Facelift med store ændringer
Audi ruller lige nu et omfattende facelift ud på deres store el-SUV, der hidtil hed Audi e-tron. Den første opdatering, man får øje på, er det nye navn. Fremover vil den hedde Audi Q8 e-tron.
Her er ny front på både e-tron SUV og e-tron Sportback, men det essentielle er en højere effektivitet, der giver en rækkevidde på op til 582 km i SUV'en og op til 600 km i Sportback (WLTP).
Herudover har Audi arbejdet med motorernes effektivitet, en højere ladekapacitet på batteriet og en lavere vindmodstand.
Indhold:

Test af Audi Q8 e-tron
Steen Bachmann
Audi's første elbil får længere rækkevidde, en mere effektiv drivline, lavere vindmodstand, et nyt navn og et slankere udtryk. Med sine 2,6 tons er det stadig en tung dreng.
Drivlinen er blevet mere effektiv for at sænke forbruget, men vægten på 2,6 tons er uændret og betyder, at du kan glemme alt om at komme i nærheden af de 535 km på en opladning, som WLTP-tallet lover for det store batteri.
Med 100 pct. el lover bilen omkring 400 km, og det er vel okay uden på nogen måde at imponere (med det lille batteri er Q8 e-tron nu angivet til 455 km i WLTP-normen).
De to batterier har en bruttokapacitet på 95 og 114 kWh. Batteristyringen er optimeret, så der er større kapacitet af batterierne til rådighed, og de kan nu lades med op til 170 kW i lynlader.
I løbet af 2023 får e-tron mulighed for at bruge en ladetjeneste, hvor man skal kunne koble sig op på et af 400.000 ladepunkter i Europa uden at skulle bekymre sig om abonnement og betaling – det finder bilen selv ud af.

Navneskift til Q8 og nyt logo
Audi vil rydde op i junglen af modelbetegnelser, så e-tron nu hedder Q8 e-tron, selv om der allerede findes en Q8-model. "Q8 e-tron” skal sende et signal om, at det er flagskibet inden for eldrevne SUV'er.
Audi benytter samtidig lejligheden til at vise et nyt todimensionelt logo, der fremover findes på b-stolperne af mærkets biler.
Audi Q8 e-tron har fået et lettere og mere Q4-agtigt udtryk med slankere lygter for og bag, men ligner sig selv i kabinen og giver en lige så solid fornemmelse af overskud som ved den danske debut i foråret 2019.
Nyheder omfatter en ændret progressiv servostyring, lavere vindmodstand, fjernbetjent parkering via en app, nye lysfunktioner og en øget brug af genbrugsmaterialer.
Prisen på Q8 e-tron begynder ved 699.990 kr. med lille batteri, 340 hk og op til 455 km, mens testbilen med det store batteri, 408 hk og op til 535 km fås fra 774.990 kr.
Audi og Porsche debuterer senere i år med en ny platform til elbiler, der vil danne basis for Audi Q6 e-tron og Porsche Macan. Det presser den fem år gamle Audi Q8 e-tron, der også møder konkurrence fra BMW iX og den nyligt lancerede Mercedes EQE SUV.
Vi synes:
Den originale Audi elbil får nådesløs konkurrence fra nyere SUV'er fra BMW og Mercedes, der lokker med lavere priser og lige så god eller endnu bedre affjedringskomfort.

Audi Q8 e-tron 55 S line quattro
Opbygning: 5-sædes SUV, to elmotorer, 114 kWh batteri, luftundervogn, firehjulstræk
Effekt: 408 hk/664 Nm
Præstationer: 0-100 km/t 5,6 sek., topfart 200 km/t, rækkevidde (WLTP) 535 km, ladeeffekt hjemme/ude 11/170 kW.
Dimensioner: L/B/H 492/194/163 cm, vægt/påhæng 2.595/1.800 kg, bagagerum 569-1637 liter, dæk 255/55R19.
Pris: 774.990 kr. (testbil 1.079.554 kr.)
Garanti: mekanik/lak/rust/batteri 2/3/12/8 år
Hvad koster Audi Q8 e-Tron?
- Q8 Prestige 50 e-tron quattro - 699.990 kr.
- Q8 Sportsback Prestige 50 e-tron quattro - 729.990 kr.
- Q8 Prestige 55 e-tron quattro - 739.990 kr.
- Q8 Sportsback Prestige 55 e-tron quattro - 769.990 kr.

Meningen med at omdøbe e-tron til Q8 e-tron er at sende et signal om, at det er flagskibet inden for de elektriske SUV’er og crossovere. Q8 e-tron er samtidig den første model med en ny todimensionel udformning af de fire ringe. En anden ny detalje er modelbetegnelsen med Audi navnet på B-stolpen.
De ydre dimensioner med længde/bredde/højde på 492/194/162 cm er uændrede, men de sportslige SQ8 e-tron og SQ8 Sportback e-tron er 2 mm lavere og 39 mm bredere. Bagagerummene er også uændrede ilgesom de 62 liter i det forreste bagagerum, den såkaldte frunk.
Læs også: Alle test af de bedste elbiler.
Tre drivlinjevarianter i Q8 e-tron
Audi Q8 50 e-tron
Basisvarianten har to motorer med en samlet effekt på 340 hk i boost-funktionen og et drejningsmoment på 664 Nm. Rækkevidden er 491 km (SUV) og op til 505 km (Sportback).
Audi Q8 55 e-tron
Her yder de to elmotorer 408 hk i boost-funktionen og et drejningsmoment på 664 Nm. Rækkevidden er op til 582 km (SUV) og 600 km for Sportback. Tophastigheden er ligesom for Q8 50 e-tron elektronisk begrænset til 200 km/t.
Audi SQ8 e-tron
Erstatter den hidtidige e-tron S og drives af tre motorer, som leverer en boost-ydelse på 503 hk og et drejningsmoment på 973 Nm. Rækkevidden for S-modellerne ligger på op til 494 km for SUV-modellen og op til 513 km for Sportback-modellen og topfarten er begrænset til 210 km/t.

Første test af Audi Q8 e-tron
Emma Steensen
Selv om Q8 e-tron udefra mere eller mindre ligner sig selv, så er der sket mange store opdateringer på batteri- og ladefronten og i forhold til køredynamik.
Den eldrevne Audi fås, både nu og tidligere, i tre varianter: 50, 55 og SQ8 (tidligere kaldet e-tron S). Tallene refererer overordnet til batteristørrelsen. Batteriet (og dermed rækkevidden) var særligt ét punkt, hvor der var plads til forbedring hos den gamle e-tron, og løsningen fra Audi’s side har ganske enkelt været at tage det store batteri fra 55’eren og lagt det i den “lille” 50-variant. 55 e-tron får dermed et endnu større batteri, som også kommer til at ligge i SQ8.
Audi Q8 55 e-tron har en batteristørrelse på 106 kWh netto, og rækkevidden ligger på 582 km for denne variant, som vi fik fornøjelsen af at testkøre.
Den maksimale ladeeffekt kommer op på 170 kW, og dermed kan batteriet lades fra 10-80 pct. på 31 minutter i en lynstadestander. Hjemmeopladning klares ved 11 kW, men som ekstraudstyr kan tilkøbes AC-ladeeffekt på 22 kW.
Læs også: Priser og test af Audi Q5 plugin-hybrid.
Gemmer godt på vægten
Vender vi os mod køreegenskaberne på den store el-SUV, der naturligt er noget tynget af at skulle slæbe rundt på et stort batteri, er der faktisk også forbedringer at finde.
Det største plus på Audi Q8 e-tron’s konto er helt klar følelsen af, at undervognen hele tiden er på arbejde, når vi giver den noget at leve af på lavamarkernes snoede landeveje.
Fornemmelsen af at den hele tiden gør en indsats for at læne sig ind i svingene, i stedet for at lade centrifugalkraften vinde og skabe usporty krængning i hele maskineriet, fungerer rigtig godt.
Det er stadig en tung bil, men Audi har arbejdet på trækkraften, og her lever den udmærket op til de forventninger, man kunne have til en bil i den vægtklasse.
Fra stilstand accelererer den hurtigt nok til at trække solbrillerne, jeg havde siddende i panden, ned i nakken på mig, og overhalinger klarer Q8 e-tron naturligvis uden problemer.
Læs også: Test af voldsomme Tesla Model X Plaid.

Audi siger nej
Instrumentbrættet er overskueligt og ganske pænt med to velintegrerede skærme i midten, placeret ovenover hinanden. Den nederste skærm fungerer som hurtig adgang til klimakontrollen, således at man ikke skal ind og trykke på knapper og lede i menuer for at skrue ned for klimaanlægget.
Skal man ændre i eksempelvis navigationen, bliver den nederste skærm til et tastatur, så tingene hele tiden er opdelt. Man kunne måske godt have tænkt sig, at navigationen kunne få lov til at blive på den øverste skærm, sådan at man kan følge med der, mens man ændrer musikken eller indstiller andre ting.
Der er dog muligheden for at have et ganske udmærket billede af navigationen i de digitale instrumenter, og i praksis fungerer fordelingen af funktioner fint.
Infotainment-systemet er generelt let, og overskueligt med knapper, der giver fin mening og man finder nemt, hvad man har brug for. En interessant detalje er, at prøver man at forbinde sin telefon til bilen under kørsel, siger Audi Q8 e-tron simpelthen nej. Den slags skal klares, mens bilen står stille
Vellykket facelift
Man kunne frygte, at Audi Q8 e-tron efterhånden er blevet en lidt for gammel bil med fire år på bagen, men opdateringerne man får med i dette facelift, er generelt gode, og batteristørrelse og ladekapacitet følger helt med tiden og lever op til konkurrenternes.
Audi har overordnet set begået et facelift med gode opdateringer på punkter, der giver mening at forbedre.
Vi synes
Den faceliftede Q8 e-tron fra Audi er en god og rummelig bil, der ovenikøbet kører godt og ikke lader sig begrænse for meget af sin høje vægt.
Q8 e-tron lynlader med op til 170 kW
Q8 50 e-tron kan lynlades med op til 150 kW, mens de to øvrige varianter kan lades med op til 170 kW. I hjemmelader lades med op til 11 kW, mens 22 kW fås som ekstraudstyr. Audi er dermed på niveau med Mercedes og BMW hvad angår ladekapacitet, men langt efter Hyundai/Kia.
Audi Q8 e-tron har som standard Plug & Charge, hvor man kun skal sætte kablet i en lynlader, hvorefter ladningen straks går i gang. Afregningen sker fuldautomatisk: Fra 2023 lanceres den nye ladetjeneste Audi Charging, som skal give adgang til ca. 400.000 offentlige ladepunkter over hele Europa.
Luftundervogn er standard på Audi Q8
Q8 e-tron har adaptiv luftundervogn som standard, der kan variere frihøjden med 76 mm. Her er en ny progressiv styring, hvor styrehusets udveksling er blevet ændret, så styretøjet også reagerer meget mere direkte på selv mindre ratdrejninger. Effekten fra den mere direkte udveksling af styretøjet understøttes af et stivere undervognsophæng på forakslen.