© bilmagasinet.dk

Premiere: Audi R18 TDI

Første lukkede Le Mans-racer siden 1999 skal genvinde trofæet

13. december 2010 af Bil Magasinet

Audi Motorsport præsenterede fredag aften næste udgave af deres Le Mans LMP1-racer. Helt op til præsentationen var der spænding om, hvorvidt Audi for første gang i mere end 10 år ville præsentere en lukket racer, og sådan bliver det: Audi R18 TDI har lukket kabine ligesom Peugeots tilsvarende racer.

Audi R18 skal hjælpe Tom Kristensen & co.til at score Audis 10. sejr i verdens største og vigtigste motorsportsbegivenhed. Forgængerne R8, R10 TDI og R15 TDI har tilsammen vundet løbet ikke mindre end ni gange siden 1999.

© bilmagasinet.dk

Den væsentligste ændring på Audi R18 er skiftet fra de foregående modellers åbne racerkonstruktion tilbage til et lukket cockpit. Ifølge chefen for Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich, vil Audi satse mere på aerodynamikken i de fremtidige løb, og både computersimulering, vindtunnelforsøg og de indledende test foretaget af Le Mans køreren Allan McNish taler stærkt for at konstruktionen med det lukkede cockpit er det bedste tiltag i forhold til 2011-reglementet.

Audi R18 TDI kører med V6-motor og den hidtige V10-diesel fra forgængeren R15 TDI er gået på pension. Der er udviklet en ny 6-trins gearkasse til den nye motor.

© bilmagasinet.dk

På en racer med kulfiber-overdel er det mest normalt at have opdelt vognen i mindre sektioner eller i de mindste to halvdele, men her har Audi fundet ud af at bilens stivhed kan øges ved at have hele monocoquen udformet som en enkelt komponent. For at holde udviklingstiden nede har Audi trukket på tidligere erfaringer og lånt ideer fra Audi R8C (1999), søstermærket Bentley LMP1(2003) og sågar Audi A4 DTM, der har tilført nyttig viden omkring opvarmning af forruden.

Hør Tom K's kommentarer til den nye bil

Lygterne anvender LED-teknik (dioder) for at nedbringe vægten og strømforbruget. LED-forlygterne er samtidigt prototyper for nye forlygter, der forventes indført i Audis kommende produktionmodeller.

© bilmagasinet.dk

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...