Først lidt historie
S-betegnelsen ser første gang dagens lys i 1990 på Audi S2. Den er bygget på Audi 80 men motoren i S2 er den fænomenale 2,2-liters benzinmotor med turbo og 5 cylindre på række.
Senere udvikler S-betegnelsen sig til at være den sportslige variant af en given model. For eksempel Audi S4 og S6, der er de sportslige udgaver af A4 og A6. Gennem årene bliver motorerne bare større og varierer alt efter hvilken S-model, der er tale om.
Tag for eksempel Audi S6 der i 1999 har 4,2-liters V8 benzinmotor, herefter 5,2-liters V10 benzinmotor i 2006 og tilbage til V8 benzinmotor på fire liter i 2012. I dag er snakken dog en helt anden.

Hvordan ser det ud i dag?
Glem alt om de højtydende benzinmotorer med smuk symfoni fra afgangsrørene. Det er nye tider og de fleste Audis S-modeller har nu fået stort set samme motor; Den 3-liters V6 TDI turbodiesel.
For eksempel i Audi S6, hvor den 4-liters V8 benzinmotor med 450 hk og 550 Nm er skrottet og erstattet af den nye dieselmotor med både turbo og en elektrisk drevet kompressor.
V6 TDI yder 100 hk mindre end V8-motoren i den forrige S6 men hæver til gengæld momentet til 700 Nm. Det er dog ikke nok til at holde præstationerne fra forgængeren i live. Topfarten er stadig begrænset til 250 km/t men sprinten til 100 tager nu 5,1 sekunder mod 4,6 sekunder i forgængeren.

Men virker det så?
Ser vi bort fra lydbilledet, og glemmer minderne fra fortiden, fungerer diesel i både S6, S7 og SQ5 ret effektivt. Køreegenskaberne er bestemt ikke blevet ringere og især grebet i forhjulene på fedtede bjergveje er overraskende godt.
Ved blandet kørsel er både S6 og S7 opgivet til 15,4 km/l efter den nye WLTP-norm. Spørgsmålet er blot, om det sportslige er gået af Audis sportslige modeller.
Vi har kørt S6, S7 og SQ5 lidt uden for Frankfurt i Taunusbjergene. Følg med i næste nummer af Bil Magasinet hvor vi tester, om diesel hører hjemme i Audis performance-modeller. Eller om det i virkeligheden mere handler om fremtidige CO2-kvoter.
Bil Magasinet var inviteret af Audi Danmark
