bilafgifterne op

Venstre-regeringen har fremsat et lovforslag om at sætte afgifterne på personbiler op i 2016. Beslutningen om at lade bilafgifterne stige er en del af en aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der også omfatter afgifter på elbiler og dyrere lejebiler for turister.

Lovforslaget indeholder intet om en sænkning af det høje afgiftsniveau på sikkerhedsudstyr i biler.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...