Premiere: Audi RS3

5-cylindret turbomotor på 340 hk og firehjulstræk i ny model i RS-familien

23. november 2010 af Steen Bachmann


Audi har styrtende travlt med at pumpe nye modeller og varianter ud på markedet. Ugens nyhed er en A3 Sportback i en RS-version med 5-cylindret 2,5-liters turbobenziner med 340 hk.

Transmissionen er en 7-trins S-tronic dobbeltkoblingsgearkasse, og her er permanent quattro-firehjulstræk. 19"-alufælge og kulfiberforstærkede plastkofangere, der understreger de sportslige ambitioner.

Audi RS3 er udviklet af Audis sportsafdeling. quattro GmbH, og har en 0-100-tid på 4,6 sek. og en elektronisk begrænset topfart på 250 km/t. Køreklar vægt er 1.575 kg og Audi fremhæver, at det trods den høje ydelse er lykkedes at komme op på et EU-snit på 11,0 km/l ved blandet kørsel. CO2-udslippet er 212 g/km.

Klassisk 5-cylindret turbobrøl
Motoren har den klassiske 5-cylindrede raspende lyd og går på omdrejningsbegrænseren ved 6.800 o/min. I Sport-mode åbner en klap i udstødningssystemet for en mere brutal lyd, ligesom speederresponsen bliver mere kontant. Momentet på 450 Nm er til stede fra 1.600 til 5.300 o/min.

Motoren er kun 49 cm lang og vejer 183 kg. Krumtapakslen er fremstillet af en ny legering (vermicular-graphite cast iron), et materiale med høj styrke og lav vægt, og turboladeren arbejder med et ladetryk på op til 1,2 bar.

Den 7-trins gearkasse har et relativt højt 7. gear for lavere brændstofforbrug, idet turboen ikke behøver at arbejde, når motoren kører ved lave omdrejninger. Gearkassen har to forprogrammerede automatiske indstillinger og kan også betjenes manuelt via flapper bag rattet. Elektronisk styret launch control, der sikrer start med minimalt hjulspin, er standard.

RS3 Sportback introduceres herhjemme i foråret 2011. Dansk pris er ikke oplyst.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...