Audi e-Tron i 2023
Den 5-dørs og 5-personers eldrevne Audi e-tron kom til Danmark i starten af 2019 med en fornuftig SUV-karrosseriform. Den blev fulgt i 2020 af den mere sporty e-tron Sportback med skrå hæk, og Audi fulgte op med kraftigere S-varianter af begge.
I dag er Audi e-tron blevet afløst af Q8 e-tron.
Her kan du læse vores test af Audi e-tron og Sportsback S.

E-tron er større, end den ser ud, og akselafstanden er faktisk tre cm længere end en VW Touareg. Den elektriske SUV må for øvrigt trække 1.800 kg.
Brugttest: Kostbart vidunder
Andreas Lang Hedegaard, Biltorvet.dk (2022)
Få biler er så komfortable som Audi e-tron – mærkets første elbil, proppet med avanceret teknologi. Teknologi der kan være hundedyr, når den fejler.
Jeg har kørt få biler, der er så komfortable som Audi e-tron. Luftundervognen er blød som en Hästens-seng, og de to elmotorer leverer op til 664 Nm øjeblikkeligt – men det bedste er den helt tyste kørsel.
I e-tron glider du lydløst afsted, som fik du massage af din lokale bibliotekar, mens hun tyssede på alle andre besøgende.
e-Tron er det tyske mærkes første serieproducerede elektriske model, og tilmed proppet med avanceret teknologi. Børnesygdomme må være at forvente, men hvor slemt det står til, forsøger vi at afdække, og til opgaven har vi lånt en e-tron 55 fra 2019, som har kørt 52.620 km, koster 584.900 kr. og står til salg hos Andersen & Martini i Greve.
Hvad har e-tron af problemer?
Udefra skal du tjekke bremseskiverne, som kan være rustne. Det er specielt et problem på elbiler, hvor elmotoren klarer det meste af bremsekraften.
Audi e-tron har en funktion, hvor den selv sørger for at motionere bremserne, men hvis rusten bliver for kraftig, kan det være nødvendigt at afdreje skiverne.
Kabinen er både lækker og rummelig – og proppet med skærme. I testbilen er der tre skærme, men vælger du en model med de digitale sidespejle, hvor glasspejlene er erstattet af to videokameraer, skal du være opmærksom på, at flere kunder har oplevet, at der kan dannes kondens på linserne.
Heldigvis kender Audi til fejlen, og har indtil nu skiftet dem per kulance. Men det er én af grundene til, at det er vigtigt at købe en bil, der er serviceret hos Audi selv.
I kabinen har flere ejere oplevet, at der kan komme vand ind gennem soltaget. I slemme tilfælde kan det dryppe ned fra bakspejlet eller løbe ned ad A-stolperne og ende i måtterne.
Problemet opstår, fordi afløbskanalerne er for små, så når det virkelig regner, er det ikke alt vandet, der kan ledes væk. Audi har anerkendt problemet og skifter kanalerne til nogle, der er længere.

Audi e-tron var mest solgte bil i Norge i 2020. Samme år var den ikke bare Pakistans mest solgte elbil, men også den mest solgte Audi-model i landet.
Et velkendt problem er den ellers så smarte ladeklap, som selv kører op og ned. Elservoen i klappen kan fejle, og det lammer bilen, som enten ikke kan få strøm på, eller ikke vil lade dig køre, fordi klappen er åben.
Det er et problem, Audi også har anerkendt, så de fejl, der er opstået, er blevet lavet på Audi’s regning.
Af de mere alvorlige problemer har nogle kunder oplevet, at deres bil pludselig er stoppet og ikke kan køre videre. Fejlen viser sig at ligge i kølesystemet, som der kan gå hul på. Kølevandet løber ud i dele af motoren, og det er ikke optimalt.
Værd at vide om e-tron
Interiør
- Testbilen har “kun” tre skærme i kabinen. Biler med videospejle tilføjer to ekstra skærme, som kan have problemer med fugt i de udvendige kameraer.
Motor
- Nogle e-tron-ejere har oplevet, at elmotoren skulle udskiftes, fordi kølerørene i motoren har været utætte, og kølevæske har lækket ud.
Undervogn
- Nogle ejere har oplevet fejl på luftundervognen og støj fra forenden. Synderen til støjen er kødbenet, der forbinder krængningsstabilisatoren til ophænget.
Rust
- Bremseskiverne kan ruste, fordi elbilernes motorer klarer det meste af opgaven. Døre, front- og bagklap er lavet i aluminium, så rust er ikke et kendt problem.

E-tron kan have fejl på software
Audi har skiftet motoren, og vi har ikke været i kontakt med danske kunder, som har haft problemet.
Vi har derimod talt med Ståle Frydenlund, som er Seniorrådgiver hos Norsk Elbilforening. I Norge kører der nemlig omkring 22.500 Audi e-tron’er, og han forklarer, at den mest almindelige fejl har været fejl på software, som nemt har kunne løses med opdateringer.
Han forklarer også, at de kun har set få, som har meldt om problemer med batteriet, og typisk på grund af meget stor mængde hurtigladninger.
Ståle Frydenlund forklarer, at e-tron har en del ekstra kapacitet på batteriet. E-tron 55 har et batteri på 95 kWh, men udnytter kun 86,5 kWh. Det giver et “solidt” batteri, som kan holde en høj ladeeffekt i en stor del af ladeforløbet.
Audi giver en garanti på, at batteriet ikke falder til under 70 pct. inden for de første otte år/160.000 km, men derfor anbefaler Ståle Frydenlund alligevel, at man får tjekket batteriets SOH (state of health) inden køb.
Han råder også til at holde øje med luftundervognen. e-tron er for ny til, at problemerne er tydelige – de opstår først ved 100.000 km og op. Der er tale om en utæthed i luftbælgen, så kompressoren kæmper for at holde tryk, og det kan den ikke holde til i længden.
Kig efter udfyldt servicebog
Det er ikke overraskende, at der kan være en del børnesygdomme på en så avanceret bil. Heldigvis har Audi været gode til at anerkende udfordringerne og tage dem på sig.
Men hvordan det ser ud med fugt i spejlkameraerne og kølevæske i motoren, når garantien er ophørt, ved vi ikke, så sørg for at købe en bil, der har været serviceret af Audi til punkt og prikke.
Vurdering af Audi e-tron
PLUS:
- Ekstremt komfortabel
MINUS
- Mange småfejl
VI SYNES
- Audi e-tron er en pioner-bil, og det kan have sin pris – ikke mindst på reservedelene.
Audi e-tron får 3,5 ud af 5 stjerner.
Brugttest af Audi e-tron
Km-tal 52.620 | Brugtpris 584.900 kr.
Motor To elmotorer | Ydelse 408 hk, 664 Nm
Topfart 200 km/t | 0-100 km/t 5,7 sek.
Årlig afgift 780 kr. | Mål (L/B/H) 490/194/163 cm

Audi'en kan lades i en almindelig hjemmelader. Afgangstiden indstilles i den enkle Audi-app, og så er kabine, rat og stole varme og ruderne afisede ved hjælp at el fra Clever-laderen. Dermed kører man hjemmefra i en varm bil med fyldt batteri.
© S. BachmannTest: Audi e-tron Sportsback S
Elbilen skal ses som det eldrevne modstykke til biler som SQ5 og S5 Sportback, altså en sportslig mellemting mellem de almindelige varianter og de hardcore RS-varianter.
Audi e-tron Sportback S er en tung elbil med firehjulstræk, batteri i bunden og en elmotor på hvert baghjul plus en ekstra foran for lige at have goddaw nok på lager, hvis man skulle være så heldig at møde en fossildrevet BMW X6 eller lignende.
Mellem forhjulene sidder en 204 hk og 355 Nm kraftig elmotor motor. Mellem baghjulene er der to små og kompakte elmotorer, der driver et baghjul hver og giver mulighed for at lave torque vectoring (intelligent styring af kræfterne på samme aksel).
De yder hver 180 hk og 309 Nm; i alt giver det en samlet ydelse på 503 hk og 973 Nm.
Kan Audi e-tron Sportback S flytte sig?
Ja, det går rimeligt godt fremad med intelligent firehjulstræk, adaptiv sportsundervogn og 21" lavprofiler med vinterdæk.
0-100-tiden er 4,5 sek. og topfarten er begrænset til 210 km/t. Det føles hurtigere, men det kan du læse om i et kommende nummer af Bil Magasinet.
Hov, er du ikke abonnent? Så tjek det aktuelle tilbud på 2, 3, 6 eller 12 numre

Tre skærme og omfattende sikkerheds- og komfortassistenter er standard. Den tunge dreng er overraskende styre- og køreglad.
© Søren JuulHvad med rækkevidden?
Skal vi nu også tale om det? Det er en muskelbil, ikke en rekordholder i flest kilometer på en opladning. Rækkevidden i blandet kørsel er 354 km i WLTP-normen, som plejer at være realistisk, hvis du kører pænt og det ikke er hundekoldt som i testugen.
I -7 grader er du en økohelt, hvis du får 300 km ud af den, men forvent nærmere 225 km eller mindre, hvis du godt kan lide at give lidt gas. Og det kan man i den her bil.

Modelhistorik
2018: Audi e-tron 55
- e-tron er Audi’s første serieproducerede elbil. Den er bygget på den såkaldte MLB-platform, som den deler med fossildrevne Audi’er som A4, A6, A8 og den store SUV Q7. Effekten er 408 hk, og rækkevidden er op til 405 km.
2019: Audi e-tron 50
- Året efter den egentlige lancering introducerede Audi en “billigvariant” med navnet 50. Her er batteriet skrumpet fra 95 til 71 kWh, og rækkevidden til godt 300 km. Ladeeffekten faldt fra 150 til 120 kW, og effekten dalede til 313 hk.
2020: Audi e-tron Sportback
- Sportback-udgaven kom i 2020. Fordelen er, at den 1,3 cm lavere bil havde en lavere vindmodstand, og det var blandt andet med til at give 12 km længere rækkevidde vel at mærke med samme batteristørrelse som tidligere.
2020: Audi e-tron S
- I slutningen af 2020 blev en S-variant introduceret. Her blev elmotoren til forakslen erstattet af en kraftigere, og hvert baghjul fik sin egen motor. I alt blev effekten hævet til 503 hk og 973 Nm... i otte sekunder ad gangen.