Hvad er det for en bil?
Den 5-dørs og 5-personers eldrevne Audi e-tron kom til Danmark i starten af 2019 med en fornuftig SUV-karrosseriform. Den blev fulgt i 2020 af den mere sporty e-tron Sportback med skrå hæk, og Audi følger nu op med kraftigere S-varianter af begge.
De skal ses som eldrevne modstykker til biler som SQ5 og S5 Sportback, altså en sportslig mellemting mellem de almindelige varianter og de hardcore RS-varianter.
Audi e-tron Sportback S er en tung elbil med firehjulstræk, batteri i bunden og en elmotor på hvert baghjul plus en ekstra foran for lige at have goddaw nok på lager, hvis man skulle være så heldig at møde en fossildrevet BMW X6 eller lignende.
Har den muskler?
Ja, er du sindssyg! Mellem forhjulene sidder en 204 hk og 355 Nm kraftig elmotor motor. Mellem baghjulene er der to små og kompakte elmotorer, der driver et baghjul hver og giver mulighed for at lave torque vectoring (intelligent styring af kræfterne på samme aksel).
De yder hver 180 hk og 309 Nm; i alt giver det en samlet ydelse på 503 hk og 973 Nm.

Audi'en kan lades i en almindelig hjemmelader. Afgangstiden indstilles i den enkle Audi-app, og så er kabine, rat og stole varme og ruderne afisede ved hjælp at el fra Clever-laderen. Dermed kører man hjemmefra i en varm bil med fyldt batteri.
© S. BachmannKan Audi e-tron Sportback S flytte sig?
Ja, det går rimeligt godt fremad med intelligent firehjulstræk, adaptiv sportsundervogn og 21" lavprofiler med vinterdæk.
0-100-tiden er 4,5 sek. og topfarten er begrænset til 210 km/t. Det føles hurtigere, men det kan du læse om i et kommende nummer af Bil Magasinet.
Hov, er du ikke abonnent? Så tjek det aktuelle tilbud på 2, 3, 6 eller 12 numre

Tre skærme og omfattende sikkerheds- og komfortassistenter er standard. Den tunge dreng er overraskende styre- og køreglad.
© Søren JuulHvad med rækkevidden?
Skal vi nu også tale om det? Det er en muskelbil, ikke en rekordholder i flest kilometer på en opladning. Rækkevidden i blandet kørsel er 354 km i WLTP-normen, som plejer at være realistisk, hvis du kører pænt og det ikke er hundekoldt som i testugen.
I -7 grader er du en økohelt, hvis du får 300 km ud af den, men forvent nærmere 225 km eller mindre, hvis du godt kan lide at give lidt gas. Og det kan man i den her bil.
Tjek Søren Juuls actionbilleder og få testen af Audi e-tron Sportback S i et kommende nummer af Bil Magasinet 💪

Læs vores test af prototypen
I juni 2020 fik vores udsendte reporter Erik Wedberg fra Teknikens Värld mulighed for at komme bag en forseriebil af e-tron Sportback S:
En e-tron prototype med 3 elmotorer
Elbiler behøver ikke kun at være stille, behagelige eller gode mod miljøet. De kan og skal også være sjove. Det er sådan, Audi virker til at tænke, mens de er i gang med udviklingen af den første stribe S-modeller i e-tron-serien. Hjemme hos Audi i Ingolstadt får vi en kort prøvekørsel af prototype til e-tron S Sportback, der kommer senere på året. Bilen er under testen stadig delvist maskeret, men siden er camouflagen forsvundet, så vi nu kan vise dig billederne af den endelige model, som bliver præsenteret i Danmark i efteråret 2020.
Den første tur i e-tron S Sportback kommer til at foregå med rallylegende, Stig Blomqvist bag rattet. Det giver også god mening, for det er nøjagtig 40 år siden, den første Audi med quattro-firehjulstræk så dagens lys: Ur-quattro – en bil, som Stig Blomqvist senere vandt VM i rally med i 1984.
Denne artikel stammer fra Bil Magasinet, og du kunne have læst den for laaaaang tid siden, hvis du havde haft abonnement på bladet. Start dit abonnement i dag ved at klikke hér!

Sportback er en lidt slankere e-tron
“Du skal holde en forholdsvis lav hastighed i svingene, og derefter gå fuldt på gassen. Drejningsmomentet er stærkest ved 70-80 km/t. Det er meget nemt at få den til at lave løjer,” fortæller Stig, mens han placerer Audi’en perfekt rundt i en lang 180-graders kurve.
Den marginalt slankere udgave af den store SUV, e-tron, kaldes Sportback og er på markedet nu. Om nogle måneder kommer S-varianten, der fås både med det almindelige e-tron-karrosseri og som Sportback.
Den store forskel mellem e-tron og e-tron S er, at sidstnævnte har tre elektriske motorer i stedet for to. Mellem forhjulene sidder en 204 hk og 355 Nm kraftig elmotor motor. Mellem baghjulene er dog dér, de egentlige nyheder gemmer sig. Her er nemlig monteret to små og kompakte elmotorer, der driver et baghjul hver. De yder 180 hk og 309 Nm. I alt giver det en systemydelse på 503 hk og 973 Nm.

Smarte elmotorer bagpå Audi e-tron S Sportback
De bageste motorer har ingen mekanisk forbindelse mellem sig. Det gør det muligt for effekten at blive fordelt trinløst og lynhurtigt mellem de to hjul rundt i en kurve. Derfor drejer bilen om sin egen akse på en helt anden måde end normalt. Det er naturligvis også muligt at have begge bagmotorer til at arbejde for fuldt tryk, hvilket svarer til at have et låst mekanisk differentiale, som kan hjælpe dig, når du vil køre sidelæns i din elektriske SUV på 2,6 ton – for hvem vil ikke det?...
Efter et par runder på testbanen her ved fabrikken i Ingolstadt med Stig Blomqvist i førersædet overtager jeg. Naturligvis kører jeg hverken så bredt, hurtigt eller godt som Stig, men ikke desto mindre går det overraskende godt. Det er ekstremt nemt at føle, når den tunge elbil krydser grænsen mellem greb og udskridning, og den er let at kontrollere rundt i sving på speederen. Effektudviklingen er lineær og forudsigelig. Når du kører normalt bruges de bageste motorer mest, og det er kun i pressede situationer, at forakslen også kommer i spil.

Audi e-tron S har også 95 kWh
Mellem akslerne ligger den samme 95 kWh batteripakke som i en standard e-tron 55, og den maksimale opladningseffekt er 150 kW – igen præcis som standardbilen.
Der er endnu ikke præsenteret nogle tal for, hvordan e-tron S-modellerne vil opføre sig, når det kommer til rækkevidde, men vi må antage, at den vil være marginalt ringere end en e-tron 55, der er tæt på at være samme bil. En e-tron 55 kan i den opdaterede generation køre 437 km på en opladning.

e-tron S skal være bilentusiastens valg
Audi’s elektriske modeller har hidtil ikke positioneret sig som hverken de billigste eller hurtigste på markedet. De har heller ikke den længste rækkevidde. Så måske er det tyske firma i virkeligheden nødt til at afskille sig fra resten på den køredynamiske front.
Audi e-tron S skal være valget, hvis du går op i, hvordan din elbil kører. Og i den kontekst er den første elektriske S-model et fint skridt på vejen.
Vil du hellere læse om, hvordan den normale Audi e-tron kører, så læs vores test lige hér!
Sammenlign forsikring til din Audi fra mindst 13 selskaber - find den bedste forsikring til dig, nemt og hurtigt! (reklamelink)

